League of Legends

Audit poloviny splitu: Jak vypadají tabulky LEC a LCS?

Audit poloviny splitu: Jak vypadají tabulky LEC a LCS?
20. 7. 2022
  |  

Jsme přesně v polovině splitu LCS i LEC. Jak momentálně vypadá tabulka, kdo překvapil a kdo naopak musí přidat?

Překvapivá LEC top 3

Kdo čekal na vrcholu jména jako G2, Fnatic nebo Vitality, tak se spletl. Tabulce kralují Rogue, kteří po pomalejším začátku vyhráli 7 zápasů v řadě a bez větších problémů jim patří první místo. Není to sice unbeaten run z první poloviny roku, ale umístění kopírují stejné. Základní část a BO1 zápasy Rogue zkrátka sedí, ve výborné formě je tradičně ADC Comp a pochvalu zaslouží i veterán toplaner Odoamne, který by rád konečně získal první titul ve své dlouhé bohaté kariéře.

Rogue sice padli na začátku splitu proti Fnatic a G2, ale od té doby za sebou nechali celky jako MAD Lions, Excel nebo Vitality. V následujícím víkendu čeká lídry tabulky s touto dvojicí odveta, ta napoví, jak moc se od úvodního kola posunuly.

Druhé místo patří nečekané kometě léta MAD Lions. Dvojnásobný šampion z roku 2021 nechytil jaro, odchody v podobě Carzzyho a Humanoida se ukázali jako více zranitelné a nová sestava si nesedla. Konkrétněji tedy jeden článek v ní, a to midlaner Reeker. Talentovaný Němec byl za očekáváním a právě tato pozice byla největší slabinou rosteru.

Jenomže v létě přišla velmi dobře provedená výměna a MAD Lions vypadají (zatím) velice dobře. Mají skóre 6-3 a podařilo se jim porazit  celky jako Fnatic, G2 nebo Vitality. Jediné ztráty přišly proti Rogue, Excel a Misfits. Akvizice zkušeného midaře Nisqyho se ukázala jako povedená, hráč dodal týmu chybějící kvalitu a zbytek týmu jako kdyby rázem ožil.

Jungler Elyoya hraje jako v době, kdy MAD Lions kralovali Evropě. Botlinka v podobě Unf0rgiven a Kaiser útočí na nejvyšší příčky v rankingu, potvrzují to i čísla, kde ADC patří mezi nejlepší v lize. Toplaner Armut nedostává tolik pozornosti, ale za dlouhou dobu je ve velmi stabilní formě a hlavně předvádí konzistentní výkony, které u něj občas chyběly.

O vyrovnanosti ligy svědčí, že další čtyři týmy mají shodně po pěti výhrách. Vzhledem k vzájemným zápasům patří třetí pozice EXCEL, kteří mají nakročeno na další velmi dobrý split. Roster za sebou má plnou přípravu náročných scrimů a je to vidět, tým si sednul a akvizice v podobě zkušeného supporta MikyX se ukázala jako správný krok. Týmu dodal potřebnou vítěznou mentalitu a radost z toho může mít i ADC Patrik.

Český hráč je ve skvělé formě a patří mezi nejlepší hráče na své pozici. Je tahounem EXCEL, dostává od spoluhráčů mnoho zdrojů, ze všech ADC v lize dokonce nejvíce, a on důvěru splácí. Poslední víkend sice přišlo malé zaváhání a dvě prohry, ale to nic nemění na tom, že EXCEL mohou být černým koněm letního splitu.
Příběhem splitu je za mě zatím určitě vzestup Rogue po prvních kolech a jejich momentální vedení
Davkouny
Komentátor a expert

Middle of the pack

Střed tabulky patří Vitality, Misfits a Fnatic. Mají shodně po pěti bodech, každá organizace došla k tomuto výsledku trochu jinou cestou.

Vitality se daří vyhrávát „povinné“ zápasy. Porazili Team BDS, SK Gaming nebo Astralis, proti větší konkurenci většinou ovšem neobstojí. MAD Lions, EXCEL i G2 proti nim bod získali, stále je vidět, že lepší soupeři dokáží francouzský celek přehrát ve všech směrech. Perkzovi a spol. se podařilo bodovat pouze proti Fnatic, kteří sami upadli do menší krize.

Ambiciózní tým s českým midlanerem chce znovu získat titul, ale dosavadní split je také spíše nahoru dolů. Jejich snahu zhatil poslední víkend, kde dvakrát padli, a to právě proti Vitality a Misfits. Druhý jmenovaný tým měl katastrofální start do splitu a skore 0-4, jenomže přesně v tuto chvíli přišel budíček a díky pěti výhrám v řadě jsou zpět v horní polovině tabulky.

