CS:GO

BLAST Spring Group B: s1mple a spol vyzvou Astralis, MIBR a OG

BLAST Spring Group B: s1mple a spol vyzvou Astralis, MIBR a OG
29. 1. 2022
  |  

Skupina A zná svého vítěze, stává se jím tým G2 Esports, nicméně již dnes pokračuje BLAST Premier: Spring Groups 2022 svou skupinou B! V ní se potká úřadující světová jednička, tým Natus Vincere, kterou doplní Astrali, OG a MIBR.

Druhým hracím dnem pokračuje první fáze úvodního S-Tier turnaje sezony 2022. První skupinové boje ovládli hráči z G2, kteří ve finálovém duelu zvládli otočit mapu Mirage z 8:15 na 22:19. Třetí místo připadlo týmu BIG, bez jediné výhry pak druhý turnaj sezony odehráli Complexity.

NaVi

Není se čemu divit, že rusko/ukrajinská pětice zůstala po veleúspěšné sezoně bez změn. Stejně jako v roce 2021 bude tým Natus Vincere i v této sezoně chtít sahat po největších možných titulech ze všech světových eventů, hned první tak mají přímo před sebou. Opřít se mohou o stabilní výkony celé pětice, bez diskuze je pak čtyřiadvacetiletý Aleksandr “s1mple” Kostyliev, který si přesně před týdnem dokráčel pro titul nejlepšího hráče roku 2021.

Natus Vincere se v rámci TOP 10 hráčů neradovali pouze ze zisku zlata pro s1mpla, na sedmé příčce se umístil electroNic. Ten se po čtvrté, šesté a páté příčce oproti loňskému žebříčku propadl, nicméně výměna pozice v tomto hodnocení za zisk titulu na Majoru lze prohlásit za výhodnou. Dále se na devátou pozici vypracoval devatenáctiletý b1t, který ukázal, že na Tier 1 scéně se s ním musí počítat! 

Je tak jasné, že ambice lídra světového žebříčku jsou i v rámci BLAST Premier: Spring Groups 2022 nejvyšší, ve skupině B pak budou platit za neohroženého favorita. Ve svém úvodním zápase navíc vyzvou papírově nejslabší sestavu týmu MIBR a ani s ostatními celky by svěřenci Andrey “B1ad3” Gorodenskiye neměli mít problém.Zápas NaVi proti MIBR startuje úderem třetí hodiny odpolední, jak se s1mple a spol představí v novém kalendářním roce?

Sestava týmu NaVi v rámci BLAST Premier: Spring Groups 2022

  • Aleksandr “s1mple” Kostyliev

  • Denis “electroNic” Sharipov

  • Kirill “Boombl4” Mikhailov

  • Ilya “Perfecto” Zalutskiy

  • Valeriy “b1t” Vakhovskiy

NaVi se mimo zápis trojice hráčů mezi TOP 20 stali i nejlepším týmem světa | Zdroj: Facebook NatusVincere

Astralis

Druhým nasazeným týmem skupiny B je dánský celek Astralis. Světové osmičky hrají v turnajovém složení již dva měsíce a dá se říci, že jsou to výkony jako na houpačce. Během této doby se sice této legendární organizaci povedlo získat hned několik zajímavých vítězství, nicméně přišly i prohry proti slabším celkům, jako třeba K23 v úvodním zápase tohoto roku. Je tedy jasné, že první turnaj tohoto roku již mají Dánové za sebou, na Funspark ULTI 2021 Finals skončili na páté, potažmo šesté příčce, společně s ruskými K23.

I článek z aktuální sestavy celku Astralis se promítl do konečného znění HLTV žebříčku, když se na třináctou pozici propracoval blameF. Ten ale v roce 2021 dosáhl velkého uznání již během angažmá v Complexity a je tak otázkou, nakolik bylo toto umístění zásluhou výkonů v dánské organizaci. Jádro týmu bude znovu tvořit zkušená dvojice gla1ve, Xyp9y, která je držiteli hned čtyř Majorů. 

Kvality tohoto týmu se dají označit jako druhé nejlepší v této skupině, nicméně svěřenci Alexandera “ave” Holdta musí dávat obrovský pozor i na zápasy s OG a MIBR, kteří mohou konečné pořadí bezesporu ovlivnit. První krůčky vůči finálové účasti, případně vítězství ve skupině učiní Astralis od 16:00 proti OG. 

