League of Legends

Bývalý midlaner Fnatic či H2k Febiven ukončil ve 24 letech kariéru

Bývalý midlaner Fnatic či H2k Febiven ukončil ve 24 letech kariéru
19. 7. 2021
  |  

Vyhlášený control mage, 18-0 split a rok král midlane. Tak by se dal v kostce shrnout Nizozemec Febiven, který se ve 24 letech rozhodl ukončit svou kariéru. V dlouhém prohlášení vysvětlil, že již nevěří ve svůj návrat do top týmu, což také souvisí s jeho sníženou láskou ke hře samotné.

Febiven naposledy působil v akademii týmu Fnatic, v hlavním rosteru zažil nejpamátnější část své kariéry.

Datuje se leden 2015 a Fnatic oznamuje akvizici talentovaného midlanera Febivena. Málokdo asi tušil, že právě i s ním v sestavě se bude psát jedno z nejlepších období této evropské organizace. Mladý Nizozemec na sebe upoutá pozornost díky dobrým výkonům a týmu se po půlroční odmlce podaří celý split vyhrát.

Fnatic díky tomu vycestují na MSI, kde se v semifinále utkají s SKT1. Jedná se o období, kdy Korejci naprosto dominovali League of Legends a Faker bez debaty opanoval pozici nejlepšího hráče světa. Přesto se evropskému týmu podaří překvapivě dotáhnout sérii až na pět zápasů a ač se happy end nekonal, vyrovnaná série byla sama o sobě úspěch.
Světu se ukázal také Febiven, který v jednom ze zápasů 1v1 zabije Fakera.



Na Zedovi, championovi, který Korejce v minulosti proslavil. Fnatic se domů vrací s boostnuým sebevědomím a jejich role favoritů v EU LCS (dnes LEC, pozn.) je stvrzena návratem ztraceného syna Rekklese. ADC si totiž na jeden odskočilo do supertýmu Alliance/Elements, ovšem po neúspěchu a sedmém místě zvolil návrat do Fnatic.
A byl to vizionářský krok, protože to. co následovalo, je navždy zapsáno v historii profesionálního League of Legends. Roster ve složení Huni-Reignover-Febiven-Rekkles-Yellowstar nemá konkurenci a základní část letního splitu 2015 dohrávají neporažení, což se předtím nikomu nepovedlo. Semifinále na Worlds, nejlepší umístění západního týmu od roku 2013, je poté krásným zakončením sezóny.

Rozpad rosteru a odchod do NA

Fnatic jsou na vrcholu a Febiven je označován jako jeden z nejlepších aktivních midlanerů. Ovšem bohužel pro něj, na takto dobrý rok již nenaváže a další trofej do své sbírky nepřidá. Organizaci se nepodaří udržet roster pohromadě, korejské duo Huni + Reignover odchází do USA, náhrady nejsou dostačující a na scéně objevuje nový mladý midlaner z Chorvatska, který se brzy stane naprostým králem nejen v Evropě, ale světa – Perkz.

Chorvatský hráč společně s G2 nastoluje novou éru dominance, kdy z následujících 10 splitů rovnou osmkrát vyhrají. Febiven trošku upadá do pozadí a po roce se loučí s Fnatic, nově obléká dres H2k Gaming, ale ani v novém týmu nedosáhne příliš velkých úspěchů. Vrcholem je čtvrté místo v play-off, což je pro dvojnásobného vítěze EU LCS málo.

Nizozemec přijme volání z USA, kde stráví jeden split v Clutch Gaming. Po slušném jaře se však tým propadá na spodek tabulky a v letním play-off dokonce chybí. Ač to nebývá příliš běžné, Febiven se nakonec vrací ještě do Evropy a na dva roky hájí barvy Misfits, kde se potká také s českým supportem denykem. Podobně ale jako předtím, další výrazný úspěch nepřichází. Febiven se za dva roky s týmem dostal do play-off pouze jednou. Od začátku letošního roku ještě oblékal dres akademie Fnatic, kde skončili druzí v NLC lize.

Ztráta motivace a hledání sebe sama

V prohlášení Febiven pronesl, že děkuje Fnatic za šanci znovu zabojovat o pozici ve starting rosteru jejich LEC týmu. Ovšem sám hráč si vyhodnotil, že na návrat do top týmu se již necítí, a proto ukončuje kariéru. Motivace věnovat se naplno hře, kterou již tolik nemiluje, také opadla.

V emotivním rozloučení nezapomněl poděkovat všem bývalým kolegům, ale také si rýpnout do současné scény: „Ochota pracovat je v naší scéně mála, až je to smutné. Málokdo League of Legends věnuje 110 % denně a má chuť být těmi nejlepšími na světě,“ řekl Febiven. Celé prohlášení je k dispozici zde.

Febiven prozatím neřekl, jaké budou jeho další kroky. Volný čas chce využít k oddychu a zjištění, čemu se bude v budoucnu věnovat. Zda to bude analytická práce, čí například koučing je zatím ve hvězdách. Ať už ho budeme v profesionálním League of Legends nadále vídat či nikoliv, nemělo by se jeho jméno zapomínat. Midlaner připravil fanouškům několik památných momentů a rok 2015 bude v historii Fnatic navždy zapsán zlatým písmem. Děkujeme za vše!
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.