Dota 2

Čekání na TI10, část čtvrtá: The International 2014

Čekání na TI10, část čtvrtá: The International 2014
2. 7. 2021
  |  

Čekání na desátý ročník The International bylo delší než obvykle. Pandemie covid-19 v roce 2020 zasáhla celý svět a esportová scéna nebyla výjimkou. Valve se proto rozhodlo odložit gigantický turnaj na další rok.

Čekání na desátý ročník The International bylo delší než obvykle. Pandemie covid-19 v roce 2020 zasáhla celý svět a esportová scéna nebyla výjimkou. Valve se proto rozhodlo odložit gigantický turnaj na další rok. The International 10 startuje, i se svým rekordním prize poolem 40 milionů dolarů, již 5. srpna 2021 a my se rozhodli vám čekání o něco zpříjemnit. Na následujících řádcích se dozvíte o průběhu a zajímavostech předchozích ročníků.

Těžko uvěřit, že jsme sedm let zpět v minulosti. TI2014 se stal od startu konání tohoto turnaje tím nejdůležitějším. Tedy alespoň, co se celého konceptu týče. Znovu se vracíme do amerického státu Washington, do města hudby Seattlu, ale tentokrát se z orchestrálního Benaroya Hall přesuneme na dnes již kultovní scénu, do KeyArena. Multifunkční hala, která leží v třiceti hektarovém komplexu, který je znám jako Seattle Center, ve kterém se v roce 1962 konal Světový veletrh, a která pojme až 17 tisíc fanoušků. Před svým uzavřením (a následnou rekonstrukcí) v říjnu roku 2018 byla domovem ženského WNBA týmu Seattle Storm.

Po dokončení rekonstrukce se do arény nastěhuje zbrusu nový tým hokejové NHL, Seattle Kraken, který svou první sezonu zahájí v příštím ročníku. KeyArena rovněž změnila jméno poté, co práva na jméno v roce 2020 zakoupil Jeff Bezos a jeho Amazon. V rámci upozornění na klimatické změny se z milované arény všech fanoušků Doty 2 na světě stala Climate Pledge Arena.

Nezůstalo však jen u změny místa. The International narostl také, co se prize poolu týče. Firma Valve znovu vložila původní částku 1,6 milionu dolarů, ale svůj loňský geniální nápad s prodáváním kompendia dotáhla do dokonalosti: přímo do prize poolu nešlo jen 25 % z každého prodaného kompendia (tedy 2,5 dolaru), hráči si nyní mohli kupovat také body, za které mohli rychleji navyšovat úroveň kompendia.

25 % z každého nákupu rovnou mířilo přímo do prize poolu The International 2014. Výsledek? Hráči a fanoušci přidali neuvěřitelných 9,3 milionu dolarů a finální prize pool se zastavil na v esportu naprosto bezprecedentní částce: 10 923 977 dolarů. Vítěz TI2014 si tak měl odnést celých 5 milionů dolarů.

A kdo se o rekordní částku pokoušel? Společnost Valve znovu odeslala celkem jedenáct přímých pozvánek. Nechyběli samozřejmě předchozí tři vítězové: Natus Vincere, Invictus Gaming a Alliance. Další čtyři týmy se na turnaj mohly probojovat z regionálních kvalifikací. Zmizely „Východní“ a „Západní“ formáty, na řadu přišly regiony podobné těm, které známe dnes. Druhé týmy z každého regionu pak ještě dostaly šanci se utkat o poslední místo na turnaji (postup nakonec urval Team Liquid).




The International 2014 představil i značně pozměněný formát. Zmizely dvě skupiny, vznikla jedna velká o 16 týmech, kteří se stylem round robin utkali o pouhá dvě postupová místa do vrchní části vyřazovacího pavouka. Poslední šestice na turnaji okamžitě končích. Dalších osm prostředních týmů mířilo do určitého mini-play-off: dvě menší skupiny po čtyřech týmech, nasazených podle skupinové fáze – poslední z každého týmu na turnaji končí, druhý a třetí míří do spodní části vyřazovacího pavouka hlavního play-off a vítězové mini-play-off si zajistí postup do vrchní části vyřazovacího pavouka.

Ve skupině si nejlépe vedli čínští Vici Gaming a severoamerický gigant Evil Geniuses. Vítěz předchozího ročníku, The Alliance, skončil ve skupině na 12. místě a musel se s turnajem rozloučit. Znovu se tak stalo, že The International nemohl vyhrát jeden tým dvakrát za sebou a tzv. „TI kletba“ byla již široce používaným folklorem.

Čínský tým Newbee skončil na devátém místě a jen díky lepším vzájemným hrám na turnaji dále setrval. O to překvapivější pak byla jeho jízda skrze mini-play-off, kde porazil všechny tři zbylé týmy a zajistil si nasazení ve vrchní části vyřazovacího pavouka, kde si nejprve poradil s Vici Gaming a následně i s Evil Geniuses. Pamatujete? Se dvěma nejlepšími týmy ze skupiny. Newbee tak čekali ve finále na soupeře, kterým se nakonec stali Vici Gaming, když porazili EG 2-1. Následovalo ryze čínské finále, které je dodnes označováno za to nejhorší vůbec. Vici Gaming ovládli první hru, ale následně ztratili další tři hry za dohromady pouhých 58 minut! Newbee v těchto třech vítězných hrách nedovolili Vici Gaming takřka nic, když za Newbee výborně hráli hlavně Nihao a Mu. Celkové skóre těchto tří závěrečných her bylo 65 – 19 pro Newbee!
The International podruhé v jeho čtyřleté historii ovládl čínský tým a Severní Amerika, domov konání The International, stále čeká na svého vítěze…

Vítězný tým: Newbee
Složení týmu: Chen "Hao" Zhihao, Zhang "Mu" Pan, Zhang "xiao8" Ning, Wang "Banana" Jiao, Wang "SanSheng" Zhaohui

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.