CS2

Americká pohádka má zlatý konec! Stewie2k s G2 ovládl IEM Dallas

Americká pohádka má zlatý konec! Stewie2k s G2 ovládl IEM Dallas
4. 6. 2024
  |  

Historický stý turnaj z kategorie IEM zná svého vítěze. Když v roce 2007 celá série začínala, s týmem PENTAGRAM v německém Hannoveru ovládl tamní turnaj TaZ v roli hráče, o sedmnáct let později se v roli kouče raduje z titulu s organizací G2. Ve finále jeho svěřenci přehráli Vitality 2:1 i s americkým stand-inem Stewie2k, který se na kompetitivní scénu vrátil po dlouhé pauze bez profesionálního angažmá.

Týdenní snažení týmů na Intel Extreme Masters v americkém Dallasu je minulostí. A fanoušci na něj budou vzpomínat ještě dlouho! Po strhující BO3 bitvě s Vitality slaví titul G2, kteří naposledy vyhráli loňský turnaj v Kolíně nad Rýnem. Série IEM týmu sedí dlouhodobě, v sezoně 2023 totiž triumfovali i v Katovicích, o rok dříve odcházeli ze Spodek Arény jako poražení finalisté.

Tentokrát se ale v očích analytiků od G2 příliš neočekávalo. IGL HooXi dal přednost svatbě své sestry před turnajovým zápolením a jeho místo tak zelo prázdnotou. Tu nakonec vyplnil šestadvacetiletý šampion z ELEAGUE Majoru 2018 Jake "Stewie2k" Yip, který se po angažmá v Evil Geniuses v roce 2022 od soutěžního hraní Counter-Striku odmlčel. Daleko větší šanci na úspěch v očích zainteresovaných měly sestavy NaVi či MOUZ, kteří skončili před branami play-off a před publikum se nedostali. 

HooXi sice chyběl v místě dění, pozápasové rozhovory jeho spoluhráčů však prozradily, že týmu intenzivně pomáhal s přípravou na jednotlivé soupeře a byly stěžejním prvkem titulového úspěchu. Nabízí se tak otázka, zda-li by dánský IGL nebyl platnějším členem organizace na analytické pozici, zatímco jeho role entry-fraggera by se ujal některý z výkonnějších střelců.
Cestu play-off odstartovala sestava dočasně vedená NiKem překvapivým přejezdem FaZe. Obvykle takřka neporazitelná sestava karrigana tentokrát nepochopitelně selhala a proti v pohodě hrajícím G2 uhráli pouhých deset kol na dvou mapách. Fantastický základ pro cenu MVP turnaje v tomto čtvrtfinále položil sniper m0NESY, který dvaačtyřicet killů doplnil hodnocením 1.94.

G2 neztratili mapu ani proti 9z, kteří se do play-off dostali jako vítěz skupiny A, před diváky ale plnili roli outsidera. Úvodní Inferno sice pátý tým vyhrálo těsně 13:11, na Dust2 ale herní výkon zlepšili a po výsledku 13:8 postoupili do finále. 

V něm G2 vyzvali Vitality, kteří klasicky spoléhali na týmový výkon opřený o odstřelovače ZywOoa. Jeho hra však byla od ideálu daleko a v souboji sniperů jasně dominoval m0NESY. Pro ZywOoa se tak výrazně zkomplikoval boj o TOP 1 umístění v žebříčku hráčů za rok 2024. 

Úvodní mapou byl o Inferno, které si zvolili hráči G2. Těm se povedlo nejprve dotáhnout tříkolovou ztrátu za stavu 8:11, poté odmítli map point soupeře za stavu 11:12 a šlo se do prodloužení. V něm dominovaly zejména T strany obou soupeřů. Vitality v jeden moment vedli 15:12, G2 ale odpověděli bezchybným útokem a díky dvojici kol za CT v druhém prodloužení první mapu finále ovládli 19:16.

O srovnání na 1:1 snad nikdo nepochyboval za stavu 12:5 ve prospěch Vitality na mapě Anubis, kterou si tým kolem IGL apEXe zvolil jako svůj map pick. G2 ale zvládli nemyslitelné, za CT opanovali sedm kol v řadě, čímž rozhodli o druhém prodloužení grandfinále. V něm však na povedený výkon z konce tradiční čtyřiadvacítky kol nenavázali a druhou mapu nakonec prohráli 13:16.

O vítězi letošního IEM Dallas tak rozhodoval Nuke. Mapa, na které jen dva dny před finále hráči G2 zdecimovali FaZe 13:2. To, samo o sobě, pro Vitality nesvědčilo nic dobrého. G2 navíc odstartovali T stranu tříkolovou sérií, v souboji plných nákupů ale hráli až druhé housle. Vitality otočili vývoj decideru na 6:3, G2 však ještě v první polovině stihli srovnat. I po změně stran byli svěřenci TaZe lepším týmem, G2 vyhráli prvních pět kol a za stavu 11:6 už pomalu přemýšleli o tom, co řeknou při pozápasových rozhovorech. Vitality ještě zvládli rozhodující mapu zdramatizovat kosmetickou úpravou skóre na 8:11, pak už ale na svého soupeře nestačili a se zármutkem v obličeji museli sledovat neutuchající radost G2 a publika za stavu 13:8 z pohledu novopečeného šampiona.

Cenu MVP si s finálovým hodnocením 1.61 odnesl m0NESY, jehož výkon na celém turnaji systém ohodnotil ratingem 1.35. Mezi světovými odborníky tak převládá názor, že právě devatenáctiletý Ilya Osipov na začátku roku 2025 převezme ocenění za nejlepšího hráče aktuální sezony, která je však stále ve své první polovině a pořadí se ještě bude jednoznačně měnit.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.