CS:GO

Bramborová příčka pro Ax1La, bronz bere jeho kolega sh1ro

Bramborová příčka pro Ax1La, bronz bere jeho kolega sh1ro
14. 1. 2023
  |  

Skutečnost, že v TOP 4 se umístí dva hráči ze stejného týmu, v žebříčku nejlepší dvacítky jmen byla k mání naposledy v roce 2017, kdy se z SK Gaming do popředí dostali fer s coldzerou, které doplnili spoluhráči z FaZe - NiKo a rain. Po čtyřech letech mlčení se tato skutečnost konečně znovu naplnila. Již v loňském roce se HObbit, Ax1Le a sh1ro seřadili od šestého po čtvrté místo, letos dvojice jmen z Cloud9 zamíří rovnou mezi nejlepší čtyřku. Ax1Le po loňské páté příčce dokázal své maximum o jednu pozici vylepšit, sh1ro se pak s bronzem stává nejlépe umístěným Rusem v historii žebříčku. Kromě Ax1la mu zatím nejblíže byli Dosia s electronicem, kteří v předchozích letech dosáhli svého maxima v podobě čtvrtého místa.

Pozorným čternářům jistě neunikla série zabývající se žebříčkem TOP 20 hráčů dle stránky HLTV.org za rok 2022. První článek nabídl představení Jama s yuurihem, kteří si na základě počínání v loňském roce vybojovali dvacáté a devatenácté místo. První průnik mezi elitu po nich přidali Spinx s frozenem, naopak b1t s YEKINDAREM si došli pro druhé, potažmo čtvrté, umístění v populární anketě. Své už o umístění v TOP 20 ví i huNtera s rainem, kteří se vyhoupli do první poloviny druhé desítky osazenstva. I přes týmové problémy Astralis ani letos v dvacítce nejlepších nechybí blameF, kterého doplnil talentovaný Twistzz. První desítku hráčů pro sezonu 2022 uzavírají KSCERATO se stavnem, před které se dostala mladá dvojice ropz a m0NESY. Před branami nejlepší pětky jen těsně uvízl broky, NiKo naopak mezi pět nejlepších jmen zavítal již popáté. Druhý zápis to je pak pro ruskou dvojici, kterou si nyní představíme.

Místo 4. - Sergey "⁠Ax1Le⁠" Rykhtorov (20 let, Cloud9/Gambit)

Pokud dojde na souboj vašeho týmu s tím nejlepším, co světová scéna nabízí, chcete dvacetiletého Ax1La na své straně. Sergey Rykhtorov v byl roce 2022 s ratingem 1.24 nejlepším hráčem v zápasech s protivníky z top 10, se soky z nejlepší pětky pak nahrál rating 1.29. Dařilo se mu i v klíčových zápasech, kde byl s hodnocením 1.26 druhou největší postavou velikých kání, pomyslný bronz si odnesl v kategorii hodnocení výkonu na velkých eventech. Obrovským přínosem pro sestavu kolem něj byla i jeho schopnost tropit poškození. S číslem 84.2 v kolonce průměrné poškození za kolo před sebe pustil pouze NiKa s blameFem, v hodnocení CT stran byl pak osmým nejlepším hráčem světa. Dá se tak jednoznačně konstatovat, že dopad Ax1La na hru Cloud9 byl masivní. Dvacetiletý Rus navíc získal cenu MVP na vítězném turnaji IEM Dallas, přidal i EVP v Katovicích nebo ESL Pro League S16.
Ax1Le si odnesl cenu MVP z IEM Dallas, což mu výrazně pomohlo k TOP 4 umístění I Zdroj: csgo.com
Detailní rozbor počínání Ax1La a jeho týmu za rok 2022 připravujeme.

Místo 3. - Dmitry "sh1ro" Sokolov (21 let, Cloud9/Gambit)

Třetí příčka v žebříčku TOP 20 hráčů roku 2022 patří sh1rovi. Dmitry Sokolov sice příliš neovládá angličtinu, řeč odstřelovací pušky AWP na herním serveru mu rozhodně cizí není. S ratingem 1.28 byl v uplynulém roce nejlépe hodnoceným hráčem planety, prim získal i ve statistice KAST, kde dosáhl 77.3%. Vůbec nejlepší byl sh1ro i na teroristické straně, tam si minulou sezonu vysloužil rating 1.22, na CT straně byl pak s hodnocením 1.35 druhým nejlepším defenzorem. Podobně jako Ax1Lovi, tak i sh1rovi seděly veliké turnaje a zápasy. Kategorii Elite events opanoval s ratingem 1.22, v zápasech se soupeři z top desítky byl pak s ratingem 1.23 hned za čtvrtým hráčem TOP 20 žebříčku. Cizí mu nebyla ani schopnost zakončit kolo s více než dvojicí zabití, takových kol byla hned jedna pětina ze všech roundů, do kterých vkročil! Výčet kvalit ruského kouzelníka s velkou zelenou puškou tím ale zdaleka nekončí, sh1ro nejen že málo umíral (s počtem 0.52 úmrtí na kolo byl druhým hráčem s nejtužším kořínkem), ale dokázal se časro vyhoupnout do kladného K/D, když s 845 plusovými killy zaostal za Mathieu "ZywOo" Herbautem jen o 46 zabití. V úspěšné sezoně navíc sh1ro sebral širokou paletu cen EVP, na Funspark ULTI bral dokonce MVP.
sh1ro je díky třetímu místu nejúspěšnějším ruským hráčem v historii TOP 20 žebříčku I Zdroj: liquipedia.net
Přehled výkonů a úspěchů sh1ra již brzy.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org    

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.