Dota 2

Čekání na TI10, část pátá: The International 2015

Čekání na TI10, část pátá: The International 2015
5. 7. 2021
  |  

Valve se proto rozhodlo odložit gigantický turnaj na další rok. The International 10 startuje, i se svým rekordním prize poolem 40 milionů dolarů, již 5. srpna 2021 a my se rozhodli vám čekání o něco zpříjemnit.

Čekání na desátý ročník The International bylo delší než obvykle. Pandemie covid-19 v roce 2020 zasáhla celý svět a esportová scéna nebyla výjimkou. Valve se proto rozhodlo odložit gigantický turnaj na další rok. The International 10 startuje, i se svým rekordním prize poolem 40 milionů dolarů, již 5. srpna 2021 a my se rozhodli vám čekání o něco zpříjemnit. Na následujících řádcích se dozvíte o průběhu a zajímavostech předchozích ročníků.

Naposledy jsme se podívali do roku 2014 a další nadvládu čínské Doty. Již v této době začalo platit pravidlo, že The International každý rok vyhraje buď „Východ nebo Západ“. Ukrajinští NAVI, čínští Invictus Gaming, evropští Alliance a znovu Čína v podobě Newbee. Stejně tak už se tradovala tzv. „TI kletba“, tedy pověra, že The International nikdy nevyhraje stejný tým dvakrát (natož pak za sebou – modří už vědí).

Po „nejhorším finále v historii TI“ měl pátý ročník co napravovat. Opět se nacházíme v americkém Seattlu v legendární KeyArena. Vývojáři z Valve znovu přišli s počátečním vkladem 1,6 milionu dolarů, znovu se objevilo turnajové kompendium a možnost zakoupit levely do této vlastní turnajové digitální knížečky. Jak už víme, 25 % ze všech nákupů spojených z The International jde od roku 2013 přímo do prize poolu samotného turnaje. The International 2015 (nyní už se přímo začíná používat označení číslem 5, tedy pátý v pořadí – TI5) v nastoleném vzestupném trendu – chce se říci samozřejmě – pokračoval.

V roce 2014 jsme se dívali na necelých 11 milionů dolarů, což byl předchozímu roku čtyřnásobný skok. TI5 se nakonec zastavil na znovu rekordní částce, celkově si týmy přijely zahrát o neuvěřitelných 18 429 613 dolarů. Hráči tedy nákupem kompendií přisypali bezmála 16 milionů (a stále je si nutné uvědomit, že je to pouze 25 % jimi utracených peněz), TI5 tedy v kontextu nabídl větší prize pool než např. golfové Masters. Vítězný tým si měl odnést masivních 6 milionů dolarů.
Kdo v roce 2015 přijel bojovat o rekordní částku, nehynoucí slávu a status legendy? Vývojářská společnost Doty 2, Valve, pozvala přímo na turnaj 12 týmů. Další šestice se musela probít regionálními kvalifikacemi, poprvé se objevily tzv. „otevřené kvalifikace“, do kterých mohl vstoupit kterýkoliv tým na světě. V přímé pozvánce se vrací tehdejší šampioni Newbee, nezapomnělo se ani na vítěze The International 2012, Invictus Gaming. Vítěz TI3, Alliance, se po změnách na soupisce nedokázali ani kvalifikovat. Mistři prvního ročníku, NAVI, se do finálního turnaje museli probojovat skrze regionální kvalifikace, a to poté, co byli třikrát ze čtyř ročníků ve finále! Důvod? Stejně jako u Alliance je potkaly velké změny v soupisce, hlavně co se geniálního kapitána týče.

Po neúspěchu NAVI a hlavně Fnatic na The International 2014 se dva klíčoví hráči tehdejších soupisek dohodli, že je třeba vytvořit nový tým. Takový, který budou řídit sami hráči, který nebude zatížen byrokracií a rozhodováním esportových organizací. Vznikl dnes již legendární Team Secret, momentálně široce považovaný za jeden z nejlepších na světě. Na The International 5 odcestoval ve složení Arteezy (jedno z nejlepších carry té doby, který rok před tím hrál v Evil Geniuses – tuto informaci si zapamatujte), s4 (dost možná nejlepší tehdejší mid), věčně mladý talent zai a dva nejuznávanější kapitáni a drafteři „západní“ scény: Kuroky a právě bývalý kapitán a strůjce úspěchu NAVI, Puppey. Vítězství Team Secret na The International 2015 nemělo stát vůbec nic v cestě.

