CS:GO

Čtvrtfinále PGL Major: G2 porazili 2x 16:11 NIP, dev1ce Major titul neobhájí. Postupují i Heroic

Čtvrtfinále PGL Major: G2 porazili 2x 16:11 NIP, dev1ce Major titul neobhájí. Postupují i Heroic
4. 11. 2021
  |  

Úvodní dvě čtvrtfinále PGL Major Stockholm 2021 jsou na programu během čtvrtečního večera. Nejprve vyzvou Heroic Virtus.pro, posléze dojde na bitvu gigantů G2 Esports vs. NIP.

Program a výsledky 4. 11. 2021

16:30 | Heroic vs. Virtus.pro (BO3)

  • Výsledek - 2:1
    • de_mirage 16:10 (8:7) - VP pick
    • de_ancient 13:16 (7:8) - Heroic pick
    • de_inferno 16:12 (9:6) - decider

Heroic a Virtus.pro nastoupili do úvodního čtvrtfnále před stockholmskou Avicii arénou, po dlouhých měsících tak divácká obec mohla sledovat nejlepší světové Counter-Strike přímo z místa. Heroic začali na Mirage fantasticky a po úvodních 6 kolech se dostali do vedení 5:1.

Posléze však východoevropský celek ukázal, proč si právě Mirage do této série zvolil a v následujících 6 kolech nedovolil dánskému soupeři najít recept na útočnou hru. Na závěr úvodního dějství dokázali ještě Heroic srovnat a dostat se do vedení. Druhá polovina byla už jasně v režii dánského celku, který bez velkého rozpakování se dominoval a po výsledku 16:10 mohl slavit vedení ve čtvrtfinálové sérii.

Na druhé mapě sledovali diváci podobně vyrovnanou podívanou, ze které lépe po úvodních 15 kolech vzešli hráči Virtus.pro, jenž vedli 8:7. Východoevropský celek navíc navázal 3 vyhranými roundy na úvod druhé půle a vypadalo to s ním velmi nadějně. Následná série 5. kol v podání Heroic, které táhl zejména namotiovavaný cadiaN, znamenala zvrat ve vývoji.

Ne však na dlouho se mohli hráči Heroic radovat. Virtus.pro za stavu 13:12 otočili nepříjemně vypadající kolo a srovnali. Následně zvládli klíčové 27. kolo, protože po něm poslali Heroic do eco roundu. Patnáctý bod a map point tak byl na světě. Právě zmíněný cadiaN nedokázal zvrátit v clutch situaci vývoj následného kola a v sérii bylo celkově srovnáno.

Zajímavý průběh nabídl i začátek, respektive úvodní polovina poslední mapy. Heroic začali dobře úvodními dvěma roundy, následně navíc zvládli i kolo po jednom úspěšném od Virtus.pro a vypadalo to pro ně velmi dobře. Když pak tým tažený AWPčkem od cadiaNa vedl už 6:2, vypadalo to na veleúspěšnou polovinu. Ve třech po sobě jdoucích kolech se však radovali i Virtus.pro, čímž opět děj vyrovnali. Heroic se nakonec podařilo od svého soupeře v závěru půle odpoutat, když tým získal 14. i 15. kolo, mohl slavit vedení 9:6.

Virtus.pro se povedlo snížit opět zásluhou pistol roundu, když z velkou dávkou štěstí tým přežil pokus o clutch od hráče sjuuush. Nicméně kolo, ve kterém Heroic položili bombu znamenalo velmi kvalitní nákp hned do kola následující, v němž byli skutečně dánští hráči úspěšného a vzali si své vedení o 3 kola zpět. Následovala navíc další a další úspěšná kol pro Heroic. Série ze zastavila až za stavu 14:7 pro dánský celek. VP sice získali jedno kolo, ale hned v tom následném se utrhl ze řetězu TeSeS, který 4 killy dominoval a zajistil Heroic match point. Virtus.pro ještě zápas zdramatizoval dalšími 4 body, nicméně to na zvrat nestačilo a Heroic po vítězství 16:12 (celkově 2:1) mohou slavit postup.

20:00 | G2 vs. NIP (BO3)

  • Výsledek - 2:0
    • de_inferno 16:11 (12:3) - NIP pick
    • de_mirage 16:11 (9:6) - G2 pick
    • de_ancient 0:0 (0:0) - decider

Ninjas in Pyjamas zvolili do série s G2 mapu Inferno. Na její začátek však museli co nejdříve zapomenout. Úvodních 5 kol NIP vůbec nevyšlo a až v 6. je dokázal zachránit v 1v3 situaci LNZ, kterých položením bomby a clutchem vybojoval první čtvrfinálové kolo pro svůj tým. Když už to s NIP několikrát vypadalo nadějně, clutche od G2 měnili zápas v noční můru pro švédský celek. Ninjas in Pyjamas se dočkali dalšího tíženého bodu až ve 12. kole, zejména zasláhou Plopskiho. Ani v závěru poloviny však tento tým nedokázal hrát větší roli v zápase a zejména první části, které skončila 12:3 ve prospěch G2. NiKo skončil na 23 killech za 15 kol.

Nejprve výměna dvou kol za jedno, posléze série dalších 6 úspěšných. NIP dokázali snížit na 11:13 a vypadalo to na závěrečné drama. G2 Esports v tu chvíli přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a dokázali kontrovat dalším vyhraným kolem, kterým se přiblížili zisku mapy. Dost možná stěžejní situace přišla na A plantu, kde v situaci 2v2 dokázal JaCkz položit bombu, NiKO zastřelil hampuse a Plopski už pouze utíkal do bezpečí. Patnáctý bod a 4 map pointy pro G2 byly na světě. Hned ten první se začal vyvíjet dobře pro NIP, kteří došli pro 2 Entry Killy, nicméně posléze dokázal huNter otočil 3K vývoj kola a zajistil tak vedení v sérii pro G2.

Do druhé mapy vstupovali NIP z pozice CT strany a dokázali zvládnout hned úvodní dvě kola. Následně se však rozehrál do své "obvyklé" pohody NiKo, který s pomocí svých spoluhráčů režíroval obrat na 3:2. NIP se povedlo srovnat, ale posléze to byli právě G2 Esports, kteří ovládli kolo až kolem až do stavu 8:3. Ve 12. kole zazářili 2 hráči, na jedné straně to byl hampus se 3K, se stejným počtem kol odpověděl také JaCkz na straně druhé. jeho přínos ale spoluhráči nepodpořili a tak kolo připadlo NIP. V samotném závěru první poloviny se týmy v pozici vítězů kol vystřídali, NIP celkově snížili na 6:9.

NIP se blíži srovnání, vítězství v pistol roundu i druhém kole přiblížilo tým na jediné kolo, navíc G2 šli do force buy. A v něm NiKo 3K z Deaglu otočil vývoj kola, ve kterém už G2 ztratili dva své hráče. Situace na serveru tak vypadala rázem obráceně. Celkovou sérií 6 úspěšných kol se G2 Esports dostali na 15. bod, který v jejich případě znamenal match point. Tři dokázali NIP odvrátit, na 4. už byli krátcí a po výsledků 16:11 skončila i druhá mapa, potažmo celá série.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.