League of Legends

Češi a Slováci v Evropě: Koho sledovat mimo LEC a LCS?

Češi a Slováci v Evropě: Koho sledovat mimo LEC a LCS?
17. 6. 2021
  |  

I mimo hlavní soutěže v League of Legends se dá fandit hned několika českým a slovenským zástupcům napříč Evropou. Pro lepší zorientování jsme připravili souhrn všech našich hráčů v zahraničí.


Španělsko

Nejzajímavějším regionem z pohledu Čechů je nejspíše Španělsko. V minulosti zde působil například Denyk, který z Vodafone Giants putoval rovnou do LEC a týmu Misfits. Nyní v jeho stopách jdou hned čtyři čeští hráči, přičemž tři z nich nastupují rovnou ve společném rosteru. V S2V Esports momentálně jsou Robocop (Top), Random (Mid) a Rufus (Support), ještě do nedávna v organizaci byl také jungler Sawyor, ale ten v březnu tohoto roku ukončil kontrakt a přesunul se do islandského týmu Dusty, který nastupuje v NLC.

S2V Esports se možná inspirovali úspěchem MAD Lions, což je mimochodem také španělská organizace, a do svých řad přijala hned tři Čechy. Robocopa si můžete pamatovat z eSuby, kde dohromady odehrál zhruba rok a půl. Random a Rufus se jenom těsně minuli v již neaktivním celku eXtatus, první jmenovaný pak spojil svou kariéru zejména s eSubou, kde působil s krátkou přestávkou od července 2018 až do prosince 2020. Po tříměsíční anabázi v britském Barrage nyní podepsal nově ve Španělsku, stejně jako Rufus, který pro sebe stále nemůže najít ideální organizaci. S2V Esports jsou pro něj již 16. organizací od chvíle, kdy skončil v eXtatusu (květen 2018). Doufáme, že nyní najde zaslíbený tým a bude se nejen jemu dařit. Zatím jsou na pátém děleném místě se skóre 2-3.

Další české želízko ve Španělsku je topař Dreedy. A na vrcholu je doslova, protože s jeho týmem UCAM Esports Club zatím suverénně vedou tabulku se skóre 5-0, čemuž předcházelo celkové vítězství v jarním splitu. Dreedy společně se svým týmem patří k nejlepším v regionu a český toplaner nechybí v základní sestavě. Z domácí scény si ho můžete pamatovat z celků Majestic Lions, Inside Games či AS Trenčín. V zahraničí působil například v Portugalsku či Řecku, ovšem od začátku letošního roku hájí barvy právě UCAM Esports Club, kde zažívá nejlepší část své kariéry. Jen tak dál!
Zápasy španělské SuperLigy můžete sledovat zde na Twitchi.

Německo

Naše sousední země je oblíbenou destinací českých hráčů, nejlepší příklad za všechny je Carzzy. České ADC odešlo z domácí scény do týmu BIG, kde si za rok udělal velmi dobré jméno, což zaujalo přední evropské organizace. Zbytek příběhu a titul v LEC již nemusíme asi připomínat.

Napodobit se ho nyní pokouší hned dva hráči. Do týmu mousesports se nedávno stěhoval support Kamilius, který musel ve španělských Vodafone Giants uvolnit místo legendárnímu kasingovi. Talentovaný hráč patří mezi zajímavé prospekty v Evropě a stojí za to sledovat, kdy a jestli do LEC zamíří. Prozatím je s mousesports ve středu tabulky s nerozhodným skóre 3-3.

O dvě pozice pod ním jsou umístění WAVE Esports, kde nastupuje český midlaner s vietnamskými kořeny Eren. Ex-hráč eSuby či eXtatusu působí v zahraničí už od června 2018. Má za sebou angažmá v Dánsku, Turecku či Španělsku. Nyní zkouší štěstí u našich sousedů, kde je teprve od začátku května.
Zápasy PRM Pro Division můžete sledovat zde na Twitchi.
 

