CS:GO

Brazilec KSCERATO i nadějný stavn v TOP 10 HLTV

Brazilec KSCERATO i nadějný stavn v TOP 10 HLTV
14. 1. 2023
  |  

Odpověď na to, kdo bude nejlepším hráčem světa, se pomalu blíží. Nesmíme ale opomenout dvě jména, která se dle webu HLTV.org dostala alespoň do první desítky. Tím prvním bude dánský rifler Martin "⁠stavn⁠" Lund, který bere místo desáté, devátý "flek" pak pro rok 2022 připadl Kaike "⁠KSCERATO⁠" Ceratovi.

Jistotu místečka v této anketě již mají Jame s yuurihem, kteří svými výsledky obsadili chvost TOP 20, premiérového zápisu se dočkali i frozen se Spinxem. Drobným překvapením bylo historicky druhé umístění v žebříčku pro b1ta, kterého na patnácté pozici doplnil YEKINDAR. Čtrnáctou a třináctou příčku obsadil zkušený evropský tandem huNter, rain. Těsně za hranicí nejlepší desítky pak skončili blameF s Twistzzem. V šestém vydání se podíváme na další dva hráče, které portál HLTV.org zveřejnil a kteří obsadili desáté, potažmo deváté místo.

Místo 10. - Martin "⁠stavn⁠" Lund (20 let, Heroic)

Stavn se do divokých vod světové scény propracoval již mladém věku a ihned ukazoval svůj obrovský potenciál. Za roky 2020 a 2021 má tento, aktuálně dvacetiletý, Dán v poličce už dvě umístění v TOP 20, letošní desátá příčka je pro něj však tou nejlepší. V roce 2022 byl Martin Lund stabilním pilířem celku Heroic, zejména jeho schopnost týmové hry byla prvkem, která u něj hrála prim. Čtvrtou pozici mezi světovou elitou v počtu asistencí na kolo podtrhlo, číslo 0.16 ve statistice trade kills per round. Kolem desáté pozice se navíc potácel i v počtu zvládnutých clutchů, využívání utility nebo ratingu za CT stranu. Výčet schopností stavna je pro mnohé bezkonkurenčním, pro další sezony se tak dá očekávat, že tento mladý dánský rifler poskočí v žebříčku nejlepší dvacítky ještě o nějakou tu příčku výše. Jak se ale dařilo stavnovu týmu Heroic v průběhu sezony?

Celek Heroic zahájil uplynulý rok čtvrtým místem na IEM Katowice. První velká LAN akce tohoto roku přinesla pro dánskou sestavu skupinová vítězství nad OG, Vitality a Virtus.pro. Právě stavn měl v prvních třech sériích průměrný rating 1,35 a posunul Heroic rovnou do semifinále, tam ale sestava vedená cadiaNem padla s FaZe. Pro stavna to byl i tak dobrý individuální výkon, protože z Polska odjížděl s ratingem 1.23 a svým prvním letošním oceněním EVP.

Další důležitou událostí v kalendářích jednotlivých organizací byla patnáctá sezóna ESL Pro League. Ani Heroic zde rozhodně nemohli chybět a samotný stavn měl opět fantastický start do eventu. V úvodní fázi opanoval tabulku skóre v zápasech proti EG a Astralis, což týmu vyneslo postup do vyřazovací fáze. Tam bohužel v prvním kole nestačili na severoamerický Liquid a znovu doplatili na neschopnost uspět v rozhodujících chvílích. Znovu to byl alespoň stavn, kterému se herně dařilo v EPL sklidil rating 1.19 a 64% vyhraných open duelů.
stavn byl v průběhu sezony jednoznačně nejlepším hráčem týmu Heroic I Zdroj: pley.gg
Svou fazónu přenesl i do RMR v Bukurešti, stavn tehdy měl čtvrtý nejlepší průměrný LAN rating 1.24! V kvalifikačním turnaji na první Major sezony Heroic čelili forZe, fnatic a NaVi, všechny tři zmíněné týmy se povedlo stavnovi se svými spoluhráči zdolat a po průběhu 3-0 měli jistý postup. Samotný Martin Lund navnadil své příznivce hodnocením 1.37 a neuvěřitelným dopadem na hru, jeho impact byl hodnocen číslem 1.41.

