CS:GO

BIG ve vypjatém finále vyloupili FaZe podruhé 2:1 a slaví titul v Roobet Cupu

BIG ve vypjatém finále vyloupili FaZe podruhé 2:1 a slaví titul v Roobet Cupu
30. 6. 2022
  |  

Finálové střetnutí turnaje o 150000$ nabídlo souboj mezi týmy BIG a FaZe. Do zápasu lépe vstoupili Němci, kteří zvládli potvrdit Dust2, následovaly ale problémy na Nuku a šlo se do decideru v podobě mapy Mirage, kterou nakonec BIG vyhráli 19:17 a po skalpu FaZe ze skupiny A se radují z pokoření úřadujícího šampiona Majoru znovu, tentokrát je ale samotné vítězství o to sladší.

Do mapy Dust2 vstoupili lépe FaZe, těm za defenzívu vyšly pistolky, které díky Twistzzově hitparádě s Famasem dokázali i potvrdit. Pak už se BIG dostali na pohodlný nákup, se kterým si vydobyli trojici kol v řadě a předpoklady o vyrovnaném finále byly potvrzeny. Vyrovnaná polovina nakonec skočila 8:7 pro německý tým, který navíc hned v úvodu druhé halfy šel do trháku. 

Svůj osmý bod totiž FaZe získali až v době, co se BIG slunili na čtrnáctce. Díky dobrým individuálním výkonům se světová jednička ještě dokázala prostřílet k zisku třinácti bodů, tam se však jejich počítadlo zastavilo. 16:13 pro BIG, takový byl ortel po první mapě BO3 finále.

Pokračovalo se tak na Nuke, kde si navzdory nepříjemné teroristické straně FaZe pohlídali začátek a takřka okamžitě vedli 3:0. Na základě solidního pokračování to parta kolem karrigana, s drobnými monology soupeře, dotáhla až do vedení 6:2, kde se ale nad FaZe zlomila hůl. BIG se dostali ke slovu, získali šestikolovou flow a nebýt snížení stavu na 7:8 z pohledu FaZe, karty by byly rozdány jasně. 

Takhle ale světové jedničky v úvodu CT strany zabraly, vyhákly se do vedení 11:8 a mohli i pokračovat. To by ale nebyla krása Counter Striku, kdyby se jednoznačná defenzíva nezačala komplikovat. BIG na to šlápli a dokonce upláchli do vedení 14:13. Dvě kola tak v tento moment dělila Němce od výhry v turnaji. Pak ale přišla sprcha z dílny FaZe, kteří v následujících třech kolech dovolili soupeři pouze 3 killy a za skóre 16:14 v jejich prospěch se šlo na decider.
Světová jednička FaZe po krátké sérii neúspěchů padla ve finále. | Zdroj: Facebook @RoobetCom
Mapa Mirage tak byla již jistě tou, která nám rozhodne o vítězi celého turnaje. FaZe v nožíkovém kole pečlivě vykuchali své soky a rozhodli se startovat za CT. Tentokrát jim ale pistolky nezafungovaly, BIG se díky nim dostali do dvoukolového vedení, příliš dlouho na pomyslném trůnu ale nezůstali. FaZe se dostali k plnému nákupu a odpověděli čvetřicí kol. Pak začala poctivá finálová přetahovaná o každý bod. Světová jednička nicméně potvrzovala roli favorita a držela si za obranu své soky v bezpečném odstupu, kdy ve většině kol nedovolili soupeři přečíslení a open fragy. Navzdory relativně vyrovnanému začátku první polovina končila výsledkem 9:6 pro FaZe. 

Ti se nezalekli ani T strany,  vzali si s díky pistolky a navázali i jedenáctým bodem. Následoval dvanáctý, na kterém se ale scoreboard dlouho zaseknul. Naopak čísla naskakovala na straně BIG, kteří se na soupeře docvakli díky dobrým výkonům syrsoNa a tabseNa. Německá show ale na dvanáctce nezastavovala, pokračovalo se rovnou až k patnáctému bodu. Ten se však stal, zdá se, týmu BIG osudným. FaZe získali v pohodovém tempu trojici kol a šlo se do overtimu. 

A zprvu to nevypadalo, že zůstane jen u jednoho. Po zvládnuté post-plantové situaci sice FaZe byli ve vedení 16:15, pak se ale CT strana zmátořila a vzala dva body pro sebe. Uzavírat mapy dnes rozhodně nebyla parketa týmu BIG a nezdálo se, že se změní. Je ale třeba přiznat, že tým z Berlína neměl vůbec ideální příležitost ukončit zápas v druhé polovině prvního prodloužení, jelikož před ní proběhla velmi dlouhá technická přestávka, která momentum Němců pozastavila. Navíc po jejím konci přišlo kolo pro FaZe, které znovu zkomplikovalo závěr mače. Nicméně dvojice kol BIG stačila, aby si podruhé na tomto turnaji připsali skalp světové jedničky a radovali se z titulu.

FaZe vs. BIG

Výsledek - 2:1
  • de_dust2 13:16 (7:8)
  • de_nuke 16:14 (7:8)
  • de_mirage 17:19 (9:6)

Zdroj úvodního obrázku: Facebook @BIGCLANgg

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.