League of Legends

Demacia Cup: Dramatické finále nakonec patří Billibilli Gaming

Demacia Cup: Dramatické finále nakonec patří Billibilli Gaming
27. 12. 2022
  |  

Tradiční čínský turnaj na konci roku má nového vítěze. Poprvé v historii Demacia Cupu zvítězila organizace BLG, ve finále porazila ThunderTalk Gaming.

Bude rok 2023 v LPL patřit méně známým týmům? Pokud by oba finalisté udrželi formu z Demacia Cupu, je to rozhodně možné. Jak BLG, tak i TT doposud na čínské scéně příliš úspěchů nesbíraly. Pro první jmenovaný tým je největším úspěchem čtvrté místo v play-off z roku 2019, ThunderTalk Gaming zase ve vyřazovací části nikdy nebyl. 

Dokonce na tomto turnaji historicky neskončil lépe než 17. až 20., přesto sí poměrně suverénně vybojoval účast ve finále. Bronzový tým z Worlds JDG v poslední fázi porazili 3:0, loňské světové šampiony přešli s jedinou porážkou. Stopku jim vystavil až celkový vítěz BLG, dlouhá bitva trvala až pět zápasů.

Podobně dominantní cestu měli také čerství šampioni, IG i RNG s přehledem dali 3:0 a zaslouženě nakonec dokráčeli k absolutní výhře. Také pro BLG je to prozatím největší úspěch, v LPL scéně patří mezi podprůměrné týmy, vrcholem bývá účast v play-off. Demacia Cup sice jednou skoro vyhráli, ale v roce 2018 z toho bylo jenom stříbro - od té doby nic.

BLG tak získávají první trofej ve své historii, společně s TT možná zamíchají kartami na příští sezónu. Pokud zvládnou hrát v podobné kvalitě, mohou pomýšlet na nejvyšší příčky. Šampioům se podařilo zajímavě posílit, již v létě získali do svých řad toplanera Bina a v offseason nyní urvali midlanera Yagao, který přišel z JDG. 

Jedná se sice pouze o turnaj před začátkem sezóny, ale výsledek Demacia Cupu rozhodně fanoušky na blížící se LPL navnadil.

Finále Demacia Cup:

  • BLG - TT 3:2

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.