CS2

Derniéra Counter-Strikové sezony se po roce vrací do Abú Dhabí

Derniéra Counter-Strikové sezony se po roce vrací do Abú Dhabí
11. 12. 2023
  |  

Turnaj BLAST Premier World Final se za svou tříletou historii rychle stal jednou z jistot v kalendářích předních Counter-Strikových týmů. Akce, která v roce 2021 startovala pod názvem Global Final, se navíc po roce vrací do Spojených arabských emirátů, přesněji do města Abú Dhabí. Minulou sezonu v tamní Etihad Areně ovládli turnaj s dotací 1 milion amerických dolarů G2, kteří ani letos chybět nebudou.

Rok 2023 se pomalu chýlí ke konci, stejně jako Counter-Striková sezona. Políček v kalendářích ubývá a světovou špičku čeká poslední turnaj. Společně s BLAST Premier World Final sice bude vrcholit i turnaj ESL Challenger Atlanta, ten však s týmy jako Apeks, Complexity, Virtus.pro nebo GamerLegion není natolik výrazný, aby předčil závěr sezony v podání BLASTu.

Turnaj v Abú Dhabí odstartuje  už 13. prosince. Jako první se na scénu dostanou týmy skupiny A. Cloud9 vyzvou ENCE, Vitality pak svedou souboj s NaVi. ´Divácky atraktivnější bude dost možná zajímavější skupina B. Ta startuje ve stejný den, jako skupina A, avšak v pozdějších vysílacích časech. Úvodní zápas se odehraje mezi FaZe a Heroic, o tři hodiny změří síly MOUZ a G2.

Neúspěšné týmy z prvních zápasů v jednotlivých skupinách budou o setrvání v turnaji hrát ve čtvrtek. Zatímco vítězové této BO3 série postoupí do play-off, poražení se s turnajem rozloučí. Následovat budou zápasy o volný los ve vyřazovací části. První tým z každé skupiny bude mít volný pátek a ukáže se až v sobotním semifinále, druhé týmy vyzvou ty třetí z druhé skupiny. 

Samotné BO3 finále je plánováno na neděli. Vítěz turnaje si z milionového prize poolu odnese rovnou polovinu, 250 tisíc dolarů pak připadne stříbrnému týmu. Favoritem na vítězství jsou v tomto turnaji zejména celky Vitality a FaZe. Oba týmy v nedávné době posílily, když do FaZe z MOUZ přišel Slovák frozen, Vitality zalepili díru po odchodu Magiska meziim. 

Zajímavé bude však sledovat i ostatní účastníky. Cloud9 by nutně potřebovali zapsat úspěch, aby spasili jinak hrozivě vyhlížející sezonu, ENCE budou chtít nakopnout motory gla1vova vedení. Otazníky budou viset nad hráči MOUZ, kteří do turnaje musí nastoupit s Brollanem. Stejná nejistota výsledku čeká i Heroic, kteří po odchodu jabbiho a stavna do Astralis zatím jen marně hledají ideální náhrady. 

Ukrajinská organizace Natus Vincere pak do Spojených arabských emirátů přiletí znovu bez s1mpla, který tak pravděpodobně přijde o možnost vítězství v anketě nejlepšího hráče sezony. Obhájce titulu, tým G2, také dorazí v jiné sestavě, než zvedala trofej nad hlavu před rokem. Místo australského jks v dresu aktuálně pátého týmu světa nastoupí nexa, který je však v posledních zápasech sestavy terčem kritiky.

Turnaj, který rozhodne o tom, jak budou jednotlivé organizace hodnotit závěr sezony 2023 bude možné sledovat ve 4k rozlišení tradičně na stránkách blast.tv.

Zdroj úvodní fotky: timeoutabudhabi.com

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.