League of Legends

Audit Čechů a Slováků v Evropě: Jak se daří legionářům mimo LEC a LCS?

Audit Čechů a Slováků v Evropě: Jak se daří legionářům mimo LEC a LCS?
23. 7. 2021
  |  

Ač je většina pozornosti upřena na hlavní soutěže, také mimo LEC či LCS je k vidění zajímavé League of Legends. O to více, když se dají sledovat i čeští a slovenští zástupci, kterých po celé Evropě rozhodně není málo. Jak se jim daří s blížícím se koncem základní části?

Velkého úspěchu dosáhl na jaře toplaner Dreedy, který hraje za španělské UCAM Esports Club. Se svým týmem se stali celkovým vítězem a reprezentovali svou ligu na European Masters, kde skončili ve skupinách. Obhájci zlata ovšem zatím v léte nešlapou tak dobře. Aktuálně jsou na děleném čtvrtém místě tabulky se skóre 9-6, na prozatím vedoucí G2 Arctic ztrácí dva body. Do konce základní části zbývají tři utkání, minimálně účast v play-off by však UCAM Esport Club utéct neměla.

O něco větší starosti mají v S2V Esports, kde nastupuje hned trojice našich hráčů – Robocop (top), Random (mid) a Rufus (support). Česko-španělský mix momentálně okupuje dělené šesté místo, což je poslední pozice zajišťující účast ve vyřazovací části. V této fázi jsou důležitá všechna zbývající utkání, ovšem souboj s Team Queso bude zřejme klíčový – právě s touto organizací sdílí pozici v tabulce, do play-off se však dostane pouze jeden.

U našich sousedů v Německu válčí dva zástupci – slovenský support Kamilius a midlaner Eren. První jmenovaný působí v mousesports od letního splitu, kdy ho v původním týmu Vodafone Giants nahradil kaSing. Kamilius je nyní se svým týmem na třetím místě a do konce základní části zbývá poslední kolo – to se odehraje ve čtvrtek 22. července. Play-off je tedy jisté, ovšem na vítězství v základní části již pomýšlet nemohou, protože na vedoucí PENTA 1860 ztrácí dva body.
WAVE Esports v čele s Erenem již mohou hrát pouze o čest. Aktuálně jsou na posledním místě tabulky a přínejlepším mohou pouze doskočit Unicorns of Love, kteří jsou o pozici nad nimi. Podobně nepovedený split zažívá také jungler Sawyor, ovšem v lize NLC, která propojuje Velkou Británii a Skandinávii. Bývalý hráč eXtatusu či eSuby nastupuje za organizaci Dusty, poslednímu týmu skupiny A. Z 16 celkových zápasů pouze třikrát vyhráli a skóre již nezlepší – základní část totiž již skončila.

Ve druhé skupině stejné soutěže nastupoval další český jungler Jejky, jemu účast ve vyřazovací fázi jenom těsně unikla. S týmem Galaxy Racer EU skončili na čtvrtém místě se skóre 8-8, chyběl jim jediný bod, aby se alespoň dotáhli na třetí Nordavind.
Ani v Itálii za sebou nemá povedený split české ADC Hiro. Bývalý hráč eXtatusu se svým týmem Mkers vyhrál za celý split jediný zápas a skončil tak na posledním místě se skóre 1-13.

Sezóna již skončila také českým hráčům nastupující v řecké lize. Zde je konec spíše hořkosladký, všichni naši legionáři se sice dostali do play-off, ovšem vypadli ihned v prvním kole. Jedná se o dvojici Kenapil (jungle) a Sirinox (ADC) v organizaci Gamespace MCE a toplanera Adisse v Zerolag Esports. Slovenský hráč F1V5 skončil se svými spoluhráči v CBI Esports na posledním místě v základní části.
Podíváme se ještě do Polska, kde za Gentleman’s Gaming tým nastupoval topař bobista. I pro něj již letní split skončil, kvůli umístění na sedmém místě si play-off nezahraje.

Shrnutí

Brzy se rozehraje play-off ve Španělsku či Německu, kde stále máme mnoho zástupců ve hře. Dreedy bude chtít obhájit svůj jarní triumf a česká trojice v S2V Esports uhrát alespoň účast ve vyřazovací části. Mousesports patří delší dobu mezi přední týmy ve své zemi a i s kamiliusem v sestavě mají ty největší ambice. Pro ostatní legionáře bohužel sezóna již skončila.
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.