CS:GO

Bývalý oskarův trenér po výhře nad FORZE: Jak si můžete podat ruku s lidmi, kteří podporují válku?

Bývalý oskarův trenér po výhře nad FORZE: Jak si můžete podat ruku s lidmi, kteří podporují válku?
14. 4. 2023
  |  

Ukrajinská organizace Monte Esports se včera díky vítězství nad ruskými FORZE kvalifikovala na nadcházející BLAST.tv Major Paris 2023. Kontroverzní moment však přišel ve chvíli, kdy si trenér vítězného celku Serhij "lmbt" Bezhanov nepodal se soupeřem ruku. "Jak si můžete podat ruku s lidmi, kteří podporují válku?," reagoval v následném rozhovoru pro HLTV.

Jeden velký příběh píše v cyklu posledního CS:GO Major s názvem BLAST.tv Major Paris 2023 ukrajinský tým Monte Esports, který zdaleka nedosahuje zázemí a kvalit jako další organizace z téže země - Natus Vincere. Přesto však tým dokázal uspět poměrně s přehledem v rámci RMR kvalifikaci a vybojoval si tak své místo v Paříži.

Sportovně kontroverzní moment, který byl však v pozápasovém rozhovoru pro HLTV vysvětlen, vyvolal ukrajinský trenér Serhij "lmbt" Bezhanov, který si nepodal ruku se zástupci týmu FORZE, který Monte Esports porazili a díky vítězství postupili na samotný Major.

"Jejich sponzorem je Lukoil, jedna z největších ropných společností v Rusku. Platí daně a platí ruské tanky, které na nás střílejí na ukrajinské půdě. Tankují ruská letadla, která posílají rakety na naše města. Zatímco jsme hráli tento zápas, celé ukrajinské území bylo v režimu letecké obrany a poplachu. Celá mapa Ukrajiny byla červená. Jak si tedy můžete podat ruku s lidmi, kteří podporují válku? To je pro nás velmi snadné. Tak to prostě je. Na frontě, v zázemí, na internetu, tak to je. Doufám, že to jednou skončí. A zmíním někoho, jako je hooch, který může být respektován za svůj postoj, ale všichni ostatní... Je to prostě tak jednoduché," uvedl pro portál HLTV.org v dotazu ke zmíněnému podání ruky.

Sám Serhij "lmbt" Bezhanov přitom v minulosti FORZE nebo AVANGAR trénoval a účastnil se také jako expert ruského vysílání kanálu Maincast. Po vypuknutí invaze a války na Ukrajině svůj postoj však jasně deklaroval. Nyní dovádí organizaci z jeho rodné země k velkému úspěchu.

Trenér v rozhovoru mluvil také o dalších plánech a logicky problematické situaci v rodné zemi, kde není možné se na 100 % připravovat na velké esportovém turnaje: "Jedinou problematickou částí byl odjezd z Ukrajiny, samozřejmě víte, co se tam děje. Chci jen vyjádřit úctu našim ozbrojeným silám, protože jsme ty tři měsíce hráli bez elektřiny. Měli jsme nad hlavou rakety a tihle kluci, moji spoluhráči, to dokázali přežít, ať se dělo, co se dělo. Během zápasů nám vypadávali a odpojovali se, a přesto jsme vyhrávali. Nic nás nemohlo ovlivnit, protože jsme věděli, kdo tam stojí v předních liniích. Děláme to pro ně, vím, že se dívají, a děláme to pro všechny Ukrajince, kteří nám fandí. Slava Ukraini."

Monte, kteří už mají letenky do Paříže jisté, stále ještě mohou bojovat o přímý postup do Legends Stage. V rozhodujícím BO3 duelu vyzvou lepšího z dvojice Vitality vs. G2 Esports. Tento duel by se měl odehrát dnes, v sobotu by měl následovat zápas s ukrajinským celkem.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.