Dota 2

Čekání na TI10, část třetí: The International 2013

Čekání na TI10, část třetí: The International 2013
25. 6. 2021
  |  

Čekání na desátý ročník The International bylo delší než obvykle. Pandemie covid-19 v roce 2020 zasáhla celý svět a esportová scéna nebyla výjimkou. Valve se proto rozhodlo odložit gigantický turnaj na další rok. The International 10 startuje, i se svým rekordním prizepoolem 40 milionů dolarů.

Náš seriál pokračuje rokem 2013. Pro The International se tehdy tolik nezměnilo. Znovu se hrálo v americkém státě Washington, konkrétně v Seattlu, znovu bylo centrem dění sídlo tamního symfonického orchestru, Benaroya Hall. Jedna velká změna se však dostavila, pravděpodobně ta nejdůležitější. The International 2013 zvedl oproti minulým ročníkům celkový prizepool o více než jeden milion dolarů, když se částka zastavila na 2 874 380 dolarů, tedy jednoznačně největší peněžní odměně tehdejší esportové historie.

Firma Valve znovu celý turnaj „založila“ částkou 1,6 milionu dolarů, ale v průběhu příprav na TI2013 dostala výborný nápad, který se s určitými úpravami drží až dodnes. Vzniklo tzv. „Interaktivní Kompendium“, digitální soubor informací o turnaji a také odměn pro hráče, kteří si kompendium mohli zakoupit přímo ve hře. Kompendium vyšlo vždy pár měsíců před turnajem a stálo 10 dolarů. Dota 2 je free to play, tedy hra zdarma, veškeré nákupy v ní jsou navíc čistě kosmetického charakteru. Ve Valve ale spoléhali na loajální fanouškovskou základu a obrovský zájem o turnaj, který se s pomocí fanoušků a hráčů může stát největším v dějinách. Dvacet pět procent z každého zakoupeného kompendia tak mířilo přímo do prizepoolu The International 2013. Počítáte? Společnost Valve vybrala za „Interaktivní Kompendium“ od hráčů celkem přes pět milionů dolarů! V roce 2013…

The International 2013 si zajistil ještě větší mediální pozornost, vítěz celého turnaje si totiž měl odnést bezmála 1,5 milionu dolarů. A kdo o nejvyšší možnou výhru usiloval tentokrát? Firma Valve znovu poslala přímé pozvánky, v roce 2013 jich bylo celkově 13. Další dva týmy stejně jako loni postoupily z regionálních kvalifikací, tedy regionů „Západ“ a „Východ“. Dvojice týmů, které prohrála ve finále těchto dvou kvalifikací, se pak utkala proti sobě v BO5 zápase a vítěz se dostal na TI2013 jako wildcard.

Skupiny byly znovu rozděleny po osmi týmech, první čtyři týmy z každé skupiny mířily do vrchní části vyřazovacího pavouka, poslední čtyři z každé skupiny pak do spodní části. Skupiny probíhaly podle předpokladů: vítězové prvního The International a finalisté obou ročníků, Natus Vincere (NAVI), dominovali Skupině A, zatímco nově složený švédský tým Alliance zdemoloval Skupinu B 14-0. Na druhých místech seděly dva nejsilnější čínské týmy, TongFu a Team DK. Alliance propluli vrchní částí vyřazovacího pavouka se ztrátou pouze jedné hry, když postupně poslali do spodní části pavouka Team DK i NAVI. Natus Vincere poprvé za tři roky nečekali ve finále, ale museli se do něj probít zápasem navíc ve spodní části, když porazili Orange Esports.

Ještě před tím však NAVI dokázali způsobit trochu kontroverze. Díky nedokonalé mechanice hry dokázal Dendi s Pudgem hookovat (Pudge dokáže pomocí dlouhého háku přitáhnout kohokoliv k sobě, pokud ho tedy trefí) hrdiny až do vlastní fontány poté, co ho tam teleportoval Puppey na Chenovi (Chen je schopný na svou pozici přivolat svého spojeneckého hrdinu). Carry hráč týmu Alliance, Jonathan „Loda“ Berg, byl jedním z nejhlasitějších odpůrců této strategie a označil ji za podvod. Finále tak mělo skvělou předehru.

Alliance a NAVI se předvedli v nádherné bitvě, která trval celých pět her. I když Alliance dokázali první hru urvat ve svůj prospěch již za 15 minut, NAVI znovu dokázali, že ve finále se cítí nejlépe a otočili jeho průběh na 2-1. Alliance se podařilo sérii srovnat a na řadu přišla pátá, rozhodující hra, která trvala 43 minut. NAVI v ní celou dobu vedli, obzvláště díky bezmála dokonalému výkonu Dendiho na Templar Assassin, ale v Dotě 2 se na killy nehraje. Důležitý je trůn. Alliance se i přes absenci barracksů ve vlastní základně podařilo zbourat všechny barracks také soupeři a zaútočili přímo na trůn, když Dendi a Puppey (který hrál Enigmu, důležitého team fight hrdinu) byli mimo základnu. V momentě, kdy se chtěli teleportem zpět, je svou ultimátní schopností zastavil midař Alliance, Gustav „s4“ Magnusson, který svému týmu koupil dostatek času na to, aby zbořil trůn NAVI a vyhrál The International 2013.

„ALLIANCE ARE DOING IT,“ znělo z úst komentátora LD celou Benaroya Hall, zatímco tým Švédů ničil poslední budovu NAVI a v jednom z nejemociálnějších vyústění celého turnaje získal do té doby největší finanční odměnu, která byla v esportu možná.
Zajímavostí je, že s4, kterému je dnes 29 let, stále působí v týmu Alliance na pozici offlanera.

Vítězný tým: Alliance
Složení týmu: Jonathan „Loda“ Berg, Gustav „s4“ Magnusson, Henrik "AdmiralBulldog" Ahnberg, Jerry "EGM" Lundkvist, Joakim "Akke" Akterhall.
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.