League of Legends

Chystá se velký návrat? Bjergsen by se po roce měl znovu stát hráčem

Chystá se velký návrat? Bjergsen by se po roce měl znovu stát hráčem
13. 9. 2021
  |  

Jeden z nejúspěšnějších LCS hráčů by se podle zatím nepotvrzených informací měl znovu stát profesionálním hráčem. Bývalý midlaner Bjergsen strávil poslední rok v roli trenéra TSM, ale po nepovedeném roce to vypadá, že by mohl opět jako hráč zamířit do jiné organizace.

Píše se konec roku 2020, TSM za sebou mají další hrubě nepovedenou účast na Worlds a po skóre 0-6 odjíždí s prázdnou. I s midlanenerem Bjergsenem je to již počtvrté z pěti pokusů, kdy se organizaci nepodařilo ani postoupit ze skupiny. Při plánování následujícího roku došlo v táboře týmu pravděpodobně ke shodě, že je potřeba udělat radikální řez v týmu, což se vyplnilo.

TSM pro rok 2021 opravdu přišlo s velkými změnami. Z původního rosteru zůstalo jediné jméno, a to jungler Spica, který mimochodem patřil k vůbec nejlepším hráčům celého regionu za uplynulé dva splity.

Toplaner BrokenBlade odešel zpět do Evropy, support Biofrost je od konce v TSM stále bez angažmá a hlavně skončili dvě legendy severoamerického League of Legends. Doublelift, vyhlášené ADC, pověsil bohatou kariéru na hřebík a přesunul se do role streamera.
A nyní ta hlavní změna  - do nové role kouče se posunul Bjergsen. Osobnost, která je již navždy spjatá s historií TSM. V organizaci strávil dlouhých 7 let, šestkrát se stal šampiónem LCS a dokonce zvítězil na již historickém turnaji IEM Katowice v roce 2015.

Za strávenou dobu v nejoblíbenější severoamerické organizaci se stal jedním z nejznámějších světových hráčů, který se dokonce stal i částečným vlastníkem TSM, podobně jako například Faker s T1.

Jenže to hlavní, úspěch na Worlds, stále ne a ne přijít. Dokonce nebyl ani náznak malého úspěchu, protože TSM a jejich mezinárodní představení vždy spíše sklidilo velký posměch. Organizace investovala veliké částky do infraskturktury i rosteru, ovšem ať už se kolem Bjergsena objevil kdokoliv, nikdy se z týmu nestal seriózní contender na deeprun v play-off, natožto zisk vysněné trofeje. A Bjergsenovi v jeho 25 letech možná taky došly síly dál se snažit. Oznamuje tedy konec kariéry a přesouvá se do nové pozice v rámci stejného týmu.

Po roce v role kouče je ovšem opět vše jinak. Obměněný roster TSM sice patřil mezi nejlepší týmy v LCS, dokonce se stal půlmistrem v letním splitu, ovšem završení v podobě trofeje nepřišlo ani jednou ze dvou pokusů. Tým se navíc nedokázal kvalifikovat na Worlds, což je pro takto ambiciózní organizaci zkrátka málo.

Přesun z role hráče do pozice kouče je náročný proces a Bjergsen byl možná vhozen příliš rychle do vody. Dánský midlaner sice patřil mezi hlavní osobnosti a shotcallery týmu, jenže pozice kouče a hráče-lídra je zcela odlišná. Okamžitě se stát úspěšným trenérem, ještě v takto velké organizaci, je téměř nereálný úkol.
I tento fakt Bjergsenovi možná došel. Když se to navíc spojí s tím, že mu 16. listopadu končí jeho dlouholetý kontrakt s TSM, tak se možná rozhodl pro kompletní změnu prostředí. Podle neoficiálních zpráv by rád v severoamerickém týmu skončil a jako free agent otestoval zájem trhu o jeho osobnost. A ten může být velký - díky rezidenci v NA by nezabíral import slot a v Evropě by byl stále brán jako domácí hráč.

Nyní je náročně si představit, že by Bjergsen nastupoval v jiném LCS týmu, než právě v TSM. Navíc je stále částečným vlastníkem, což by mohlo vyvolat případný střet zájmů.

Podle prvních neoficiálních informací Dán nevylučuje ani návrat do LEC, kde by zájem o jeho služby určitě byl. Sice neodehrál rok soutěžní zápas, ale stále se jedná o kvalitního hráče, lídra a velké League of Legends jméno, které může pomoci i po marketingové stránce.

Na rok 2022 se nám tu hned rýsuje velký transfer, zamíří nakonec někam Bjergsen, nebo se vrátí do role hráče opět v TSM?

Zdroj úvodní fotografie: @RiotGames

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.