Následoval sice neúspěch na BLAST Premier Spring Showdown, kde stavn svému týmu vůbec nepomohl, stále se však zraky upínaly zjména k belgickému Majoru. Tam Heroic započali svou cestu Legends stagí klidnou výhrou s celkem Liquid, naopak škobrtli v druhé BO1 sérii proti sestavě Spirit a museli se vymanit ze stavu 1-1. Skalp G2 znovu drobně degradovala prohra s ENCE, úspěch v rozhodujícím zápase s Vitality ale znamenal postup do play-off. Právě stavn dokonce souboj s francouzsko-dánskými včelami zakončil s ratingem 1.50.

Hrdinové z Heroic se ale znovu zadrhli, ve čtvrtfinálové vřavě je totiž čekal náročný soupeř v podobě tehdejší světové dvojky, tým Natus Vincere. Ve vzájemném klání se nejvíce blýskl electroNic, který se stal katem cadiaNova týmu a Heroic si mohli balit svá zavazadla. I tak to byl znovu, z hlediska individuálních výkonů stavna, povedený turnaj. V Antverpách se vyšrouboval během dvanácti odehraných map na rating 1.19 a v celkovém součtu si dokráčel pro svou druhou cenu EVP. 

Ta třetí na sebe nenechala dlouho čekat, stavn s ratingem 1.24 dotáhl svůj tým za vítězstvím v Pinnacle Cupu, když po skalpech týmů fnatic, MIBR, Finest, BIG a Astralis mohli hráči Heroic zvednout trofej nad své hlavy. Jednalo se o historicky první triumf organizace na LAN podniku. Stavn navíc sahal i po ceně MVP, tu mu ale nakonec sebral dvanáctý muž TOP 20 žebříčku - blameF.
Pod vedením cadiaNa získal stavn již třetí umístění v TOP 20 I Zdroj: esportimes.com
Po triumfu v Pinnacle Cupu se v sestavě Heroic začala hýbat škatulata, když po benchi Refrezha přišel do týmu ambiciózní jabbi z Copenhagem Flames. V novém složení čekala pětici hráčů Heroic populární záležitost v Kolíně nad Rýnem. Na tamější IEM Cologne díky výhrám se Sprout a MOUZ dokázali Dánové proklouznou bez výraznějších potíží, prohry s NiP a MOUZ ve skupinové fázi ale znamenaly konec německého tažení Heroic. 

Dramatické zlepšení nepřišlo ani na BLAST Premier Fall Groups. Po vzoru letního vydání tohoto turnaje se i zde Heroic nepovedlo probojovat do Fall Final na první pokus, vybojovali si pouze místo ve Fall Showdownu. Úpadek formy byl znát i na ESL Pro League Season 16. kde stavn se svými spoluhráči ve skupinové fázi padl sice jednou, osudným se jim ale stalo první kolo play-off, kde nestačili na NaVi poměrem 1:2. Pro samotného Lunda byly tyto dva turnaje, z hlediska výkonnosti, nejhoršími LAN eventy sezony. Fall Groups ukončoval s ratingem 1.07, EPL dokonce s hodnocením 1.05.

