Dota 2

Čekání na TI10, část šestá: The International 2016

Čekání na TI10, část šestá: The International 2016
14. 8. 2021
  |  

Čekání na desátý ročník The International bylo delší než obvykle. Pandemie covid-19 v roce 2020 zasáhla celý svět a esportová scéna nebyla výjimkou. Valve se proto rozhodlo odložit gigantický turnaj na další rok. The International 10 startuje, i se svým rekordním prize poolem 40 milionů dolarů, nakonec až na podzim, ale my jsme se rozhodli vám čekání o něco zpříjemnit. Na následujících řádcích se dozvíte o průběhu a zajímavostech předchozích ročníků.

Severní Amerika se dočkala a v roce 2015 nad hlavu konečně severoamerický tým zvedl bájný Aegis, trofej pro vítěze The International. Znovu se potvrdilo pravidlo, že The International vyhrávají jednotlivé širší regiony ob rok. V roce 2016 měl být tedy na řadě tým z „východu“. Asi nikdo však na začátku turnaje nedokázal předpovědět, že se tak stane s takovou intenzitou.

Opět se nacházíme v americkém Seattlu v legendární KeyArena, která na vyřazovací část turnaje pobrala více než 17 tisíc diváků. Společnost Valve znovu přišla s počátečním vkladem 1,6 milionu dolarů, znovu se objevilo turnajové kompendium a možnost zakoupit levely do této vlastní turnajové digitální knížečky. Jak už víme, 25 % ze všech nákupů spojených z The International jde od roku 2013 přímo do prize poolu samotného turnaje. The International 2016 (TI6) opět zdvihl pomyslnou laťku nejlépe ohodnoceného esportové turnaje v dějinách: celkový prize pool překonal dříve naprostou nemyslitelnou hranici 20 milionů (20 770 460 dolarů).

Na turnaj byla pozvána pouhá šestice týmů, zbytek se musel probojovat kvalifikacemi. Mezi šesti pozvanými byl také zázračný, v té době teprve nedávno založený, tým, který dnes již snad úplně každý – OG. Těm se podařilo ve stejném roce ovládnout oficiální Valve event Manila Major 2016 a před TI6 patřili v té době ještě v zelených dresech OG k velkým favoritům, zvláště díky Miraclovi, který právě v letech 2015-2016 zažil naprosto nečekaný a drtivý vpád z vysoce hodnocených pubů do profesionální Doty 2. Něco podobného se od té doby podařilo pouze Topsonovi… a znovu u toho byli OG.
Ve vzduchu však stálo visela ona „východní“ kletba. Skvěle se prezentovaly hlavně dva týmy: tradiční čínský gigant EHOME, který se však na turnaj kvalifikoval až z pozice wild card, a nově složený čínský tým Wings, který se před The International 2016 blýskl několika slušnými výkony.

Skupinovou fázi turnaje ovládly týmy OG a Ehome, když si oba připsaly prvenství ve svých skupinách. Výborně si počínali také obhájci titulu, Evil Geniuses, a překvapivě také nováček severoamerické scény Digital Chaos. Výše zmiňovaní Wings byli ve skupinách mírně nekonzistentní a působili dojmem, že je hraní vlastně ani moc nebaví. Ostatně kapitán týmu se v rozhovoru před TI6 otevřeně rozpovídal pro pro portál GOSUGAMERS, kde naznačil, že Dota 2 je pro jeho tým vlastně až příliš jednoduchá:

„Neradi hrajeme dokola pořád jedny a ty samé hrdiny. Je to nuda. Hra nás brzy omrzí, pokud pokaždé bereme stejný pick.“

Důkazem budiž turnaj The Summit 5, který se konal před TI6, kde tým Wings zvítězil a ve finálových čtyřech hrách použil 20 hrdinů – žádného z nich tedy více než jednou. A u jednoho důkazu nekončíme.

