League of Legends

Čtyři zklamání a dva příběhy. Jaké byly EU Masters spring 2022?

Čtyři zklamání a dva příběhy. Jaké byly EU Masters spring 2022?
8. 5. 2022
  |  

Mistr světa Haru, legendární Rekkles, čeští a slovenští hráči, příslib míchání kartami z NLC a Německa, možnost Karmine Corp získat zlatý hattrick. Přesto toho ale nakonec EUM moc nenabídly. Jak turnaj probíhal a co si z něj můžeme odnést?

Tyto EU Masters měly být zatím tím nejlepším turnajem, který nám koncept šampionátu evropských regionálních soutěží měl přinést. Po jeho konci se domnívám, že na něj úplně dlouho vzpomínat nebudeme a bohužel postrádal silné příběhy a občas i diváckou atraktivitu, přesto bych na něj ale zcela nenadával a nějaká ta pozitiva by se našla.

Playi-in zcela vynechme, ačkoliv jsme jako fanoušci byli investovaní do cesty Entropiq a eSuby, bohužel se nezdařilo a největším překvapením byl postup Bifrostu skrz Barcelonu, což se snad ani při srovnání obou týmů a regionů následně za překvapení nazývat nedalo. 

Zdroj: Twitter Karmine Corp

Základní skupiny nám mnoho překvapení a atraktivních duelů také nepřinesly. Díky nasazení prvních seedů z balkánské EBL, řecké a italské ligy jsme mohli sledovat 18 zápasů, které měly vítěze daného dopředu, jedinou vyjímkou pak bylo vítězství italské Atlety nad španělskými Bisons. Nutno ale dodat, že španělská liga letos zažila jeden z nejslabších ročníků a výkony týmů z LVP tomu v Evropě odpovídaly.

Zaostalo i Německo, mistrovští GamerLegion se ani nepodívali ven ze skupiny, tam skončila i cesta Eintrachtu Spandau. Unicorns of Love Sexy Edition už od playin fáze předváděli parádní výkony, ze skupiny postoupili (ačkoliv se jednalo o postup přes Bisons a Atletu) a ve čtvrtfinále skončili na pozdějším vítězi Karmine Corp po sérii, ve které i přes vítězství v první hře následně nebyli konkurenceschopným týmem. 

Zajímavý příběh tak psalo Polsko, protože AGO Rogue se podařilo protančit až do semifinálových klání. Postup přes Bifrost hladce 3:0 byl zajímavou výpovědí o NLC, kterou provázel po dvou finálových umístěních velký hype, doručit se nakonec Bifrostu s X7 ale nepodařilo. Ani AGO Rogue ale nedokázali přejít přes francouzský powerhouse, v semifinále padli bez většího boje LDLC.

A konečně Francie. Tři ze čtyř týmů v semifinále byly z Francie, selhala pouze BDS Academy, která nepostoupila ze skupiny s FnaticTQ a Bifrostem. LDLC prohráli své první hry až ve finále, do té doby se ani nezapotili, Vitality.Bee prošli z play-inu do top4 kde narazili na Karmine Corp, po dvou výhrách pak odmítli účast ve finále a ze série se zcela vytratili. A Karmine Corp napsali ten nejzajímavější příběh. Není to ale zvláštní, být překvapený a skoro až spokojený, že potřetí za sebou vyhráli EU Masters Karmine Corp?

Z průběhu turnaje není, KC v první hře drtivě podlehli X7, poté se ale zvedli a finále proti LDLC už byla jejich finální forma. První hru chybou dost možná zahodil Rekkles, poté ale spolu se Sakenem v průběhu finále zářili a dominovali. I zde je však nutno podotknout, že LDLC nedělali úplně šťastná rozhodnutí ve výběru hrdinů, to ale nemůže být kaňkou na neskutečné hegemonii jedné organizace v tak rozmanité soutěži, jako EU Masters jsou.

Slabé menší regiony, slabé Španělsko, oslabené Německo, vyhoření NLC v playoff, statečné Polsko. A supersilná Francie. To jsou ty nejsilnější dojmy, které po jarním splitu EU Masters 2022 přetrvají. Ale nevěšme hlavu, úroveň se zase posunula, viděli jsme světového šampiona, finalistu Worlds, spoustu skvělých talentů i hráčů s obrovskými zkušenostmi. Francie se oslabí sama, spoustu hráčů zamíří do LEC či vyšších soutěží. Možná i samotní Karmine Corp jako organizace. A v létě určitě zase nějaký příběh druhá nejvyšší úroveň evropského lolka napíše.


Zdroj úvodní fotografie: Riot Games
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč