Čína

Další rána pro čínské gamery, Tencent bude blokovat neschválené zahraniční hry

Další rána pro čínské gamery, Tencent bude blokovat neschválené zahraniční hry
14. 4. 2022
  |  

Čína dále zbrojí proti hraní počítačových her. Podle posledních zpráv společnost Tencent bude rušit službu, která umožňovala místním hrát zahraniční tituly typu Grand Theft Auto.

Zakázaný Steam, omezení herního času mladistvých a nyní ještě větší kontrola nad tím, co hráči mohou hrát. Společnost Tencent Holdings, největší herní společnost světa a vlastník Riot Games, chystá zásadní aktualizaci jedné ze svých služeb.

Konkrétně jde o aplikaci, která uživatelům zrychlovala připojení k internetu. Díky ní mohli místní lidé hrát tituly typu Grand Theft Auto nebo Animal Crossing, protože jejich standardní připojení obvykle nestačilo – a hlavně mohli obejít přísná pravidla.
V Číně totiž nelze hrát hry, které nejsou předem schválené vládou. Díky aplikaci od Tencent se však šlo dostat do tzv. „šedé zóny“ a díky této službě si užívat zakázaných her. To se samozřejmě líbilo i vydavatelům, protože to byl často jediný způsob, jak svůj titul dostat na velký čínský trh.  

Jenomže Tencent oznámil, že 31. května přijde velká aktualizace, která v aplikaci efektivně omezí přístup k zahraničním hrám – gameři si budou muset vystačit se schválenými tituly. Korporace odmítla sdělit, proč se k tomuto kroku rozhodla.

Místní hráči jsou pochopitelně rozhodnutím rozhořčeni, ale tento krok většina očekávala. „Vzhledem k současnému vývoju byl podobný zákaz jasný. Je čím dál těžší a těžší být gamerem v Číně,“ napsal anonymní uživatel na blogovací stránku Weibo.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.