Dota 2

Bali Major Dota 2: Gaimin Gladiators zkompletoval hattrick, Skiter bere bronz

Bali Major Dota 2: Gaimin Gladiators zkompletoval hattrick, Skiter bere bronz
9. 7. 2023
  |  

Jako kdyby nestačilo, že na hráče i fanoušky čekalo tento rok potřetí stejné finále majoru, tým Gaimin Gladiators znovu potvrdil svou naprostou letošní neporazitelnost! Na třetím místě se na Bali umístil slovenský hráč skiter s týmem Tundra Esports.

Poslední herní den závěrečného majoru letošního roku nastartovalo finále dolní části vyřazovacího pavouka. V něm se proti sobě postavili dva giganti západoevropského regionu, týmy Tundra Esports a Liquid. Vědíc, že ve finále čeká další západoevropská organizace, tentokrát nezastavitelní Gaimin Gladiators, nečekalo na oba týmy nic jednoduchého.

Tým Tundra Esports společně se slovenským carry hráčem skiterem měl horní část vyřazovacího pavouka rozjetou velmi slibně, vypadl až ve finále horní části proti následnému šampionovi. Nicméně už od začátku vyřazovacích bojů musel nemocného Saksu nahradit kouč týmu Aui_2000, který se tak v podstatě vracel z hráčského důchodu. I přes tento handicap však organizace Tundra Esports ukořistila skvělé třetí místo, když ve finále dolní části vyřazovacího pavouka nestačila na Team Liquid.

Dva týmy, které definovaly letošní rok. To jsou Gaimin Gladiators a Team Liquid. Jedni věčně vyhrávající, druzí věčně nahánějící. „Gladiátoři“ na každém ze tří letošních majorů brali první místo po skvělém průběhu horní vyřazovací částí. Jako stín je vždy pronásledovali hráči Team Liquid, vždy se probíjející nástrahami nelítostné dolní části pavouka. Nejinak tomu nakonec bylo i na Bali.

Grand finále začalo vskutku slibně, když se v dlouhé, bezmála padesátiminutové hře přelévala převaha ze strany na stranu, nakonec se však radovali nelítostní hráči Gaimin Gladitors. Fantastickým výkonem se znovu prezentoval midař „gladiátorů“ Quinn, který si v netradičním match-upu na midu zahrál hrdinu Timbersaw a skončil hru se skóre 15-0-9 a udělil největší poškození ze všech hrdinů ve hře.

Team Liquid musel reagovat. Znovu to však nebylo nic jednoduchého a tentokrát si diváci přišli na bezmála hodinu trvající druhou hru, ve které fenomenálně potahal celý Team Liquid carry hráč miCKe, jenž si na hrdinovi Leshrac připsal skóre 13-3-15 a udělil poškození v hodnotě 80 900, tedy dvojnásobek toho, co v minulé hře Quinn.

Bylo vyrovnáno. Jenže poté jakoby na Team Liquid dolehla tíha okamžiku. Proti „gladiátorům“ už v grand finále hráči byli, dokonce dvakrát za poslední půl rok a ani jednou nedokázali zvítězit. Proč by tomu mělo být tentokrát jinak? Něco podobného se muselo odehrávat v hlavách celého týmu. Po vyrovnání totiž přišly dva neprosto nepochopitelné drafty a tým Gaimin Gladiators v naprosté pohodě za 50 minut dokázal pokořit obě následující hry a v konečném důsledku zvítězit 3-1.

Ještě nikdy si žádný tým nepodvolil celou DPC sezonu tolik, jako právě Gaimin Gladiators. Z Bali si odváží výhru 200 000 dolarů, 600 DPC bodů a závěrečný úspěch do celkového hattricku – nenašli přemožitele v Limě, v Berlíně, ani na Bali. Zbývá už jen trofej poslední, ta největší: The International 2023, který se letos odehraje v americkém Seattlu. Je pravidlem, že tým dominující v sezoně nakonec na TI vyhoří. Zlomí zdánlivě nepřemožitelní „gladiátoři“ toto prokletí?

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.