Dota 2

Cesta na The International: Na řadě je boj o nasazení ve vyřazovací části

Cesta na The International: Na řadě je boj o nasazení ve vyřazovací části
14. 10. 2023
  |  

Nový The International a nový formát jsou v plném proudu. Turnaj již poznal čtyři týmy, které balí kufry a míří na letiště. Zbylí zúčastnění se musí poprat o nasazení v horní či dolní části vyřazovacího pavouka. Stále jsou mezi nimi také SabeRLight- a skiter, leč do bojů o horní část pavouka oba vstupují z dosti jiné pozice.

Je za námi 40 odehraných zápasů klasické skupinové fáze, přičemž se turnaj musel rozloučit s první čtveřicí zúčastněných. Na cestě domů jsou týmy SMG, Thunder Awaken, beastcoast a nová partnerská organizace fotbalového týmu PSG, Quest Esports. Při vyřazení u některých nechyběly ani slzy, které daly vzpomenout na slova dvojnásobného vítěze The International, Johana „N0tail“ Sundsteina: 

 „Pro účast na The International pracujete celý rok, někdy několik let. V momentě, kdy z turnaje vypadnete, máte poct, že pro vás skončil celý svět. Nic není tak krásného, a tak brutálního, jako The International“.

Na druhé straně žebříčku se všichni čtyři vítězové skupin blýskli skutečně skvělými výkony. Díky svému premiantskému umístění si následně mohli vybrat soupeře ze třetích a čtvrtých míst následující skupiny. Kdo zbyl byl následně připsán jako soupeř držitelům druhých míst každé skupiny.

Co bude následovat? Celkem osm BO3 zápasů, které určí nasazení v klasickém double elimination bracket. Vítězové míří do horní části vyřazovacího pavouka, poražení do té dolní, kde jediné zaškobrtnutí znamená vypadnutí z celého turnaje.
Prozatím neporažení jsou hráči Team Spirit. Vítězové The International 2021, kteří se skutečně vyžívají v turnajích, kde jde o největší peníze či největší prestiž. 

Takové načasování formy, jaké mají Yatoro aspol., se jen tak nevidí. Po ovládnutí skupiny A si za své soupeře vybrali čtvrtý tým skupiny B, tedy severoamerický Shopify Rebellion, jehož barvy hájí český offlaner SabeRLight-. Hráči Shopify Rebellion prozatím nepředvádí dobré výkony a včerejší herní den měli spíše štěstí: jen díky triumfu Team Liquid proti Thunder Awaken postupují dál a nemusí podstupovat tie-breaker o setrvání na turnaji.

Opačný scénář si prozatím píše slovenský carry talent skiter, který s týmem Tundra Esports dominoval ve skupině D a zařídil si tak nejlepší možnou výchozí pozici do dalších bojů. Za svého dalšího soupeře si vítězové loňského The International vybrali severoamerický tým nouns, který skončil na sympatickém třetím místě skupiny C. O favoritech v tomto klání je ale jasno, skiter aspol. by měli zamířit do horní části vyřazovacího pavouka.

První zápasy začínají dnes 14. října v 19:00 našeho času a na úvod se hned představí právě SabeRLight- proti titánům z Team Spirit. Podaří se českému offlanerovi a jeho spoluhráčům přichystat překvapení? Skiter se na scénu dostane až v 1 hodinu ráno v neděli, pokud harmonogram půjde podle plánu.

Celý průběh druhé fáze skupinové části je možné sledovat na videoplatformě Twitch, konkrétně na oficiální kanálech společnosti Valve, @dota2ti.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.