CS:GO
Zajímavosti

Delegáti na IESF prohlasovali návrat Ruska do soutěží, Ukrajina reagovala. Jaký má postoj ČAE?

Delegáti na IESF prohlasovali návrat Ruska do soutěží, Ukrajina reagovala. Jaký má postoj ČAE?
1. 9. 2023
  |  

Po invazi Ruska na Ukrajině působily týmy agresora pod neutrální vlajkou s názvem Team IESF. To však nyní skončí, neboť na nejnovějším hlasováním mezi 70 delegáty Mezinárodní esportové federace a členů IESF prošel návrh na navrácení Ruska do soutěží pod svojí vlajkou. Jaký postoj zaujala Česká asociace esportu?

V rámci IESF World Championship 2023 se nejen zápolí v několika herních titulech, ale také dochází k setkávání zástupců delegací jednotlivých zemí a zástupců jednotlivých asociací nebo federací. Při jednom tomto setkání došlo také na hlasování o postoji vůči Rusku ve vztahu k mezinárodním soutěžím pod hlavičkou IESF.

Z celkového počtu 70 členských států se do hlasování finálně zapojilo 45 zástupců, z nichž bylo hned 32 pro znovupřijetí ruských národních týmů do soutěží pod Mezinárodní esportovou federací. 

“Je to skvělá zpráva. Sport by měl hráče spojovat a jakákoli forma diskriminace sportovců z národnostních nebo jiných důvodů je nepřijatelná. Proto jsme rádi, že se nám podařilo dosáhnout zrušení předchozího rozhodnutí a náš národní tým bude konečně soutěžit pod svojí vlajkou,“ dodal také Dmitrij Smith z Ruské esportové federace (citace z webu playzone.cz).

Svůj postoj záhy zveřejnila také Česká asociace esportu: “Česká asociace esportu dlouhodobě stojí za Ukrajinou. Také v tajném hlasování byla spolu s dalšími několika zeměmi proti znovuzařazení ruské reprezentace do oficiálního mistrovství světa. Byť s výsledkem volby jednoznačně nesouhlasíme, respektujeme, že většina států se demokraticky rozhodla hlasovat jinak. Případné další kroky v této souvislosti budou diskutovány uvnitř České asociace esportu i s podobně smýšlejícími mezinárodními asociacemi.”

Ukrajina, kterou na IESF World Championship 2023 CS:GO reprezentoval tým IKLA, se okamžitě rozhodla své působení na letošním světovém šampionátu ukončit. Tým přitom ve čtvrtfinále Counter-Strike turnaje měl narazit na výběr Srbska. To tak postupuje přes páteční zápase bez utkání na serveru a v semifinále bude čekat na vítěze duelu mezi Švédskem a domácím Rumunskem. K odhlášení došlo i v případě Dota 2 týmu.

“Vzhledem k ostudnému rozhodnutí IESF ohledně opětovného zařazení členů z teroristické země do budoucích soutěží odmítá Ukrajinská esportová federace pokračovat v účasti našeho národního týmu na LAN turnaji v Rumunsku. Odsuzujeme škodlivou politiku Mezinárodní esportové federace,” uvedl tým IKLA ve vyjádření na sociálních sítích.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.