League of Legends

Čínská academy liga zavedla nové pravidlo v draftu. Jaký dopad bude Fearless mód mít?

Čínská academy liga zavedla nové pravidlo v draftu. Jaký dopad bude Fearless mód mít?
24. 7. 2022
  |  

LDL (čínská druhá/academy liga) se rozhodla experimentovat a zavedla nové pravidlo během draftu - champion selectu. Ligy se účastní 24 týmů rozdělených do 2 skupin a nyní bude mít variabilní formát během splitu.

První round robin se odehraje klasickým BO1 formátem, v druhém round robin čekají týmy BO3 zápasy – ale s velkou změnou v draftění, do hry totiž přichází nový Fearless mód. Ve druhé a třetí hře BO3 série nebudou jednotlivé týmy moct zvolit šampiony, které během předchozích her sami hráli. 

Zkrátka jeden tým nemůže hrát stejného šampiona dvakrát během série a omezení není nijak mezi týmy provázáno. Druhou hru tedy bude mít každý tým na výběr z 5 méně championů, pokud dojdeme do třetí hry, tak pak možnosti týmu budou snížené o celých 10 postav.

Oficiální oznámení proběhlo 14.7. a ten stejný den jsme mohli vidět první sérii ve Fearless módu mezi Ultra Prime Academy and Young Miracles a nyní už je nový inovativní formát v plném proudu.

Druhá hra série - 5 klasických banů nahoře a níže jsou nyní nedostupní šampioni picknutí v první hře

Zdroj: ustimepost.com

Třetí hra série -  5 klasických banů nahoře a níže jsou nyní nedostupní šampioni picknutí v první a druhé hře.

Zdroj: ustimepost.com

Historicky změny a novinky ve formátu champion selectu byly zřídka. Připomeňte si legendární a ikonickou 1v1 Faker vs Ryu a hlášku “Faker what was that”. Dva Zedové pro oba midaře se nedostali do hry jen tak náhodou. Poslední hra BO5 série se totiž v tu dobu odehrávala blindpickem - oba týmy pickovaly naslepo. 

To rozhodně přidávalo dost zábavnosti, ale strategické hloubky zas tak ne. V roce 2017 jsme přešli ze systému 3 banů pro každý tým na 5 banů a rozdělení pickovací fáze na 2 části, stejně tak i ban fáze, což dost kompetetivnímu LoL pomohlo a odměnilo to draftící znalosti a reagování na oponenta během champion selectu. 

A co tedy ze změny bude vyplývat? Určitě rozmanitost, základě tohoto formátu uvidíme přirozeně více picků. Týmy nemůžou spoléhat na komfort jednoho championa, když ho nemůžou opakovaně picknout. S tím se nám otevírá i podrobnější příprava, kdy týmy musí mít v rukávu více strategií a poctivě natrénovaných více picků. Zároveň je pak otázka, na jakou hru si týmy nechají svoje championy - můžou třeba s těmi nejsilnějšími picky čekat, až půjde série do tuhého, nebo rovnou jít s tím nejsilnějším do startu. 

Týmy rovněž Fearless mód donutí trochu více inovovat, hledat specifické counterpicky a méně okoukané championy, kteří by mohli spatřit světlo světa. Často se nám na nejvyšší úrovni stává, že meta stagnuje a moc týmů se nesnaží příliš experimentovat a přijít na to, co je odpovědí na aktuální metu, ale spíš se drží komfortu a hraje ustálenou metu. 

Tato novinka by mohla týmy motivovat k tomu upustit trochu uzdu fantazii a nedržet se jen ozkoušené klasiky, což samozřejmě fungovat stále může, ale osobně si myslím, že inovace v draftech v moderním League of Legends není dostatek. Dále také od hráčů bude vyžadovaný trochu jiný skillset - sami hráči budou muset mít rozmanitější champion pool a ve Fearless módu bude velkou výhodu být všestranným hráčem, než hráčem s jedním jasně definovaným playstylem a typem championů. 

Všestrannost hráčů bude ve Fearless módu určitě odměněna, což se mi dost líbí. Rovněž pro diváky a i mě jako komentátora je tohle zajímavé a s touto obměnou se rozhodně stanou zápasy zajímavější a drafty méně předvídatelné.

Jsem zvědavý, jestli si i další ligy plánují časem adoptovat něco podobného. Taková razantní změna samozřejmě musí být oznámena s velkým předstihem a u těch nejvyšších lig ještě bude trvat podle mě pár let, než se Fearless mód vůbec objeví nebo se o něm začne mluvit, stále je to obrovský zásah do celé scény a ty nejvyšší ligy jsou rovněž úzce propojeny skrz MSI a Worlds, takže taková zásadní změna nemůže přijít hned a musí se pečlivě promyslet a naplánovat. Rozdělený formát ve splitu a ozkoušet Fearless mód např. v Academy ligách jako v čínské LDL je za mě ten správný začátek. 

Na papíře mi zní formát jako krok kupředu, praxe a čas ukáže, jestli se Fearless mód osvědčí a uvidíme ho třeba i častěji v nižších ligách nebo eventuelně ve vyšších ligách. Diskuse o ideálním formátu je věčná a každý přináší svoje výhody i nevýhody jak z hlediska kompetetivnosti týmů, diváckého požitku, logistiky a plánování vysílání. Fearless mód přináší mnoho zajímavých aspektů do kompetetivního LoL a jsem rád, že taková změna byla zavedena - v zákulisí se bavilo o obdobných změnách, které by mohly přispět a obohatit LoL scénu.


Zdroj úvodní fotografie: LDL
Author photo
Tomáš Anděl Komentátor, analytik a bývalý poloprofi hráč LoLka