Dota 2

Česko bude mít zastoupení na The International 10!

Česko bude mít zastoupení na The International 10!
4. 7. 2021
  |  

Tým Undying dokázal ovládnout severoamerickou kvalifikaci a jako vítěz regionu si zajistili účast na prestižním turnaji ve hře Dota 2, The International. Součástí sestavy je také Čech Jonáš „SabeRLight-“ Volek.

Poprvé od roku 2011, tedy od prvního ročníku tohoto legendárního eventu, se na The International podívá také český hráč. Tehdy se jednalo o český tým Storm Games Clan, ve kterém hráli Petr „craNich“ Meluzín, Jan „lacek“ Hrůza a Tomáš „Tonci“ Sitko. Nyní se s týmem Undying na výroční desátý ročník The International podívá jeden z našich dvou nejpřednějších hráčů Doty 2, dvacetiletý Jonáš „SabeRLight-“ Volek. 

SabeRLight-, který je momentálně na 15. místě evropského oficiálního MMR žebříčku (přes 11 000 MMR), nastupuje za americký tým Undying jako pozice tři, tedy offlaner. Stejnou roli zastupoval také v roce 2019, když společně s hráči jako Supream^, CURRY nebo sehny, ťukal na brány The International 9. Tehdy v evropské kvalifikaci jejich tým Hippomaniacs skončil ve finále spodního vyřazovacího pavouka. Fenomenální výkony SabeRLighta- a Supreama^ však nezůstaly na esport scéně bez povšimnutí a oba dva hráči po různých hostováních po menších týmech putovali do tradiční švédské esportové organizace Ninjas in Pyjamas. Tam oba vydrželi nějakých 7 měsíců, nicméně konec jejich cesty byl vynucený: Ninjas in Pyjamas bohužel 30. listopadu 2020 ukončili svou evropskou divizi Doty 2, kvůli probíhající celosvětové pandemii.

Zatímco Supream^ se poroučel do evropského týmu Chicken Fighters, SabeRLight- rovnou vyzkoušel zcela nový region. V lednu roku 2021 byl do nové DPC sezony založen severoamerický tým: Undying. Hned od začátku bylo jasné, že zde jsou nemalé ambice, stačí se podívat na soupisku:

  1. Timado
  2.  Bryle
  3.  SabeRLight-
  4.  MoonMeander
  5.  DuBu

Undying jen těsně unikly oba letošní majory, které se konaly v Singapuru a Kyjevě. V DPC žebříčku skončili na 20. místě (na The International je přímo pozváno prvních 12 týmů žebříčku) a jejich jedinou nadějí na TI10 tak byla regionální kvalifikace. Pozvánky do těchto regionálních kvalifikací získaly týmy, které se zúčastnily druhé DPC sezony, a které neskončily v top 12 DPC žebříčku (dále nesměly změnit více jak dva hráče oproti poslední DPC sezoně). Undying jako silný a respektovaný účastník severoamerické DPC ligy byl jedním z nich. 



Celkem v severoamerické kvalifikaci nastoupilo 11 týmů, pouze jeden z nich si však mohl zajistit pozvánku na The International. A přestože zastoupené týmy nejsou tak silné jako např. v západoevropském či jihovýchodně asijském regionu, stále se jednalo o elitu Doty 2 (zúčastnili se hráči jako monkeys-forever, vítěz majoru 2016 EternalEnvy, Kingrd, ZFreek, Moo, vítěz The International 2015 Aui_2000 nebo 1437). O to více je úspěch Undying tak impozantní. Celkem tento tým tři BO3 zápasy a BO5 finále proti největšímu konkurentovi kvalifikace 4Zoomers, které ovládl 3:0 – ano, čtete správně, tým Undying neopustil vrchní část vyřazovacího pavouka a dokonce neztratil jedinou hru! 

SabeRLight- se ve finále představil na Sand Kingovi, Timbersawovi a Axem a pokaždé svou linku vyhrál. Celkem si za tři hry připsal pouhých 6 smrtí, nejlepší výkon pak předvedl ve druhé hře na hrdinovi Timbersaw, když hru skončil se skóre 13-0-14. Hráči Undying znovu prokázali svou nesmírnou kvalitu a dali jasně najevo, že na The International 10 nebudou jen otloukánkem. Tuzemské fanoušky Doty 2 navíc může těšit, že s nimi o prize pool 40 milionů dolarů bude bojovat také momentálně nejlepší český hráč.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.