Activision Blizzard se ocitá pod žalobou kvůli sexuálnímu obtěžování

Activision Blizzard se ocitá pod žalobou kvůli sexuálnímu obtěžování
24. 7. 2021
  |  

Zaměstnankyně Activision Blizzard Inc. podle žaloby, kterou vznesl stát Kalifornia, čelily neustálému sexuálnímu obtěžování, platová nerovnost oproti mužským protějškům a mnoha odvetným úderům při jakékoliv příležitosti.

Herní vývojářský gigant Activision Blizzard Inc., výrobce her jako World of Warcraft nebo Diablo, podporuje tzv. "frat boy" (v překladu se dá tento pojem vysvětlit jako stereotyp chování bratrstev na vysokých školách ve Spojených státech amerických, který se mnohdy vyznačuje mužským šovinismem a narcismem) kulturu, tedy alespoň tak zní oficiální podaná žaloba od California Department of Fair Employment and Housing (DFEH).

Dvouleté vyšetřování, které tato státní agentura provedla, jasně ukazuje, že společnost Activision Blizzard Inc. diskriminuje své zaměstnankyně v podmínkách jejich zaměstnání a to včetně kompenzací, zadaných úkolů, povýšení i propuštění. Dále toto vyšetřování prokázalo, že vedení společnosti opakovaně odmítlo udělat kroky vůči diskriminaci, harašení, či odvetnému chování ze stran mužů.
Dle žaloby, která byla podána v úterý u Vrchního soudu v Los Angeles, tvoří ženská část zaměstnanců 20 % pracovní síly Activision Blizzard, a je vystavena "všudypřítomné frat boy kultuře na pracovišti", včetně tzv. "útoku na kóje", v nichž se mužští zaměstnanci společnosti "opíjí různým množstvím alkoholických nápojů a následně se prodírají jednotlivými kójemi daného oddělení, přičemž mnohdy prokazují nevhodné chování vůči svým ženským protějškům."

Kalifornská agentura tvrdí, že mužští zaměstnanci během pracovní doby hrají videohry, zatímco své pracovní úkony delegují na zaměstnankyně, provozují nevhodné sexuální diskuze a narážky a otevřeně vtipkují, mezi dalšími věcmi, o znásilnění.

Zaměstnankyně společnosti Activision Blizzard dále např. tvrdí, že jim je upřena možnost povýšení kvůli možnosti, že by mohly otěhotnět.

Žaloba také poukazuje na zaměstnankyni společnosti, která si vzala vlastní život na firemním výletě se svým mužským nadřízeným. Před svou smrtí měla být tato zaměstnankyně vystavena silnému sexuálnímu obtěžování, včetně kolování jejich nahých fotek na firemní party.

Mluvčí herní vývojářské společnosti Activision Blizzard popřel většinu obvinění:
"V Activision Blizzard si ceníme diverzity a snažíme se být pracovištěm, které je inkluzivní úplně ke všem, bez výjimky. V naší společnosti, v našem průmyslu, vlastně v jakémkoliv průmyslu, není pro sexuální harašení v jakékoliv míře prostor. Každé takovéto nařčení bereme velmi vážně a vše důkladně prošetříme. Žaloba DFEH obsahuje pokroucené a mnohdy dokonce falešné popisky události uvnitř Activision Blizzard. V průběhu vyšetřování jsme s DHEF stoprocentně spolupracovali a poskytli jim veškerá možná data a dokumentaci, ale následně nás tato agentura odmítla informovat o výsledcích svého šetření."

Zdroj: news.bloomberglaw.com
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.