CS2

Blogg1s: Wings Up mi dluží šestimístnou částku, jízdenky nám musel platit manažer

Blogg1s: Wings Up mi dluží šestimístnou částku, jízdenky nám musel platit manažer
19. 2. 2024
  |  

Když se v životě Dominika "blogg1s" Janity po konci v Sampi objevila příležitost hrát v daleké Asii, neváhal. Společně s kreazem se český sniper přestěhoval do Číny, kde podepsal kontrakt s organizací Wings Up. Cíl byl jasný, mezi asijskými týmy s dvojicí Evropanů prorazit na Major. Zdánlivě pohodlné angažmá ale nabralo rychlý zvrat, když organizace přestala plnit své povinnosti a hráčům nezaplatila. O celém tématu se Janita rozpovídal v podcastu RANK UP, který uvádí společně s leckrem.

Po odchodu ze Sampi se spekulovalo, kam blogg1s zamíří. Na tuzemské scéně mnoho možností nebylo. Varianta spojení s leckrem v ENTERPRISE, která se mezi fanoušky tehdy šuškala nevyšla a ostravský sniper zamířil do Číny. O podpisu v Asii se v esportových kruzích vědělo chvíli před samotným oznámením 4. října loňského roku, které organizace Wings Up doplnila úsměvnými grafikami z dílny nových posil. Zpětně se právě na toto oznámení jde dívat s ironickým úsměvem. Může být totiž považováno za vstupní bránu do říše problémů, zklamání a dluhů, které se s čínským angažmá českého hráče aktuálně pojí.

Největším problémem spolupráce mezi blogg1sem a Wings Up byla nevyplacená výplata. „Hlavním důvodem konce ve Wings Up bylo to, že jsme nedostali vůbec zaplaceno. Za absolutně nic. Jediné, co nám zaplatili, byla letenka tam. Potom jsme si všechny výdaje museli platit sami. Měli jsme tam alespoň byt od majitele a spolupráci týmu s nějakou restaurací. Ale bylo domluveno, že nám zaplatí za víza a první výplata nám přijde hned, když  tam dorazíme. Všechno tohle byl od začátku velký problém, kdy jsme hned od prvního týdne, co nám podle smlouvy měli zaplatit výplatu, zjistili, že to bude problém. Od té doby, co jsme tam byli, se ta výplata posouvala každý týden,“ zmiňuje Janita problém, který je v otázce profesionálního hraní jedním z nejpodstatnějších. 

Next week bro!

S kreazem jsme si nakonec z toho dělali srandu. "Next week bro" byl pro nás pak totální meme. Je to docela blbá situace, když se ocitnete v Číně, je tam pro vás všechno nové a dějou se tam takové finanční potíže. Tvrdí vám, že se nic neděje a všechno je v pohodě, že peníze majitel pošle další týden,“ pokračuje.  Není to však jen situace typická pro týmy z Asie. „Ze začátku jsme byli v pohodě, i na CZ/SK scéně se někdy něco opozdí atd., nemělo to na nás vliv. Ale když tam jste dva měsíce, je to docela problém,“ dodává.

Nejnáročnější období života? Šanghaj!

Do turnaje v Šanghaji jsme z toho byli trochu špatní, ale bylo to ještě OK. Posledních čtrnáct týdnů v Číně bylo asi nejnáročnějším obdobím v mém životě. Dojeli jsme do Šanghaje na turnaj, kdy tam kluci (spoluhráči ve Wings Up doplnění další čínskou dvojicí pozn. red.) měli za týden CAA turnaj. Domluva byla taková, že ten týden, co tam kluci budou hrát, zůstaneme v Šanghaji, organizace nám zaplatí ubytování a my se tam na kluky podíváme. Měli jsme hotel do neděle a v sobotu večer jsme jim psali, jestli máme zabookované nějaké ubytování, protože to tak bylo všechno domluvené. Na to nám odpověděli, že to teď dělají, takže jsme byli v klidu a šli jsme s klukama na večeři. Další den jsme se probudili v jedenáct ráno s tím, že check-out byl ve dvanáct. Psali jsme, kam tedy máme jet na to ubytování. V ten moment nám nikdo neodepisoval. Neodepisovali nám asi čtyři hodiny, kdy jsme byli v Šangahaji. Do půl čtvrté jsme byli v kavárně s kuframa a čekali, jestli nám náš vlastní tým odpoví. Zažili jsme takovou bezmoc. Pak nám ale o půl čtvrté napsal manažer, že se probudil, ale že ubytování nemáme,“ vypráví blogg1s jednu z nepříjemných zkušeností, které jej společně s kreazem v Číně potkaly.

