CS:GO

500 000 eur, 6 her a téměř 500 zápasů. IESF představila lokalitu a informace k letošnímu mistrovství světa

500 000 eur, 6 her a téměř 500 zápasů. IESF představila lokalitu a informace k letošnímu mistrovství světa
17. 3. 2023
  |  

Hráči z více než 120 zemí světa se na přelomu srpna a září sjedou do rumunského města Jasy, které bude hostit letošní ročník oficiální esportové mistrovství světa IESF 2023 World Esports Championships.

Bezmála čtyřistatisícové město Jasy přivítá v rumunsku stovky esport hráčů, kteří se na přelomu letních prázdnin sjedou, aby zabojovali v 6 herních titulech o prizepool ve výši 500 000 eur a hlavně tituly mistrů světa. Šampionát se podle Mezinárodní esportové federace (IESF) stane největší esportovou akcí historie co do počtu hráčů.

Přes 700 hráčů z více než 120 zemí se utká na čtyřech obřích pódiích v šesti soutěžních hrách: Counter‑Strike: Global Offensive, Dota 2, eFootball, Tekken, Mobile Legends a PUBG Mobile. Vůbec poprvé v historii mistrovství světa v esportu proběhne šampionát ve hře Counter‑Strike: Global Offensive v kategorii žen.
Oficiální banner IESF 2023 | Zdroj: IESF
„Mezinárodní esportová federace usiluje o inkluzi a rozmanitost v esportu. Ženské týmy jsou nezbytnou součástí mistrovství světa v esportu a my jsme rádi, že můžeme letos sledovat i jejich zápasy. Nejhodnotnější CS:GO hráčkou na světě je v současnosti Ana Dumbravă. Ta pochází z Moldavska, které leží nedaleko Jasy. Jsem si proto jistý, že bude inspirací a odrazovým můstkem pro ženské týmy z celého světa, které se do soutěže zapojí a budou reprezentovat jednu z více než 120 zemí," uvedl zprostředkovaně přes tiskovou zprávu Vlad Marinescu, prezident IESF. 

Během akce by se mělo odehrát 500 zápasů, napříč zmíněnými herními tituly, z nichž nejzajímavější, pro oko česko-slovenského fanouška, budou logicky CS:GO a Dota 2. V těchto dnech v České republice probíhají otevřené kvalifikace ve hrách Dota 2 a eFootball pod záštitou České asociace esportu, která do regionální fáze mistrovství světa také mužský i ženský tým ve hře Counter‑Strike: Global Offensive.

Vzhledem na načasování finálové akce, bude zejména pro CS:GO fanoušky zajímavé sledovat, koho asociace z Česka a Slovenska vyšlou na případný mezinárodní event. Poslední šampionát se totiž ani jedné reprezentaci nepovedl a vzhledem k termínu IESF 2023 World Esports Championships po letní přestávce se dá jen těžce očekávat, že by nejlepší domácí týmy pustily své hráče s velkou radostí.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.