League of Legends

Carzzy a Hylissang ze sebe dostanou to nejlepší, říká kouč MAD Lions

Carzzy a Hylissang ze sebe dostanou to nejlepší, říká kouč MAD Lions
30. 1. 2023
  |  

Český profesionál Carzzy je jednou ze tří posil MAD Lions. O skládaní rosteru, potenciálu hráčů i propojení ADC s Hylissangem se blíže v rozhovoru pro emdashesports.com rozpovídal hlavní trenér organizace James „Mac“ MaCormack.

Účast na Worlds i MSI, dva LEC tituly a posun do role jednoho z nejlepších ADC v lize. Carzzyho dvouleté spojení s MAD Lions přineslo ovoce, z tehdy nezkušeného rookie se stal obávaný hráč, o kterého poprávu stála velká část soutěže. Volba nakonec padla na Team Vitality, do francouzské organizace přicházel s velkou slávou Perkz, jenž o služby Carzzyho měl evidentní zájem.

Roster sklízel samou chválu, hvězdný midlaner se dokonce nebál mluvit o mezinárodním úspěchu. Jenomže ambiciózní projekt nikdy nenaplnil svůj potenciál, v zápasech se trápil a zkrátka bylo vidět, že interně nefungovalo vůbec nic. „Nesedli jsme si lidsky ani herně, v průběhu splitu jsme museli vyměnit Selfmada, protože s ním už nešlo hrát,“ poodkryl detaily angažmá Carzzy v rozhovoru pro RIFTCZECH.

Už v průběhu ročníku bylo jasné, že tento line-up spolu dlouho nevydrží. Vše podtrhnul katastrofický závěr letního splitu 2022, kdy po skóre 0-4 přišli Vitality o umístění v play-off a sezóna pro ně předčasně skončila. Krátce poté Carzzy oznámil, že má povoleno sehnat si nové angažmá.

Po nepovedeném ročníku to mohlo vypadat, že zájemců o služby Carzzyho tolik nebude. Český hráč ovšem nouzi o nabídky neměl. „Ve finále jsem se rozhodoval mezi Fnatic a MAD Lions. Bylo by fajn zase hrát s Márou, ale znovu bych šel do nového prostředí. Pokud by se mi sezóna nepovedla, mohl by to být konec v LEC,“ popsal své rozhodnutí Carzzy.

Volba nakonec padla na jemu dobře známé MAD Lions, právě znalost prostředí označil jako jeden z největších argumentů. Kvalitní coaching staff, který Carzzymu sedí, příjemné prostředí a možnost nastupovat na botlince s Hylissangem. Oba dva o tuto možnost stáli a vzali ji.

 


Pomůžou si navzájem

Příchod Carzzyho do rosteru byla velká věc, obzvlášť v případě, kdy za sebou měl poměrně slušný ročník rookie UNF0RG1VEN. Němec ovšem musel nakonec místo dvojnásobnému šampionovi uvolnit, což kouč Mac reflektoval v rozhovoru pro emdashesports.com. „Chceme mít balanc, při skládání jsme došli k tomu, že musíme přivést Carzzyho, aby roster mohl fungovat,“ vysvětluje.

Důvodem je akvizice toplanera Chasyho. Korejec se podle slov trenéra stal hlavním targetem během offseason, protože v něm vidí veliký potenciál, zejména individuálně. To se ovšem také pojí s tím, že hráč bude potřebovat mnoho zdrojů, aby mohl zápasy pro svůj tým vyhrávat. „Musíme dosáhnout synergie na celé mapě. Chasy chce goldy, UNF0RG1VEN také, společně by fungovaly hůře. Naopak Carzzy je excelentní v tom hrát s malými zdroji,“ vysvětluje rozhodnutí trenér. Sám je ovšem překvapený, že německý hráč neobdržel nabídku z LEC a nyní nastupuje pouze v akademii 100 Thieves.

Jedním z dalších důvodů akvizice Carzzyho byla nutnost kvalitní komunikace. Chasy za sebou má teprve půlrok v Evropě, hráči z Koreji obvykle potřebují delší čas na adaptaci kvůli jazyku i odlišné kultuře. „Naše botlinka musí perfektně zvládat mluvit, Carzzy je skvělý při komunikaci během zápasů a Hylissang zase dodává insights při reviews a analýzách, dobře se doplňují.“ říká kouč.

Zároveň věří, že oba hráči ze sebe dostanou to nejlepší a jejich propojení popisuje jako „perfektní osobnostní match“. Zkušený Hylissang je schopný se ujmout role jakéhosi mentora pro celý roster, právě jeho přístup ke hře byl jeden z hlavních důvodů, proč supporta přijali. „Stále věříme i v jeho herní schopnosti, ale propojení těchto dvou charakterů pro nás bylo klíčové,“ popisuje další detaily Mac.

Týmová kultura a spokojenost hráčů je jedním z cílů, který chtějí MAD Lions dosáhnout. Trenér dokonce hovoří o tom, že by chtěl být jedničkou v LEC v tomto ohledu. Jeho ambicí je mít co nejlepší tréninkové podmínky, lidský přístup, diskuze a prostředí. I to je jedna z věcí, proč se Carzzy do MAD Lions rád vrátil, protože tamní procesy i lidskost mu sedla. A věděl, že v takové atmosféřev může opět vyrůst jako hráč.

Celý rozhovor s trenérem si můžete přečíst na emdashesports.com, interview s Carzzym na YouTube kanále RIFTCZECH.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.