Ptali jsme se, jak se to možné, když ještě včera slibovali hotelovou rezervaci. Odpověděl nám, že jim majitel neodpovídá, přičemž všechny transakce jdou z majitelovy kartu a bez něj to nedokážou udělat. Ptali jsme se, jak dlouho jim neodpovídá, na což jsme zjistili, že asi deset dní. Zažili jsme šok a nevěděli co dělat. Náš manažer byl jinak v pohodě, snažil se s námi komunikovat, i když zrovna tohle nezvládnul. Odepisoval jakž takž, já jsem byl totálně vytočený. Byl jsem v Šanghaji, za dva měsíce jsem neviděl žádné peníze a do toho mi nikdo neodpovídal. Hrálo se tam takové divadlo, byl jsem vytočený jak blázen. Byl jsem i na něj v tomhle hnusný, bylo toho moc,“ popisuje  situaci, po které byl jeho konec v organizaci na spadnutí.

Manažer musel sáhnout do vlastní kapsy

Na jeden den nám tam ze svého zaplatil ubytování. Ale domluvili jsme se, že na odpověď majitele čekat nebudeme a tak nám zaplatil cestu zpátky do města, kde sídlila organizace. Bylo fajn, že tohle nám manažer zaplatil ze svého, kdy ho to taky nestálo úplně malé peníze. My jsme se tam vrátili zpět do našeho města, ale zjistili jsme, že se asi něco děje. Vůbec se s náma nebavili. Vrátili jsme se zpátky, ale nikdo se o nás ani nezajímal. Občas jsme něco napsali do skupiny, ale nikdo nám neodpověděl. Ten týden, co oni byli v Šanghaji a my v kanceláři, tak nám nikdo nic nenapsal. Měli jsme nula informací. Říkali jsme si, že se asi soustředí na turnaj, a že my máme aspoň kde spát. Ze svého jsme si ale třeba objednávali jídlo. Trochu jsme se nudili, ale okay, vzpomíná na poslední dny.
Trofejově nejbohatší období zažil blogg1s v eSubě. Jeho přesun do Sampi a Wings Up už tak slavný nebyl

ESL Challenger? V Číně se radši vyspí.

„Největší zlom přišel, když se po víkendu měli vrátit z Šanghaje a měli jsme hned hrát, protože byly docela důležité kvalifikace. V pondělí jsme napsali, jestli je další den klasicky trénink, na což nám odepsali, že jo. V jednu jsme dorazili do kanclu, ale nikdo tam nebyl. Po tom týdnu, co jsme s kreazem byli sami, jsme se cítili divně. Cítili jsme, že jsme někde, kde nás nechcou. Do toho náš IGL gas napsal, že má emergency situaci, což jsme chápali. Problém byl, že jsme v osm večer měli ESL Challenger, což byla po Majoru nejdůležitější liga. Navíc jsme tam měli výsledky, že jsme nemohli úplně prohrávat. V šest jsme jim teda psali, že to musíme zahrát. Gas sice nemohl, ale ani s šestým hráčem nám nakonec nevyšli vstříc. Jeden ze spoluhráčů nám například napsal, že další spoluhráč spí. Byli jsme úplně vytočení z té komunikace, že s námi vůbec neumí komunikovat. Zápas jsme nakonec nehráli, proti poslednímu týmu ligy jsme tak kontumačně prohráli. Hodili jsme to za hlavu s tím, že další den nás čekají další tréninky,“ uvozuje Dominik situaci, která udělala za jeho působením ve Wings Up tečku.

