CS2

Blíží se Major v Kodani, 9Pandas vyřadily problémy s vízy

Blíží se Major v Kodani, 9Pandas vyřadily problémy s vízy
16. 3. 2024
  |  

Čekání Dánů na svůj vymodlený Major se krátí. Navzdory jejich nadvládě v CS:GO se jim pořadatelství tohoto turnaje dlouho vyhýbalo, s příchodem CS2 se ale zatím plánovaný svátek Counter-Striku potýká s nepříjemnými problémy. Problémy s vízy neumožnily start ruských 9Pandas, den před turnajem navíc stále Valve nezveřejnilo turnajové samolepky.

První Major v Counter-Strike 2 je za rohem, před sebou má ale ještě kopu nevyřešených problémů. Jedním z nich jsou stále chybějící samolepky týmů i podpisů, které jsou tradičně v hledáčku většiny hráčů. Po ně je alespoň ve hře již připravena tipovačka postupujících týmů známá jako pickems. Problémy týkající se samolepek jsou však vedlejší pro samotné účastníky úvodního Majoru v CS2. Největší trable potkaly tým 9Pandas. Ten se po postupu z Last Chance RMR sice snažil svým hráčům co možná nejrychleji zajistit vstup do Dánska, víza však seveřané schválili, podle dostupných informací, jen trojici hráčů. Místo diváky obdivovaného seizeda a jeho spoluhráčů tak na turnaj nastoupí sestava GamerLegion. IGL německé organizace Snax se navíc stane jedním z vyvolených, kteří dříve startovali na prvním Majoru v CS:GO a stejné pocty se jim dostane i v CS2.  Dalšími takovými hráči jsou například karrigan, gla1ve a apEX. Vzpomínkou na rok 2013 a tehdejší Major ve švédském Jönköpingu může být i účast později zabanovaného Francouze KQLYho, který tehdy nastupoval po boku aktuálního IGL týmu Vitality. Je otázkou, zda-li někteří z hráčů napíší podobně zajímavý příběh, ideálně s jiným koncem, než-li používáním hacků. 

V roce 2013 se ve Švédsku rovněž představila, dnes již legendární, organizace iBUYPOWER nebo Reason Gaming, jedinou organizací, která však svůj start po jedenácti letech zopakuje, je ukrajinská značka Natus Vincere. Za tu na historicky prvním Majoru startovala sestava Zeus, starix, ceh9, kibaken a smolař letošního Majoru seized. Letos NaVi v Kodani ale bude reprezentovat mezinárodní sestava vedená švédským IGL AleksiB. Právě jeho tým bude patřit mezi širší pole favoritů na vítězství v turnaji, po jejich boku ale nastoupí nevyzpytatelní FaZe, Spirit, G2 a mnoho dalších. Je pravdou, že letošní první  mistrovská  trofej z Majoru může putovat do kanceláří kteréhokoliv z účastníků.

Plénum možných adeptů na mistrovské oslavy vyplaví na povrch možné outsidery již v nedělních BO1 sériích. Celý turnaj otevře od 13:00 zápas mezi Cloud9 a domácími ECSTATIC, kteří se na turnaji představí poprvé v historii organizace. Souběžně s jejich zápasem se do akce dostane dvojice nevyzpytatelných týmů, kde Eternal Fire vyzvou TheMongolz. Od 14:00 svedou svůj duel ENCE s Imperial i Apeks s paiN. Čtrnáctá hodina tak bude důležitým datem pro milovníky brazilského Counter-Striku.

Ti se po vydatných dvou zápasech brazilských týmů dočkají drobné pauzy od 15:00, kdy diváky čekají zápasy mezi GamerLegion a AMKAL i mezi HEROIC a Lynn Vision. Brazilský šlágr se na obrazovky vrátí o hodinu později. FalleNova FURIA se postaví coldzerově týmu Legacy. Právě coldzera sice za sebou již, jak je z názvu jeho aktuální organizace, výrazný odkaz zanechal, letos by se ale mohl po boku hráčů jako NEKIZ, dumau nebo latto postarat o překvapení turnaje. Naopak soupeřící FURIA bude chtít napravit výsledky z posledních turnajů, kde proti evropské konkurenci mnoho zápasů nevyhráli. Společně se zápasem těchto velikánů jihoamerické scény odstartuje i derby Pyrenejského poloostrova, španělští KOI vyzvou Portugalce ze SAW. Od 18:00 jsou pak až do pozdního večera naplánovány druhé zápasy formou BO1, do kterých budou týmy nasazeny podle pozice ve Swiss tabulce.

Zdroj úvodní fotky: pglesports.com

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.