A co G2? Od úřadujícího mistra se očekával pomalejší rozjezd kvůli kratšímu volnu, ale přišel přesný opak. Skvělý start, po kterém přišly 4 prohry v řadě. Bodovali proti nim i například SK Gaming, jenž připravili jeden z největších dosavadních upsetů splitu. Kvalitu G2 stále nelze upřít, jsou navíc známí tím, že zapínají v momentech, kdy to nejvíce potřebují.

BDS musí přidat

Pozitivním překvapením jsou Astralis se ziskem 4 bodů. Obměněný roster je kompetitivní a dokáže se soupeři hrát vyrovnané zápasy, místy uhrají i zajímavý bod. Porazili například Excel, kde vynikající zápas předvedl Kobbe. Dánské ADC je opět stand-out hráčem rosteru a pokud se bude dařit jemu, bude se dařit i Astralis.

Přidat musí Team BDS, kteří jsou jasně nejhorším týmem ligy. V létě přišli dvě posily z academy rosteru, ale lepším výsledkům zatím nepomáhají. BDS mají jedinou výhru proti G2, kteří tak znovu ztratili s velkým outsiderem. Se zbytkem organizací francouzský celek padl.

Co ve druhé polovině?

Liga je velmi vyrovnaná, čemuž svědčí i tabulka. O šest míst v play-off může hrát klidně 8 až 9 týmů, což znamená, že za dalšch devět zápasů vyjde nějaká zajímavá organizace zkrátka. 
 

Pohled castera Davkounyho:

„Rok kachny snad pokračuje, ačkoliv se EXCEL v posledních kolech trošku zadrhli. Příběhem splitu je za mě zatím určitě vzestup Rogue po prvních kolech a jejich momentální vedení, souvisí to ovšem především se stále se ladícími top týmy, které dobře ví, že je důležité formu načasovat až do playoff. Tam budou opět Fnatic, G2 a Vitality silní, k tomu i přestavění MAD Lions a Excel, kteří už teď určitě pracují především na bo5 drafting systému. Ze spodu překvapení nečekám, ačkoliv SK Gaming vystřelili. Na playoff by to žádnému outsiderovi letos stačit nemělo.“
Tabulka v první polovině splitu I Zdroj: LIvesport.cz

LCS

Za velkou louží se odehrávají také zajímavé zápasy. Jasnou jedničkou jsou Evil Geniuses, kteří kralují statistikám a v dosavadním splitu prohráli jediný zápas proti CLG. Jinak se jim podařilo smést každého, a to i těžkou konkurenci v podobě Team Liquid. Vše nasvědčuje tomu, že získají první místo v základní části a půjdou do play-off ve velmi silné pozici.

Druhé místo patří 100 Thieves, ale stejný bodový zisk mají i Team Liquid. Obě organizace byly původně jasnými favority, ale na talentovaný roster Evil Geniuses nemohou zatím najít odpověď.

Překvapením mohou být Counter Logic Gaming, kteří získali do svých řad toplanera Dhoklu a předvádí zajímavé výkony. Pochvalu si opět zaslouží ADC Luger, který se umisťuje vysoko ve statistikách pro svou roli.

Zklamání splitu? Rozhodně Cloud9. V průběhu minulého splitu sklidili od fanoušků posměch po nečekaném vyhazovu kouče LS, po play-off odešel problémový Summit a přišla superstar Jensen. Další dánský hráč byl posunut z akademie, ne ovšem do své tradiční ADC role, ale na supporta. Ani Zven zatím ale organizaci k výsledkům příliš nepomáhá. Tým má špatné skóre 4-5 a má pouze o jedinou výhru více než TSM.

Populární organizace se zatím stále také hledá. TSM radikálně řízlo do týmu v průběhu splitu a do hlavního rosteru posunulo botlinku z akademie, hned v prvním zápase se ADC Instinct blýsknul pentakillem a připravil nečekaný upset proti FlyQuest. Kvůli zdravotním potížím musel skončit Huni, tudíž z původního jarního týmu zůstal pouze Spica. Na soudy je ještě brzo, ale v posledním vyhraném zápase vypadal obměněný tým dobře, je tohle konečně ta správná cesta pro TSM?

 

 

Pohled castera Davkounyho:

„EG jsou skvělí, takovou dominanci jsem rozhodně nečekal, herně jim to šlape neskutečně a věřím, že by po dlouhé době mohli být i zajímavým Worlds týmem z NA. Pak už mi k Americe jen zbývá uvést, že se momentálně jedná o velmi očekávaný vývoj s dvojící malých překvapení - CLG hrají nad očekávání a Cloud9 pod papírové předpoklady. Druhá polovina splitu by měla pořádky vyrovnat a spodní polovina tabulky zůstat na svém místě. Flyquest občas někoho potrápí a uvidíme jen, jestli CLG dotáhnout překvapivou jízdu soutěží až do BO5 sérií.“ 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.