Řecko

Může se to zdat jako poměrně netradiční destinace, ale i na na balkánském poloostrově najdou uplatnění čeští a slovenští hráči. V týmu Gamespace MCE rovnou dokonce dva, na pozici jungle nastupuje Kenapil a jako ADC Sirinox. První jmenovaný má za sebou bohatou kariéru a řadu přestupu v rámci ČR i zahraničí. V současném týmu působí již od začátku roku a i když se jim podařilo vyhrát základní jarní část, v play-off podlehli soupeřům Anorthosis Famagusta a skončili na druhém místě. I tak se jedná o skvělý úspěch české dvojice, která po oboustranné spokojenosti prodloužila kontrakt v tomto týmu.
Toplaner Adiss, bývalý hráč Vikingekrig Esports, eSuby či SINNERS, působí v zahraničí vůbec poprvé. Od začátku května je v týmu Zerolag Esports, ovšem výsledkově to zatím žádná hitparáda není. Jsou na předposledním místě se skóre 2-5.
Na spodku tabulky se skóre 0-7 je tým CBI Esports, kde poslední zástupce, a to slovenský midař F1V5. Dřive byl známý pod přezdívkou Ruso a pamatovat si ho můžete zejména z eXtatus či Inside Games. Podobně jako u Adisse, tak i pro F1V5 je to první zahraniční angažmá vůbec.
Řeckou soutěž můžete sledovat zde na Twitch.
 

Liga NLC

Další dva české zástupce nalezneme v lize NLC, která začíná svou druhou sezónu. Jedná se o spojení dvou soutěží, a to té britské a skandinávské. V lize tedy nastupují týmy ze Švédska, Islandu, Dánska, Norska, Finska a Velké Británie. A jedná se o poměrně nabitou soutěž plnou bývalých LCS i LEC hvězd, ve Fnatic Rising nastupuje například Febiven a v BT Excel toplaner Orome.

Nás zajímají ale hlavně Češi. Ve švédském Galaxy Racer EU nastupuje jungler Jejky, který svou domácí kariéru spojil hlavně s eSubou. V současném týmu je od začátku roku a ihned slavil úspěch, podařilo se mu kvalifikovat právě do NLC a nyní ho čeká pořádná zkouška s tvrdou konkurencí.

Tím dalším je již zmíněný Sawyor, který také nastupuje v jungli. Dusty je islandská organizace a stejně jako Galaxy Racer EU se do NLC kvalifikovala teprve na jaře. Bylo to ovšem bez Sawyora, který do celku přestoupil až letos v květnu. V Česku si ho můžete pamatovat zejména z eXtatusu či eSuby. Zajímavé souboje i bitvy českých junglerů můžete sledovat zde na Twitch.

Itálie

Za tým na Apeninském poloostrově nastupuje další Čech s vietnamskými kořeny Hiro. Ten se na domácí scéně uvedl angažmá v eXtatusu a poté ihned zamířil ven. Zkušenosti sbíral například v německých organizacích. Fotbalové fanoušky může potěšit i jeho dvouměsíční anabáze v srbské Crvene Zvezdě. Poté se ale vrátil do Čech a po úspěšném roku s eSubou, kdy zvítězil například v jarním splitu Hitpoint Masters, zamířil zase ven. Tentokrát do celku Mkers, což je italská organizace, která se představila i na posledních European Masters. Zajímavostí je, že je v play-off vyřadil UCAM Esports Club s Deedym v čele. Italskou ligu lze sledovat zde na Twitchi

Polsko

U našich dalších sousedů lze nalézt toplanera bobistu. Bývalý hráč eSuby, RAMS či Teamu Sampi působí od začátku tohoto roku v zahraničí. Nejprve nastupoval za britský MnM Gaming, ale po dvou měsících v týmu skončil. Začátkem května podepsal v polském Gentleman’s Gaming, se kterým je po dvou vyhrách a prohrách na třetím děleném místě. Přenosy polské ligy si lze pustit na Twitchi polsatgames

Zdroj úvodní fotografie: leagueoflegends (reddit.com)
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.