Sestava týmu Astralis v rámci BLAST Premier: Spring Groups 2022

  • Andreas “Xyp9x” Højsleth

  • Lukas “gla1ve” Rossander

  • Kristian “k0nfig” Wienecke

  • Philip “Lucky” Ewald

  • Benjamin “blameF” Bremer

Astralis čeká nelehký úkol, porazit sestavu NaVi | Zdroj: Facebook astralisgg

OG

Tým OG se aktuálně nachází na šestnácté pozici světového žebříčku a je složen z hráčů různých národností, nejpočetnější je pak skupina Dánů. Kromě trenéra Caspera “ruggah” Dua se v týmu nachází valde a niko, celou sestavu pak doplňuje šikovný Izraelec flameZ a mantuu, který je po boku valdeho nejstarším členem sestavy. Novou tváří v celku OG je pak bývalý IGL týmu G2, srbský Nemanja “nexa” Isakovič, který byl součástí trejdu Aleksib právě do německé organizace G2 .

Je tedy velkou neznámou, jak se týmu pod novým IGL bude dařit, přeci jen je zde možný přesah ke gamestyle světové špičky, mezi kterou se čtyřiadvacetiletý Srb nějakou dobu pohyboval. “Chci prokázat, že jsem skvělý in-game leader, ne jen ucházející,” hodnotil svou novou výzvu bezprostředně po přestupu. Postěžoval si i na fakt, že v případě absence výrazného herního projevu u NiKa se týmu G2 příliš nevedlo, na angažmá v OG ale podpůrnou sílu v podobě tak kvalitního star playera mít nebude.

Podaří se celku OG překvapit papírově silnější sestavu Astralis, případně poškádlit NaVi, nebo to budou třetí housle, které tato sestava bude hrát? První indicií může být již zítřejší zápas proti Astralis s plánovaným startem ve čtyři odpoledne. 

Sestava týmu OG v rámci BLAST Premier: Spring Groups 2022

  • Valdemar “valde” Bjørn Vangså

  • Nemanja “nexa” Isaković

  • Nikolaj “niko” Kristensen

  • Mateusz “mantuu” Wilczewski

  • Shahar “flameZ” Shushan

OG budou ve skupině B třetím nasazeným týmem | Zdroj: Web ogs.gg

MIBR

Made in Brazil mají ve skupině B obdobnou pozici jako ve skupině A tým Complexity, tedy mohou pouze překvapit. Jihoamerický tým je v tuto chvíli šestapadesátým v rámci HLTV žebříčku a, jak název napovídá, je složen z Brazilců. Souhra krajanů je tak jedním z mála plusů, které ve své skupině MIBR mají. Jádro týmu je i relativně nové, hned trojice hráčů přišla před třemi měsíci, služebně nejstarší člen chelo pak je členem týmu rok od doby, co se vrátil na aktivní roster z benche.

Obrovským problémem však je fakt, že právě Marcelo "⁠chelo⁠" Cespedes tento turnaj kvůli pozitivnímu testu na COVID-19 vynechá a místo něj bude nastupovat hráč akademie s několika starty za hlavní tým - brnz4n. Navíc stand-in bude i na pozici kouče, tam se pro tento turnaj objeví čtyřiatřicetiletý Renato “nak” Nakano, který se v minulosti pohyboval na americké scéně.

Pro MIBR tak bude každý úspěch v podobě vyhraného zápasu takřka zázrakem, svou cestu navíc začínají od 15:00 proti světovým jedničkám z NaVi, což je s největší pravděpodobností automaticky sešle do lower-bracketu. Stále ale je třeba mít na mysli možnost překvapení v rámci BO1 a klidně tímto způsobem může přijít nějaký překvapivý výsledek.

Sestava týmu MIBR v rámci BLAST Premier: Spring Groups 2022

  • Raphael “exit” Lacerda

  • Adriano “WOOD7” Cerato

  • Matheus “Tuurtle” Anhaia

  • Jhonatan “JOTA” Willian

  • Breno “brnz4n” Willian

MIBR stojí před složitou výzvou, budou under dogem skupiny B | Zdroj: Web mibr.gg
Celý turnaj budete mít možnost sledovat na oficiálním anglickém streamu BLAST Premier, případně pak v českém jazyce na PLAYzonecz.

Zdroj úvodní fotografie: Facebook BLASTPremier

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.