Dota 2

Cesta na The International: Začíná první část skupinové fáze turnaje

Cesta na The International: Začíná první část skupinové fáze turnaje
12. 10. 2023
  |  

Zakončení vůbec poslední DPC sezony a největší turnaj profesionální scény hry Dota 2 je jen několik hodin před námi. Na letošní ročník se znovu podívá také aktuálně nejlepší česko-slovenské duo SabeRLight- a skiter. Obzvláště druhý jmenovaný se má na co těšit, s týmem Tundra Esports obhajuje vítězství celého turnaje.

The International letos představuje pomyslnou derniéru za formátem Dota Pro Circuit, který vývojářská společnost Valve, stojící za hrou Dota 2, před několika měsíci zrušila. Známky určité nejistoty nese i samotný letošní turnaj. The International 2023 se sice vrací do tradičního severoamerického Seattlu, ale se značně pozměněným formátem a také nepříliš velkým prize poolem, který se snaží zdolat hranici tří milionů dolarů.

Jen dva roky zpátky se The International honosil největším prize poolem v dějinách esportu (40 milionů dolarů), od té doby je však celá profesionální scéna Doty 2 poněkud rozhozená. Alespoň co se konání a financování turnajů týče. Tradiční turnaj však nebyl jen o prize poolu, ale také o prestiži. A ta jistě zůstává ve hře i nadále. Napříč esportem se tvrdí, že neexistuje turnaj těžší než právě The International a každý, kdo dokázal získat bájnou trofej Aegis, si zajistil nesmrtelnost.

Pro takový úspěch je ale třeba začít od začátku, a to ve skupinové fázi. Turnaj je letos rozdělený na dvě zásadní části nejen formátem, ale i daty konání a programem. Té první se říká Cesta na The International a jedná se o skupiny a vyřazovací boje. Tou druhou je závěrečný vyřazovací boj, kde zbude poslední osmička týmů: samotný The International.

Skupinová fáze je letos pozměněná kvůli snadnějšímu sledování jednotlivých zápasů a zaručení, že každé klání nese pro zúčastněné týmy patřičnou důležitost. Nově se týmy utkají ve čtyřech skupinách po pěti týmech. Každý ze zápasů se odehraje best of 2, všechna utkání první fáze skupin bude odehrána během dvou úvodních dní. Pro posledního v každé skupině se bude jednat o hořký konec na turnaji, zbytek se posune do druhé fáze skupin.

Slovenský supertalent a obhájce turnaje skiter byl společně s týmem Tundra Esports nalosován do skupiny D, kde poměří síly s týmy jako Talon nebo Quest Esports. Český offlaner SabeRLight- a jeho spoluhráči ze Shopify Rebellion jsou ve skupině B, kde potkají vítěze The International 2017, Team Liquid. Celé rozlosování skupin můžete najít na obrázku níže.
Začátek první části skupinových bojů je ve čtvrtek 12. října v 19:00 našeho času. Veškeré dění je možné sledovat na oficiálním kanálu turnaje @dota2ti. Hned v 19:00 se do boje dostane skiter proti organizaci TSM, za další dvě hodiny pak své turnajové tažení započine i SabeRLight-, který se v 21:00 utká proti týmu Thunder Awaken!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.