League of Legends

Češi a Slováci v Evropě: Kde v roce 2023 sledovat hráče?

Češi a Slováci v Evropě: Kde v roce 2023 sledovat hráče?
15. 1. 2023
  |  

EMEA scéna roste každým rokem, což znamená více příležitostí pro české a slovenské hráče. Také v sezóně 2023 jich bude několik k vidění po Evropě.

LVP – Španělsko

Tradičně silné zastoupení ve Španělsku se rozrostlo ještě o jednoho hráče. Stálice Dreedyho a Randoma doplňuje nově Sajator, který přestoupil do Barcelony. Celkově tak budou na Pyrenejském poloostrově nastupovat hned tři Češi.

Tuzemským hráčům se v této soutěži daří. Titul tam historicky slavili Denyk a Freeze, poslední triumf na jaře získal Dreedy s UCAM Esports. Po posledním nepříliš povedeném angažmá v Barce zamířil do rosteru nováčka Guasones.

Prvnímu místu byl blízko také Random, který pokračuje v BISONS. Podceňovaný tým dokázal v loňském jarním splitu dojít až do finále, ale na výborně hrající Fnatic TQ nestačil.  Z bývalé sestavy zůstává toplaner Myrwn a support Oscure, nově je doplní německý jungler D4nka a ADC Legolas.

Dreedy ukázal svou botlinku v turnaji Winter Cup, kde ve finále nakonec padli proti eSubě. Jde o duo Odi111 a Nio, které doplňuje Akre a Hydra.

Sajator se v Barce potká s Deadlym, Efiasem a Hadessem, což je pozůstatek rosteru z léta 2022. Toplane zaujme ex-LEC hráč Whiteknight, kterého si můžete pamatovat z Astralis. 

 


LFL – Francie

Nejsledovanější a nejkvalitnější EMEA liga bude i v následujícím roce bez Čechů. Ti očividně mají spíše zaslíbené Španělsko, ale v LFL budou pokračovat oba Slováci. Jak Kio, tak i Kamilius si našli nové angažmá a ve Francii zůstávají.

Support Kamilius přestoupil do Team Go, kde k ruce dostane velmi zajímavý roster. Ragner, Lyncas, Toucouille a Jezu působí na papíře poměrně silně. Rozhodně je jejich ambicí zabojovat o titul a ukončit dominanci týmů jako LDLC OL či Karmine Corp.

Toplaner Kio loni měl debutovou sezónu se Solary, kde z toho dvakrát bylo umístění mimo play-off. Po jednom roce přestoupil do organizace iziDream, pro které to bude premiéra v LFL.
 

Ultraliga – Polsko

U našich polských sousedů bude nově nastupovat Savero. Bývalý jungler Dynamo Eclot se po roce vrací do organizace Goskilla, kde už v létě 2021 působil jako sub. V organizaci nastupoval například slovenský toplaner Wondro, ale s ním se již v rosteru nepotká. Goskilla odehraje čtvrtou sezónu v Ultralize, nejlepší bylo zatím páté místo z posledního summer splitu.
 

GLL – Řecko

Na jihu Evropy bude nastupovat dvojice Čechů. V Gamespace MCE zaujme místo ADC Hiro, v česku známý z týmů jako eSuba či Dynamo Eclot. Stejnou pozici v celku Panathinaikos zaujme Sirinox, který již od léta 2020 působí pouze v zahraničí. Prošel například  celky HEET či právě Gamespace MCE. Naposledy působil v Auxesis Esports, což je organizace, která přešla pod Panathinaikos.
 

LPLOL - Portugalsko

Z českého týmu Inaquealis míří do Portugalska support HondaTolec, pro kterého to bude první zahraniční angažmá. Na botlince však bude nastupovat se Slovákem Buzgejem, tudíž by adaptace nemusela být tak náročná. Pro ADC půjde zřejmě o první váznější angažmá, podle Leaguepedia doposud srávil jen pár dní v organizacích Auxesis Esports a Fly5.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.