CS2

CZ/SK v Kodani: Na Majoru budou dva Slováci, český sen se rozplynul

CZ/SK v Kodani: Na Majoru budou dva Slováci, český sen se rozplynul
25. 2. 2024
  |  

Po Davidovi "frozen" Čerňanském se CS2 Majoru bude účastnit i druhý slovenský zástupce. V dresu Apeks po bitvě s ECSTATIC postoupil Martin "STYKO" Styk, který svůj tým podržel na mapě Ancient. MATYSovi fnatic naopak v last chance prohráli s GamerLegion a do Dánska se nepodívají.

Po téměř dvou letech je Česko znovu bez reprezentanta na Majoru. Zatímco v minulých letech se na největší turnaje roku několikrát podíval Adam "NEOFRAG" Zouhar s OG, letos se česko-slovenští fanoušci mohou těšit jen na zástupce ze země dvouramenného kříže.  Popáté se na Majoru představí stále mladý frozen, který s FaZe postoupil ze skupiny A se skóre 3-1. Ten svou premiéru zažil v roce 2019 v Berlíně, kdy s mousesports skončil na hranici první desítky. Jeho kariérním maximem je rok a půl starý výsledek z dalekého Ria. V Brazílii se sestavou MOUZ padl s pozdějším vítězem turnaje Outsiders 1:2 v semifinále, což stačilo na dělené třetí místo.

Společně s frozenem do Dánska odcestuje krajan STYKO. Osmadvacetiletý Martin Styk je oproti frozenovi služebně zkušenějším, jeho prvním Majorem byl v roce 2017 ELEAGUE Major Atlanta. Podle portálu Liquipedia bude však Major v Kodani taktéž pátým. Kariérním maximum je aktuálně stejné, jako to frozenovo. S Apeks se na posledním CS:GO Majoru probojoval až do semifinále, kde však narazil na pozdějšího vítěze - Vitality.

Poprvé se na Major mohl podívat i slovenský nováček mezi světovou špičkou, Matúš "MATYS" Šimko však v dresu fnatic navzdory pozitivnímu začátku RMR bude moct kodaňské zápolení sledovat pouze z pohodlí domova. Jeho tým vstoupil do RMR vítězství 13:3 proti ruským BetBoom, ve stejný den ale utržili obrovskou porážku 3:13 od Virtus.pro.  Stejně jako ENTERPRISE, tak i fnatic na své cestě turnajem zdolali AMKAL, vítězství 13:11 bylo však tím posledním, které fnatic doručili. Ve skupině A pak následovaly pouze prohry 0:2 s jižany z KOI i SAW. Se skóre 2-3 se britská organizace dostala alespoň do last chance, kde ale GamerLegion ukončili jejich snažení rovněž vítězstvím 2:0.

Ve výčtu chybějících jmen budeme pokračovat. Ani po zdánlivém nárůstu kompetitivnosti na české scéně se letos na první CS2 Major nepodívá žádný tuzemský tým. Sympatický pokus předvedla organizace ENTERPRISE, která angažovala alespoň polskou sestavu. Ta však ve skupině A po úvodním překvapení se sestavou AMKAL prohrála všechny následující zápasy a na Majoru nebude. To stejné lze prohlásit i o Entropiqu a SINNERS, kdy obě organizace s nejvyššími ambicemi z uzavřené kvalifikace nepostoupili ani na rumunské RMR.

Již nyní připravujeme kompletní rozbor sedmnácti účastníků Majoru z regionu Evropy, postupující z ostatních kontinentů budou známi až na začátku března. Samotný Major odstartuje 17. března a bude možné jej sledovat i s českým komentářem na streamu PLAYzone.

Zdroj úvodní fotky: X @FNATICCS2

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.