League of Legends

Český topař Dreedy: Být součástí něčeho jako Barcelona mě hodně lákalo

Český topař Dreedy: Být součástí něčeho jako Barcelona mě hodně lákalo
20. 1. 2022
  |  

Jako jediný Čech se může pochlubit tím, že na sobě nosí slavný katalánský dres. Toplaner Dreedy si s námi v exkluzivním rozhovoru popovídal nejen o přestupu do Barcelony.

Jakub "Dreedy" Viceník. Český toplaner, který se v roce 2021 stal mistrem a vicemistrem španělské ligy s UCAM Esports. Hráč si během jediné sezóny na jihu Evropy udělal dobré jméno a není proto divu, že po něm šáhla Barcelona. Slavný fotbalový tým rozšířil svou e-sportovou sekci a společně i s 21letým Čechem vstoupil do největší hry světa - League of Legends.
 
Jak se přestup do Barcelony urodil?
Dozvěděl jsem se, že Barcelona už půlroku plánuje vstoupit do Lolka. Během poslední offseason mě kontaktovali s tím, že o mě mají zájem do nového vznikajícího rosteru. Vyslechl jsem si, co planují, jakou mají vizi a celkově mi popsali projekt. Dávalo to smysl, po všech stránkách to byl nejlepší tým, co jsem mohl vzít.
 
Čím tě nabídka nového týmu zaujala?
Líbila se mi hlavně představa, že bych mohl hrát za Barcelonu. Každý to jméno zná, i pokud někdo nehraje nebo nesleduje Lolko, tak zrovna tohle znát bude. Před podpisem jsem mluvil s koučem a představil mi své plány, i co se týče sestavy. Mohl jsem do konečného složení promlouvat, protože jsem byl první v týmu, což by se jinde nestalo. Dá se říct, že v podstatě stavěli tým kolem mě. A samozřejmě si také finančně polepším.
 
Barcelona tě zaujala nejvíc, ale měl jsi i nabídky někam jinam?
Společně s agentem jsme toho řešili více. Byly tam jiné španělské týmy a jeden francouzský, nicméně popravdě jsem očekával trochu lepší nabídky. Měl jsem skvělý jarní split s UCAM, ale uprostřed léta si náš support Plasma přivodil nehodu a my tak urgentně museli shánět náhradu. Začali jsme 7-1, ale pak prohráli šest zápasů v řadě. Sice se to pak zvedlo a nakonec jsme se do finále dostali, ale osobně se mi nepovedlo EU Masters. Co mohlo Barceloně konkurovat byla nabídka do KOI na tryouty, ale z časových důvodů to nešlo vzít.
Dreedy v ulicích Barcelony při focení | Zdroj: Twitter @FCBeSports
Měl jsi šanci promlouvat do rosteru. Představil bys spoluhráče českým fanouškům, kteří je tolik nemusí znát? 
Máme bulharské jungle mid duo, LeBron a twohoyrz. Jsou hodně upřimní, takoví tough guys. LeBron hrál loni španělskou ligu a porazil jsem ho ve finále. Midař má zkušenosti s pár zápasy v LEC, protože byl v SK Academy. Na ADC je Brit Deadly, má za sebou hodně úspěchů, dvakrát se dostal do EU Masters finále, nadaný a zkušený hráč. Support Lucky nemá tolik zkušeností, ale vyhrál severskou ligu. Má z nás odehráno nejmíň, ovšem hodně se nám líbil v tryoutech a sednul si s Deadlym, takže má velký potenciál na zlepšení. Fajn je, že jsme všichni už vyhráli nějakou ligu.
 
Zní to jako slušný roster. Jaké jsou ambice týmu pro jarní split?
Deadly říkal, že by rád vyhrál EU Masters, což je teda celkem vzdálený cíl, musíme se tam nejdříve dostat. Popravdě zatím nevím, kam bych nás zařadil. Po začátku v týmu jsem byl možná optimičtější, osobně bych byl spokojený s top 3 v EU Masters. Pokud vyhrajeme titul, bude to bonus. Všichni ale makáme a snažíme se zlepšovat, jestli nebudeme věřit v náš nastavený proces, tak to nepůjde.
Když jsme přijeli poprvé do Barcelony, tak zase bylo fajn, že jsme se potkali s prezidentem Barcelony Joanem Laportou, vzali nás na fotbal, basket a všechno ukázali.
Kde ve Španělsku vidíš největší a nejsilnější konkurenci?
Největší favority vidím v KOI a Fnatic TQ, potom možná Team Heretics. První dvě jmenované organizace určitě vypadají nejsilnější, hodně mých ex-spoluhráčů je právě v těchto týmech, nebo v MAD Lions Madrid. Můj osobní side goal pro tuhle sezónu je všechny porazit.

Barcelona je zavedený pojem, ale v e-sportech zatím takové renomé nemají. Jak vzniká organizace v podstatě „z nuly“?
Všechno je nové a buduje se od začátku, takže hodně věcí se řeší na poslední chvíli. Na úvodní prezentaci nám ukázali, že budeme mít společné kanceláře na hraní plus každý vlastní byt, což je rozdíl oproti UCAM, kde byl společný gaming house. Bohužel, většina z toho ještě není připravená, ale zase si nemůžu stěžovat. Jsme ve čtyřhvězdičkovém hotelu, zázemí máme sice dočasné, ale dobré. Office prostory jsou pěkné, plánuji z těchto míst dělat tour i pro svoje sociální sítě.
 
