CS2

Boston 2018 se opakuje! NaVi ve finále Majoru přehráli frozenovy FaZe 2:1

Boston 2018 se opakuje! NaVi ve finále Majoru přehráli frozenovy FaZe 2:1
31. 3. 2024
  |  

Ani historicky čtvrtá účast slovenského zástupce ve finále Counter-Strikového Majoru radost středoevropského CZ/SK regionu nepřinesla. Zatímco legendární GuardiaN skončil stříbrný na Majorech v Kluži, Columbusu i Bostonu, David "frozen" Čerňanský odnáší druhé místo z prvního CS2 Majoru v Kodani. FaZe ve finále prohráli s Natus Vincere 1:2 po mapách Ancient (9:13), Mirage (13:2) a Inferno (3:13).

První mezinárodní sestava ukrajinské organizace to dokázala! Po loňském podpisu JLa s IMem byli mnozí fanoušci světového Counter-Striku vůči soupisce Natus Vincere skeptičtí, tým vedený finským IGL AleksimB ale v Dánsku všechny kritiky umlčel. I přes to, že oba finalisté byli na kodaňském turnaji v Elimination Stage jediný zápas od vypadnutí, FaZe a NaVi sehráli sympatické finálové střetnutí. 

To začalo na map picku FaZe . Týmu, který aktuálně drží první příčku v žebříčku HLTV.  Na mapě Ancient, kterou měli FaZe odstartovat svůj běh za druhým titulem z Majoru. Ten první hráči kolem domácího IGL karrigana vyhráli v roce  2022 v belgických Antverpách, od té doby navíc vyměnili pouze trenéra a jediného hráče. Ancient ale nezačal podle jejich představ. FaZe sice vyhráli první dvě kola, nicméně smršť následujících kol do kapes NaVi znamenala otočení výsledku na 6:3 z pohledu ukrajinské organizace. Těsně před koncem první poloviny sice FaZe korigovali výsledek na 5:7, z pohledu favorizace T strany na téhle mapě to ale bylo málo. Tuto predispozici NaVi potvrzovali po změně stran. Tým vedený herními výkony trojlístku Aleksib, b1t, JL opanoval pistolkové kolo, i dvě následující.  Pak ale za CT hrající FaZe začali odpovídat, výsledek stáhli až na stav 9:10, poté však polevili. Natus Vincere toho využili a trojicí kol v řadě ukončili první mapu finálové BO3 série stavem 13:9.

Aby se FaZe udrželi v debatě o vítězi turnaje, museli uspět na mapě soupeře. Natus Vincere ve fázi veta sáhli po Miragi, tedy mapě, na které jejich finálový oponent ve čtvrtfinále přehrál i obávané Spirit. To se FaZe povedlo zreplikovat i proti NaVi. Za CT stranu aktuální světová jednička vyhrála 10:2, po změně stran mapu dohrála bez ztráty dalších kol. S výsledkem 2:13 si NaVi připomněli finále z roku 2016, kdy v Columbusu prohráli na mapě Overpass proti Luminosity 2:16. S pouhou dvojicí bodů NaVi vyrovnali historické výsledky v počtu nejmenšího počtu vyhraných kol pro poražený tým na jedné mapě. Kromě NaVi a finále v Columbusu pouhá dvě kola uhráli i NiP na rozhodujícím Trainu prvního Majoru v CS:GO proti fnatic.

Rozhodující Inferno před svým startem napovídalo, že by mělo připadnou na stranu FaZe. Předpoklady ale nemohly být dále od pravdy, Inferno nabídlo jen o jedno kolo více, než mapa Mirage. Natus Vincere se prezentovali jednoznačnou hrou, přesně četli jakékoliv rotace soupeře. Obdivuhodně se dokázali oklepat z neúspěchu na vlastním map picku a soupeři nedovolili vůbec nic. Mapu odšpuntovali precizní CT stranou s výsledkem 9:3, za T pak FaZe nedovolili ani bod. 

NaVi se tak stali šampiony prvního Majoru v CS2 a slovenské finálové prokletí pokračuje. Pro FaZe je to navíc další krutá porážka v tomto roce. Zatímco na IEM Katowice chtěli vyhrát pro svého trenéra NEA, který kdysi v Katovicích s Virtus.pro vyhrál Major, v Kodani se doufalo v úspěch IGL karrigana. Ten sám ale na rozhodující mapě získal pouze jediný kill a nezbylo mu nic jiného než oči pro pláč.

Slzy byly i na druhé straně, avšak z úplně opačných důvodů. Aleksib po sérii neúspěchů a kritiky dokázal, že je schopný dovést tým k nejcennější trofeji. K slzám výsledek dohnal i snipera w0nderfula. Ten sice ve finále nastřílel pouhých osmadvacet killů, v průběhu turnaje ale hned několikrát potvrdil své kvality. Zároveň s velkou elegancí záplatoval vzniklou díru po konci s1mpla v sestavě. MVP turnaje se stal Litevec JL, který do NaVi přišel po loňském bronzu z Paříže. Na turnaji zapsal rating 1.22 a potvrdil svou světlou budoucnost. Ve finále se ke skvělému výkonu vyburcoval i jediný dosavadní vítěz Majoru b1t, který s týmem opanoval už podnik ve Stockholmu v roce 2021. 

Zdroj úvodní fotky: photos.pglesports.com

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.