Wings ze skupiny postoupili do horní části vyřazovacího pavouka, kde hned proti prvnímu soupeři, skvěle hrajícím Digital Chaos, ve druhé hře pickli Pudge a Techiese. Kombo, kterým se v public hrách spíše schválně zahazují hry, a které se bere spíše pro zábavu, jim úspěch nepřineslo, i přes to však toto rozhodnutí dokázalo, jak neuvěřitelně sebevědomí Wings jsou. Sérii vyhráli 2-1 a problémy jim nedělali ani další soupeři: jihokorejští MVP.Phoenix a severoameričtí Evil Geniuses. Oba týmy si připsaly porážku 0-2 a hráči Wings mířili do finále.



Ještě, než se dostaneme k finálnímu duelu, je nutné si představit také cestu vyřazovací částí v podobě Evil Geniuses. Šampioni minulého ročníku se na TI6 představili s jednou změnou v sestavě: hráče Aui_2000 nahradil neméně talentovaný zai. Poté, co skončili druzí ve skupině si hned na úvod vyřazovací hravě části poradili s čínskými Newbee a čekali je další čínský tým, EHOME. Evil Geniuses dokázali zvítězit 2-0 po jednom z největších obratů v historii Doty 2.

První hra této série, která trvala 75 minut, je zřejmě právem označována za vůbec nejlepší hru v historii Doty 2. Evil Geniuses jako první tým v historii na eventu oficiálně zaštítěném Valve porazit mega creepy EHOME a celou mapu obrátit v jejich prospěch. Fanoušci severoamerického regionu byli u vytržení, Evil Geniuses poslali do spodní části vyřazovacího pavouka hned dva čínské týmy. Budou to snad právě EG, kdo zlomí prokletí TI? Povede se „západu“ zvítězit dvakrát za sebou? Obhájí EG jako první v historii Aegis?
Ve finále vrchní části vyřazovacího pavouka se ukázalo, že Wings jsou zásadně proti. Za necelou hodinu poslali Evil Geniuses do finále spodní části vyřazovacího pavouka, které bylo zároveň střetem dvou „domácích“ týmů: soupeřem pro EG byl tým Digital Chaos, který ve spodní části překonal právě EHOME a držel tak další pochodeň pro „západ“. Digital Chaos dokázali překvapivě zvítězit 2-1 a posunuli se do velké finále.

Nebylo by fér říkat, že bylo rozhodnuto ještě před startem samotného finále. Ale Wings byli nehratelní. Agresivnějšího a méně vyzpytatelného soupeře, navíc s tak širokým hero poolem, aby jeden pohledal. Dodnes se traduje, že s Wings se v roce 2016 prostě nedalo vůbec nic dělat, pokud si sami nepodrazili nohy. Jakmile byli hráči při chuti, byli nezastavitelní. Jejich úroveň a znalost celé hry neměla konkurenci. Wings ovládli finále ve čtyřech hrách, připsali si výhru přesahující devět milionů dolarů a znovu potvrdili, že širší regiony se u Aegisu prostě musí střídat.

O to větší škoda byla, že nedlouho poté se po velkých neshodách v organizaci a spekulacích o neplacení hráčů Wings rozpadli. I přesto nám však v roce 2016 přinesli neopakovatelný zážitek. Nikdo tak sebevědomý a dominantní se na nejprestižnějším esportovém turnaji všech dob už neukázal. Nebo ukázal? To se teprve uvidí. V poslední době jsou totiž k Wings přirovnáváni hráči z PSG.LGD. Ono se asi není čemu divit, když za ně hrají dva bývalí hráči Wings: y a Faith_bian. Podaří se jim na letošním TI10 zopakovat bezkonkurenční tažení svých čínských kolegů?

Vítězný tým: Wings!
Složení týmu: 
  1. Chu „shadow“ Zeyu
  2. Zhou „bLink“ Yang
  3. Zhang „Faith_bian“ Ruida
  4. Zhang „y“ Yiping
  5. Li „iceice“ Peng
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.