Odrazovým můstkem pro další pokračování sezony mělo být RMR IEM Road to Rio na Maltě. Heroic se znovu začalo dařit, stavn navíc ve čtyřech odehraných zápasech opanoval tabulku střelců na turnaji. Ve všech zápasech dokázal dvacetiletý Dán získat rating přesahující hodnotu 1.25, vůbec nejlepší výsledek uhrál proti BIG v BO3 sérii, kde toto číslo zvedl o jednu desetinu.
Jsem si jistý, že jednoho dne budeme mít novou šanci přivézt největší trofej Counter-Striku domů.
Martin "stavn" Lund
10. hráč za rok 2022
Vzestupná tendence výkonů Heroic pokračovala i na BLAST Fall Showdown, kde bezchybně prošli celým turnajem bez jediné prohry, postupně získali skalpy ECSTATIC, Sangal a Astralis. Úspěšné zakončení Fall Showdownu potvrdilo ambice dánského celku i směrem k majoru. V prvním zápase na jihoamerické půdě se jim povedlo zdolat Outsiders 16:9, následoval přejezd týmu fnatic v poměru 16:2 a po nevydařené BO3 sérii s Cloud9 nakonec vzešel postup do play-off z klání proti Liquid. Ve vyřazovacích bojích nejprve Heroic zdolali Spirit, díky dobrému výkonu stavna pak kompletovali postup do finále proti domácím zástupcům týmu FURIA. Samotné grandfinále brazilského Majoru se stavnovi vůbec nepovedlo, i přes konečné hodnocení 0.78 v této BO3 sérii jeho snahy z předešlých zápasů resultovaly v zisk předposlední ceny EVP v sezoně.

S relativně trpkou chutí stříbra z Majoru Heroic vstupovali do BLAST Premier Fall Final. Podzimní finále již stavnovi sedlo diametrálně lépe, v otevíracím zápase s Ninajs in Pyjamas totiž dosáhl ratingu 1.50 a i přes ztrátu skupinového zápasu s FaZe pomohl svému týmu k postupu až do finále turnaje. Tam Heroic narazili právě na sestavu vedenou karriganem. Dánský lodivod obklopený celosvětovou sestavou sice dlouho vzdoroval, FaZe po prohrané mapě Overpass vzali své Inferno, v rozhodujícím prodloužen však byli na Heroic a stavna krátcí. Byl to právě Martin Lund, kdo na Miragi nahrál skóre 1.32 a kdo znovu okouzil svět Counter-Striku nejvyšším počtem zabizí v turnaji. Po obdržení poslední ceny EVP v roce 2022 si na BLAST Premier World Final vzal stavn volno, s jeho absencí ale Heroic uhráli pouhé 7. - 8. místo a po prohrách s OG a NaVi se s loňským rokem neloučili v nejlepším světle.

Místo 9. - Kaike "⁠KSCERATO⁠" Cerato (23 let, FURIA)

Třiadvacetiletý Brazilec KSCERATO je teprve druhým Jihoameričanem v historii žebříčku TOP 20, kterému se povedlo třikrát obhájit své zařazení mezi světovou elitu. Posledním takovým hráčem byl legendární coldzera, který byl do nejlepší dvacítky zařazen naposledy v roce 2018. Ročníky 2017 a 2016 se dokonce nynějšímu hráči 00NATION povedlo opanovat. Na takovýto úspěch KSCERATO zatím nedosáhnul, ve třiadvaceti letech však má stále podstatnou část možné kariéry před sebou. Reprezentant barev FURIA v průběhu celého roku ukazoval svůj cit pro hru, v průměrném hodnocení teroristických  stran navíc potvrzoval svou jižanskou krev s průměrným ratingem 1.12. Šikovný střelecký um a hlad po výhře mu navíc zajistil hned čtyři ceny EVP. První housle KSCERATO hrál zejména na elitních turnajích, kde si za sezonu vystřílel rating 1.17, což je šesté nejlepší číslo světa. Dařilo se mu i ve statistice killů, s počtem 0.73 zabití na kolo je dvanáctým nejaktivnějším střelcem, díky průměrnému poškození 79.7 pak jedenáctým mužem této disciplíny.
KSCERATO s týmem na domácím Majoru skončili na třetím místě. I Zdroj: ESL
Souhrn KSCERATOVA počínání v drese týmu FURIA za rok 2022 přineseme brzy.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org  

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.