Čili nějaký nadstandardní servis se zatím nekoná?
Musím říct, že zatím nic speciálního. Nebyli na nás asi úplně připravení, i všechny přístroje a office jsme si museli stavět a zapojovat sami. Když jsme přijeli poprvé do Barcelony, tak zase bylo fajn, že jsme se potkali s prezidentem Barcelony Joanem Laportou, vzali nás na fotbal, basket a všechno ukázali. Jak ale říkám, je to nový tým a všechno se buduje v průběhu.
Dreedy se svým spoluhráčem z Barcelony | Zdroj: Twitter @FCBeSports
Jak bys srovnal prostředí v UCAM a Barcelonou? 
Byl to univerzitní tým, takže z nás lidi trošku dělali meme a moc jsme nikoho nezajímali. Teď jsem v organizaci, která je výrazně známější. Co se týče tréninku, mákame tady o hodně víc, alespoň teď v začátku. Mám však pocit, že to zatím není tak produktivní, možná jsme si nesedli tolik po lidské stránce. Asi to bude trošku složitější než v UCAM, ale makáme dál.

Jak máte nastavený tréninkový režim? 
Scrimy, včetně pauz a následných rozborů nám zaberou cca 7 hodin denně. Trénujeme dost, i přes Vánoce jsme scrimovali. Víc spolu také trávíme čas, děláme týmové aktivity, chodíme například na únikové hry a podobně.
 
S kým obvykle scrimujete, předpokládám že týmy v rámci regionálních lig?
Je to tak, scrimujem hlavně španělské, německé a francouzské týmy, které hrají v těch největších ligách. Máme booknuté i nějaké týmy z LEC, což by byla super zkušenost. Sice možná dostaneme stomp, ale mnoho se od nich naučíme. Deadly má hodně kontaktů, takže snad z toho něco dopadne.
Rád bych se stal prvním česko-slovenským topařem v LEC, to je moje nejvyšší ambice.
Právě ligy, co zmiňuješ, šly kvalitou dost nahoru. Co říkáš na zvýšený zájem o tyto soutěže?
Je to super, čím více lidí to bude sledovat, tím větší šance, že se tím budu dlouho živit. Ale ani kdybych nehrál, tak by se mi líbilo, jak scéna rychle roste. Myslím, že cestu ukázaly Karmine Corp ve Francii. Ten tým založil populární streamer, sledovalo je fakt hodně lidí a podařilo se jim prodat Adama do Fnatic za €200 tisíc. Ostatní uviděli, jaký to má potenciál a proto si myslím, že vznikly právě ty KOI, kde je zainteresovaný i Gerard Piqué. Je to cesta, vzít nějakého influencera a kolem něj postavit tým. Měli by to udělat i v ostatních ligách, třeba tu britsko-severskou skoro nikdo nesleduje.

Máš za sebou úspěchy ve Španělsku, ale vrcholem je LEC. Je tvým cílem si tuto ligu zahrát?
Rád bych se stal prvním česko-slovenským topařem v LEC, to je moje nejvyšší ambice. Doufal jsem, že by se to mohlo povést už loni, ale pokud na tu ligu mám, dostanu se tam. Co jsem si odnesl z minulého roku je, že bych se měl ukázat spíš po individuální stránce, abych v budoucnu pozvánku na tryout dostal. Když jsem viděl, co za hráče podepsalo LEC kontrakty, byl jsem překvapen. Nemají žádný týmový úspěch, ale organizace si jich všimly.
 
Jak se osobně zlepšuješ ve hře?
Přiznám, že v tomhle jsem měl v minulosti docela špatný systém. Málo jsem sledoval ostatní topaře, nestudoval jsem tolik hru a ani item-buildy. U svého týmu ale vidím, jak na tom maká a tak tomu dávám víc času. Mimo hraní pak samozřejmě cvičení, správná strava, kvalitní spánkový režim a dostatek odpočinku.
 
Čeho bys rád v e-sportu dosáhnul?
Chci se e-sportem živit co nejdéle, ať to bude cokoliv. Málokdo si uvědomuje, že kariéra profi hráče je krátká. Ve 25 letech se ze mě stane důchodce, pokud zahraju 2 špatné splity, je možné, že už mě nikdo nebude chtít a vystavuju svou kariéru do nebezpečí. Je to riskantní kariéra, ale chci se v ní udržet co nejdéle, ať už třeba pak jako kouč nebo streamer.
 
Ve Španělsku hraje další Čech Random, jste spolu v kontaktu?
Bavíme se hodně, probíráme ligu, zápasy. V kontaktu jsme byli i společně s Robocopem, který se teď vrátil do Česka do Entropiq. Jsme přátelé, máme dobrý vztah.


Dreedy nastupuje každé pondělí a čtvrtek ve španělské LVP lize. Mimo to pravidelně streamuje na svém Twitch kanále, pro nejrychlejší updaty můžeš sledovat Twitter.
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.