Vrátil se klasický formát dvou round robin skupin, první čtyři týmy každé skupiny postupovaly do vrchní části vyřazovacího pavouka, poslední čtyři do spodní části. Po skupinách se vykrystalizovaly čtyři největší adepti na celkové vítězství: LGD Gaming, Evil Genisues, CDEC Gaming (tým, který prošel regionálními kvalifikacemi až jako wild card) a Team Secret. Následoval double elimination bracket, ve kterém si nejlépe vedli čínští CDEC Gaming, kteří vrchní částí vyřazovacího pavouka došli až do samotného grand finále. Jejich carry, Sun „Agressif“ Zheng si nejspíš navždy zaručil spojení s hrdinou Gyrocopter, jeho výkony byly dech beroucí.
Čekalo se, kdo je ve finále doplní. Zbytek favoritní čtveřice spadl do spodní části vyřazovacího pavouka. A trvalo pouhé dva zápasy, než se stalo nemyslitelné. Hvězdami narvaný Team Secret prohrál 2-1 s ruskými Virtus.pro a na turnaji skončil na děleném sedmém až osmém místě. Tým LGD Gaming došel až do finále spodní části, kde se utkali s Evil Geniuses. Arteezy (aha, už víme) mohl jen z dálky pozorovat, jak jeho bývalý severoamerický tým porazil čínské giganty a zajistil si místo ve finále TI5.

Arteezyho náhrada, Fear, (chcete-li si trochu posvítit na jeho cestu až k legendě Doty 2, doporučuji oficiální film Valve z The International 2011, Free-to-play, který je plně zdarma k dispozici na Youtube) zářila celý turnaj a nejinak tomu bylo v samotném finále. Po dvou hrách byl stav vyrovnaný, ve třetí hře se Evil Geniuses podařilo odskočit. Následovala čtvrtá hra, ve které měli EG mírně navrch, ale hráči CDEC Gaming měli velmi dobrý draft a nehodlali se vzdát. Když se jim podařilo zabít tehdy teprve 16letého midaře EG, Sumaila, na jeho oblíbeném Storm Spiritovi, vydali se zabít Roshana a získat výhodu aegisu. Asi nikdo by nedokázal předpovědět, co bude následovat.

Všech pět hráčů CDEC Gaming stálo v rosh-pitu a snažilo se zabít Roshana, když kapitán týmu EG ppd na postavě Ancient Apparation využil své ultimátní schopnosti a udělil zbytku svého týmu vizi právě v Roshanově obydlí. Co se stalo poté je nyní známo jako „6milionový Echo Slam“, protože ve stejný moment do rosh-pitu přiskočil UNiVeRsE na Earthshakerovi a svou ultimátní schopností Echo Slam (zvyšuje poškození tím, kolik jednotek zasáhne, v tomto případě všech pět hrdinů) vymazal čtyři hráče CDEC Gaming z povrchu světa. Evil Geniuses „dodělali“ oslabeného Roshana, získali aegis a povedlo se jim hru ukončit. Jedná se o další z ikonických momentů finále The International.

Severní Amerika se konečně na domácí půdě dočkala vítězství a opět se potvrdilo, že se „Západ a Východ“ ve vítězství střídá ob rok. Vítězství Evil Geniuses na The International 5 je doteď největším úspěchem severoamerického regionu v dějinách. A také smutným počátkem Arteezyho smolařství. Následující rok se totiž vrátil do týmu Evil Geniuses poté, co Fear ukončil aktivní hráčskou kariéru a stal se koučem, jen aby sledoval Team Secret ovládnout The Shanghai Major. Artour „Arteezy“ Babaev dodnes nevyhrál žádný major turnaj v Dotě 2, leč je ve svých 24 letech stále považován za jednoho z nejlepších carry hráčů světové scény…

Vítězný tým: Evil Geniuses
Složení týmu: 
  1. Cliton „Fear“ Loomis
  2. Sumail „SumaiL“ Hassan
  3. Saahil „UNiVeRsE“ Arora
  4. Kurtis „Aui_2000“ Ling
  5. Peter „ppd“ Dager
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.