League of Legends

Čína hostí v pořadí deváté MSI, Fnatic čeká play-in

Čína hostí v pořadí deváté MSI, Fnatic čeká play-in
30. 4. 2024
  |  

Druhá největší mezinárodní akce v LoLku je tady. V Číně se již potkala světová elita, aby rozehrála další turnaj MSI. Co nás letos čeká?

Dvanáct týmů, po dvou organizacích z hlavních lig a divoké karty v podobě Brazilíe, Taiwanu, Vietnamu a Latinské Ameriky. Letošní formát MSI pokračuje v tom, který byl nastolený loni. Tedy rozdělení na dvě fáze, které předchází kvalifikační kolo, a velký Double Elimination Bracket. Letošní ozvláštnění akce? Vítěz MSI se rovnou kvalifikuje na Worlds 2024, což je novinka, kvůli které se vyplatí o to více snažit.

Mezi favority jsou tradičně korejské a čínské týmy, které v posledních letech dominují. První mezinárodní trofej vyhlíží Gen.G v čele s Chovym. Midlaner na turnaj jede z pozice nejlepšího hráče světa, v domácí LCK znovu kraloval a počtvrté v řadě získal na úkor T1 titul. Jenom na MSI či Worlds se stále nedaří uspět. Naposledy na světovém šampionátu nakonec vyhrál znovu nesmrtelný Faker.

Stopku se jim znovu pokusí vystavit LPL. Tato soutěž má letos výhodu domácího prostředí, což může hráčům přidat trochu více motivace. Není nic lepšího, než vyhrát před vlastním publikem. Letos je na turnaji budou reprezentovat BLG a Top Esports. Po dlouhé době chybí parta JDG, která skončila až třetí a  ztratí tak možnost obhájit loňský titul. Ten získala výhře 3:1 právě nad BLG, letošním prvním seedem.

Z Evropy do Číny dorazila dvojice Fnatic a G2. První jmenovaný celek se na turnaj v polovině roku podívá po dlouhé po dlouhých 6 letech! Pamětníci možná vzpomínají na tehdejší semifinále s RNG, které skončilo jasně 3:0 pro Korejce. Tehdejší line-up se začínajícím Capsem nakonec o pár měsíců později dokráčel pro druhé místo na Worlds, doposud jeden z největších úspěchů LEC.

Tím stejným se mohou pochlubit G2, kteří k tomu i tu trofej z MSI přidali. Oba runy spojuje dánský midař Caps, tehdy mladý talentovaný hráč, dnes 24letý veterán a stále jedna z hlavních hvězd světového LoLka. Na MSI jede už popáté a určitě by si rád připomenul, jaký to je pocit zvednout na hlavu tuto trofej. 

Zatímco G2 na své soupeře ještě čekají v hlavní fázi, Fnatic se musí probojovat play-inem. Los je poslal do skupiny B, kde svůj duel odehrají s Vietnamci GAM Esports. Vítěz této série jde na lepšího z dvojice TES a Loud, což s největší pravděpodobností bude čínský celek. To je hlavní favorit na postup, ale Fnatic nemusí zoufat. Pokud zvládnou postoupit do druhého kola, ale padnou s dvojkou LPL, dostanou ještě jednu šanci. V dolním bracketu narazí pak na někoho z dvojice GAM a Loud.

Ve druhé skupině jsou hlavním favoritem na postup T1, které doplní buď FlyQuest, PSG Talon či Eternal Esports. Vzhledem k rozložení sil nelze moc očekávat selhání Faker a spol. Otázkou je, zda v lepší formě přijelo LCS či PCS.

Harmonogram MSI

Play-in poběží nyní každý den až do neděle 5. května, kdy kvalifikační fáze vyvrcholí. Utkání začínají vždy od 10:00, poté následuje hned další. Evropští fanoušci tedy budou muset během pracovního týdne sledovat během dopoledne. 

V úterý 7. května začíná hlavní fáze turnaje. Ta pojede už pouze v duchu play-off a celý týden uvidíme po jednom zápasu, vždy od 11:00. O víkendu se k tomu přidají i ranní utkání od 6:00, můžeme tedy doufat, že to nevyjde na některý z LEC týmů. Následující týden se jede ve stejném modelu až do neděle, kdy 19. května je na programu finále. 

Sledovat MSI můžete na Twitch kanále LolEsports či Hitpoint Masters.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.