CS2

BLAST Premier Spring Groups ve znamení selhání severoamerických organizací

BLAST Premier Spring Groups ve znamení selhání severoamerických organizací
30. 1. 2024
  |  

V Kodani se na dánské generálce před prvním Majorem v CS2 potkala elita světové scény. Vůbec poprvé v roce 2024 se přední týmy ukázaly v offline prostřední a mnozí účastníi potvrdili loňskou formu. Velkým zklamáním však byly výsledky severoamerických organizací. Přímý postup na Spring Finals nevybojoval nikdo z trojlístku Cloud9, Liquid a Complexity.

Letošní LAN premiéra se pro partnerské týmy organizátora BLAST Premier nesla v duchu zápolení o prize pool 190 000 amerických dolarů, nejlukrativnější však byly postupové pozice do BLAST Premier Spring Finals. V BLAST Studiu v dánské Kodani se během posledního lednového týdne rozdalo celkem šest místenek do vrcholné fáze jarní části sezony. Daleko důležitější však byl tento turnaj pro týmy, které se připravují na IEM Katowice a Major RMR.

Offline generálka se nejlépe vyvedla kvartetu ve složení Vitality, FaZe, Natus Vincere a Virtus.Pro. Právě dvojice NaVi a VP navíc turnajem prošla se ztrátou jediné mapy. Čtveřici vítězů jednotlivých skupin doplnila dvojice týmů, která se ve skupinách sice umístila na druhém místě, avšak zapsala úspěch v rozstřelu. Těmito šťastnými jsou G2 a Astralis. Zatímco první zmiňovaní přestříleli Liquid 2:0, Dánové z Astralis svůj postup vyválčili ve vypjatém zápase s BIG po výsledku 2:1.

Právě poslední skalp G2 byl jakýmsi potvrzením aktuální formy severoamerických organizací. Liquid v nové sestavě sice za sebou nemají mnoho herní praxe, jejich představení na tomto turnaji však bylo mnohými intenzivně očekáváno. Kýžený výsledek ale nedoručili. To stejné lze konstatovat i o Complexity. Vítěz amerických kvalifikací na RMR ve skupině C absolutně selhal po prohrách 0:2 s NaVi i NIP. Hořkosladký konec ledna zažila sestava Cloud9. Organizace sice slavila postup na evropské RMR i šestileté výročí titulu z bostonského Majoru, v Dánsku se ale nedařilo. Na úvod turnaje sice C9 zdolali Heroic 2:0, po prohrách 1:2 s Virtus.pro a 0:2 s BIG ale z vypadli. Alespoň se tak groovyho svěřencům dostalo více času na přípravu před Play-In fází IEM Katowice, kterou zahájí duelem s domácími Rebels.

Zdroj úvodní fotky: X @FaZeClan

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.