League of Legends

Český souboj ve Španělsku: Random se utká s Dreedym v play-off

Český souboj ve Španělsku: Random se utká s Dreedym v play-off
2. 8. 2022
  |  

Zatímco hlavní LoL soutěže stále mají základní část, Evropské regionální ligy už se přehlouply do vyřazovací fáze. Hned zkraje ve španělské LVP uvidíme souboj dvou Čechů.

Los proti sobě hned v úvodním kole vyslal Barcu a BISONS, tedy celky, jejichž barvy hájí krajánci Dreedy a Random. Oba jsou stálicí španělské ligy a druhý jmenovaný je dokonce úřadujícim vicemistrem.

Bohužel se ovšem opakuje situace z jara, tedy že oba čeští borci nemohou dojít až do finále. Kdo prohraje, split pro něj končí. Stejný scénář byl na stole i v březnu, kdy se obě organizace potkaly těsně před branami poslední dvojky. Tehdy zvítězili jasně BISONS 3:0 a překvapili celé Španělsko, protože favoritem byla katalánská organizace.

Černou kaňkou je také fakt, že vypadnuvší tým se nepodívá na EU Masters. Mezinárodní turnaj pro evropské organizace tak bude bez účasti jednoho z Čechů, hrozí ovšem také riziko, že se na akci neprobojuje ani jeden. S tím ale momentálně předbíháme, nejprve je před námi úvodní kolo play-off LVP Superligy.

Situace je oproti jaru mnohem vyrovnanější a sázkové kanceláře dokonce vidí postup fifty-fifty. Odpovídá to, v základní části ani jeden z týmu nijak nevyčníval. BISONS měli silný vstup, ale ve druhé polovině z tempa trochu vypadli a skončili čtvrtí se skóre 10-8. Po úvodních 8 utkání přitom měli skóre 6-2 a vše nasvědčovalo, že si dojdou minimálně pro umístění v top dvojce.

Barca se již také může pochlubit novými dresy I Zdroj: Twitter Barca eSports
Barca se zase dlouho trápila ve středu tabulky, po většinu času měla shodné skóre a až díky silnému závěru si zajistila účast v play-off. V posledním kole si přitom museli poradit s úřadujícími mistry Fnatic TQ, náročný duel Dreedy a spol. zvládli a zatloukli předposlední hřebík do rakve akademie slavného týmu, protože ve vyřazovací části bude senzančně chybět.

Vzájemné zápasy hovoří pro BISONS. Vyhráli oba duely v základní části, pokud k tomu přičteme i poslední BO5 sérii z jara, mají kladné skóre 5-0. Organizaci se daří vždy vytáhnout zajímavé picky, na které Barca těžko nachází odpověď. Všichni hráči BISONS umí zahrát téměř cokoliv, například Random v letním splitu hrál 10 unikátních championů, jeho nejoblíbenější je Corki se čtyřmi zápasy, ale zároveň se třemi prohrami.

Barca má tento split širokou škálu picků na midu a ADC, kde na každé pozici ukázala 12 různých championů. Velmi konzervativní je na topu, kde nastupuje právě Dreedy, ten se hned 8x představil na Gnarovi, se kterým má 50% win-rate.

Oba týmy mají odlišnou strategii. BISONS vkládají důvěru rovnoměrně do Randoma i ADC Guubiho, hráči mají stejný share goldů a téměř identický podíl killů, o něco málo vede právě Čech, který je dokonce v tomto ohledu nejlepším midařem v lize.

Barca je zase primárně ADC oriented, hraje vše přes Deadlyho, který má největší prioritu. Zde se vybizí jasná win condition. Pokud BISONS dokáží zastavit botlinku, měli by být schopni vyhrát, protože ostatní linky nejsou tak zvyklé „tahat“. U BISONS jde stejná hrozba jak z ADC, tak i z midu. Díky jejich flex draftům je také těžké poznat, jakým směrem se vlastně ubírají. Nečitelnost je faktor, díky kterému se jim tak v domácí lize daří. 

Fanoušci se mohou těšit na zajímavou sérii, ve které jde o hodně. Český souboj lze sledovat ve čtvrtek od 18:00 na Twitch kanále LVP Superligy.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.