League of Legends

Bjergsen po osmi letech opustí TSM! Chce znovu hrát, spekuluje se o přesunu do Team Liquid

Bjergsen po osmi letech opustí TSM! Chce znovu hrát, spekuluje se o přesunu do Team Liquid
29. 10. 2021
  |  

Nikdo v jedné z největších světových organizací nezanechal větší stopu. Bjergsen s TSM vyhrál 6 titulů, stal se čtyřikrát MVP LCS a navrch přidal i trofej z mezinárodního turnaje IEM. Po osmi letech ovšem Dán severomaerický tým opustí.

Píše se rok 2013 a 17letý talentovaný dánský midlaner Bjergsen odchází z Ninjas in Pyjamas do TSM. Stává se tak teprve druhým hráčem v historii, který přestupuje z EU do NA. Z mladého a tichého kluka časem vyrostl lídr, který se stal nejen tváří organizace, ale také celé LCS. Pouze bývalé ADC Doublelift má více trofejí než on.

Ačkoliv se na domácí scéně dařilo, na té mezinárodní nikoliv. Z pěti pokusů na Worlds se TSM podařilo postoupit ze skupiny pouze jednou, a to se kolem Bjergsena protočilo několik hráčů. Po posledním zaváhání možná už na dánského midlanera dolehla tíha a rozhodl se ukončit kariéru, nicméně v TSM nadále zůstal. Přesunul se do role kouče, ale již v průběhu letního splitu na veřejnost prosákly informace o tom, že by se v roce v 2022 rád vrátil na rift jako hráč – ovšem mimo barvy TSM.

Zpočátku se tato zpráva nemusela zdát příliš věrohodná. Bjergsen je mimo jiné ve vlastnických strukturách týmu a hraní za jinou organizaci by mohlo vyvolat konflikt zájmů. Nicméně v posledním prohlášení TSM CEO Reginald a generální manažer Parth potvrdili, že dánský hráč po osmi letech skutečně organizaci opustí. Snahy o jeho návrat na midlane byly, ale jednání nedopadla.
„Prvního října jsme Bjergsenovi nabídli vysoký kontrakt s tím, aby za nás znovu hrál. Součástí toho byl i detailní plán rosteru na příští sezónu, nicméně Soren se rozhodl jít do jiného týmu,“ vysvětluje Parth v prohlášení organizace. Vysvětluje také, že Bjergsenovi povolili jednat s jinými týmy už od začátku září a jeho rozhodnutí ke kariéře hráče naplno podporovali.

O midlanera na trhu bude pravděpodobně velký zájem a nabízí se hned několik možností, kam by mohl zamířit. V Cloud9 se zřejmě uvolní místo midlanera po odchodu Perkze a příchod hráče od jednoho z největších rivalů by byl velmi pikantní. Nelze vyloučit ani návrat do Evropy, ovšem na oficiální nabídky si budeme muset ještě počkat.

Aktuálně je v komunitě League of Legends největší přesvědčení o tom, že Bjergsen zamří do Team Liquid. Nicméně ne na úkor dalšího dánského midlanera Jensena, který v barvách týmu odvádí již několik sezón skvělou práci. Jensen by se měl přesunout do ADC role, což údajně organizace aktuálně aktivně zkouší a zjišťuje, zda by to mohlo fungovat.

V rosteru by se tam setkali dva silní dánští midlaneři a napodobili by tak G2, který v roce 2019 podobný krok udělal také, když do jedné sestavy dokázal vmáčknout Capse i Perkze. Výsledkem byl nejlepší ročník v historii organizace, kdy k úplné dokonalosti chyběl pouze triumf na Worlds.

Podobně jako ostatním, tak i Bjergsenovi končí kontrakt 15. listopadu. Jeho budoucnost se tak brzy vyjasní.

Zdroj úvodní fotografie: Lol Esports

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.