CS2

Čtyřiadvacítka účastníků prvního CS2 Majoru je kompletní, chybí Astralis i Liquid

Čtyřiadvacítka účastníků prvního CS2 Majoru je kompletní, chybí Astralis i Liquid
6. 3. 2024
  |  

Dánové se svého Majoru za jedenáct let titulu Counter-Strike: Global Offensive nedočkali, budou však hostit historicky první Major v CS2. Po konci jednotlivých RMR už navíc příznivci jedné z nejsledovanějších her na poli esportu ví, na které týmy se mohou těšit. Na turnaj se vrací Číňané, chybí však domácí Astralis i Liquid dánského IGL cadiaNa.

Největší zastoupení v Kodani bude mít tradičně Evropa, pro které bylo z RMR vyhrazeno rovných sedmnáct místenek. V turnaji se představí i pět týmů z Ameriky, dva zástupce bude mít ve hře Asie. Chybět však budou  Australané, kteří kromě nulové účasti vlastních týmů nebudou mít ani zástupce v žádné z ostatních sestav. To se naposledy stalo v roce 2017 na Majoru v polském Krakově.

Většina týmů do turnaje nastoupí v otevřené části, avšak osm týmů je nasazeno rovnou do Eliminaton stage. Mezi vyvolenou osmičkou je sedm týmů z Evropy, jediným mimoevropským týmem jsou severoameričtí Complexity. Právě ti navíc v rozhodujícím zápase zdolali sestavu Liquid, která své ambice na účast v Dánsku nepotvrdila. Complexity v Elimination stagi doplní úřadující mistr Vitality, vítěz IEM Katowice Spirit, FaZe, MOUZ, Virtus.pro, NaVi a G2. Celkem se tak mezi touto vybranou společností nachází hned čtyři organizace s historickým titulem z Majoru.

Zajímavá jména najdeme i mezi zbylou šestnáctkou účastníků. Zatímco Dán dupreeh bude poprvé v historii na Majoru chybět, po roční odmlce se na Majoru představí brazilská legenda coldzera s týmem Legacy. Brazilci se navíc mohou těšit i z účasti FURIE, Imperial a paiN. Za Asii budou v osudí hned dva zástupci, kromě tradičně konkurenceschopných Mongolz se poprvé na Majoru ukáží čínští Lynn Vision. 

Evropu bude v Open Stagi zastupovat deset týmů. Nejzvučnějšími jmény by měli být Cloud9, HEROIC a ENCE. Fanouškovy zajímavá bude i turecká enkláva Eternal Fire či někdejší ruské jádro Entropiqu v dresu AMKAL. Srdnatý boj můžeme očekávat i od sestavy KOI, která dříve působila pod názvem Movistar Riders. V Open Stagi nastoupí i jeden ze dvou slovenských účastníků, Stykovy Apeks pak z Evropy doplňují ještě SAW, ECSTATIC a 9 Pandas. Právě poslední zmíněný tým je asi nejpřekvapivějším účastníkem letošního Majoru, na RMR v Last Chance totiž zdolali finalistu z Paříže tým Gamer Legion.

Zdroj úvodní fotky: X @pglesports

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.