„Další den jsem tam šel sám, kreaz zůstal na pokoji. V kanceláři jsem byl sám a psal mu, že tady pořád nikdo není. Když jsme v šest večer měli hrát kvalifikaci na nějaké IEM, nikdo se na zprávy neozýval. Musel jsem jim napsal hodně dlouhou zprávu, na kterou mi až manažer odpověděl. Dozvěděli jsme se, že dokud se neozve majitel, všechny aktivity organizace se pozastavují. To bylo všechno, co nám napsal. Další dva dny bylo ticho, nic se nedělo. S kreazem jsme hráli faceity, díval jsem se na seriály. Za dva dny nám pak spoluhráč gas napsal, že s námi nechcou hrát, protože angličtinu nezvládají. Na to jsem hned do týmové skupiny psal, že tohle rozhodnutí chápeme, ale chceme letenky zpátky do Česka. Na to nám odpověděli, že v průběhu pár dní nám letenky objednají.

Dostat se z Číny šlo jen za vlastní peníze

Čekali jsme asi devět dní, každým dnem jsme si byli jistější a jistější, že jenom ztrácíme čas. Pak už jsem o letenkách psal každý den, ale vždycky mě odbyli. Jednu sobotu jsem jim dal čas do pondělí s tím, že případně si je koupíme sami a situaci budeme řešit přes agenta. Od Šanghaje jsme tak dva týdny neviděli nikoho z organizace a letenky si i přes sliby objednali sami. Počkali jsme si na levnější let a před MČR letěli bez rozloučení se spoluhráči domů. Stálo nás to nemalé peníze, jen letenky nás vyšly asi na čtrnáct tisíc.“
Dluží nám dohromady asi 120 000
Dominik "blogg1s" Janita
O Wings Up
„Doufali jsme, že nám ty peníze pošlou, ale do této chvíle po dvou a půl měsících nic neposlali. Dva týdny zpět nám napsali, že organizace Wings Up končí. Spoluhráč gas mi jen napsal, že ty peníze asi nikdy neuvidíme. Dluží nám tak dohromady asi 120 000 a kvůli nedodržení podmínek jsme vypověděli smlouvu. Bavil jsem se o tom i s mojí agenturou, kde máme podepsanou smlouvu, ale soudit se s někým z Číny je zbytečné. Agent mi psal, že tohle byla poslední zkušenost, kdy jednal s Číňany. Spoustu fanoušků možná neví, že se něco takového může stát, ale děje se to. Děje se to docela často i na evropské scéně, kde doufáš, že ti ty peníze pošlou. Nikde bych to nevytahoval, ale s kreazem jsme se domluvili, abychom ostatní hráče před tímhle varovali. V Číně je to super, když vás tam chcou. Ten rozdíl na konci byl neskutečný. Úplně mi to zkazilo zážitek z Číny,“ tvrdil posmutněle.

Spousta lidí se mě ptala, jestli jsme si to nezkontrolovali, ale kreaz měl všechno zjištěné od Tier 1 hráčů v Číně. Všichni ji chválili, organizace fungovala dva roky bez problémů a všichni se za ni zaručili. Podle mě to udělali tak, že tohle byla jejich poslední možnost. Možná to majitel vzal tak, že případně nějakým Evropanům nezaplatí. Nikdy jsem ho neviděl, ani nevím, jak se jmenuje. Nevím, co s náma zamýšleli. Tím, že to je dva měsíce zpět, tak je tu ještě hodně věcí, které jsem nezmínil. Tohle byla snad jenom polovina věcí, které tam byly špatně,“ skončil své vyprávění s poučným monologem na závěr.

Je pravdou, že pro rok 2024 blogg1s zatím nemá s největší pravděpodobností jisté žádné angažmá a je tedy otázkou, jestli jej na kompetitivním okruhu uvidíme. Lednovou pauzu ve své kariéře tak vyplnil intenzivním hraním 500 Casino League, nebo-li FPL C, kde vyhrál 250 dolarů. Podle jeho slov mu to vydělalo zhruba jeden dolar na hodinu, což na plnohodnotný živobytí jednoznačně nestačí.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.