League of Legends

5 zajímavých hráčů, které na EU Masters rozhodně sledovat

5 zajímavých hráčů, které na EU Masters rozhodně sledovat
13. 4. 2022
  |  

Jedno z nejočekávanějších EU Masters se blíží. Již 14. dubna půjdou do akce nejlepší týmy z Evropských regionálních lig. Koho z talentovaných hráčů doporučujeme sledovat?

LEC je u konce, ale League of Legends na starém kontientu rozhodně spát nebude. Již 14. dubna ve čtvrtek začíná European Masters, velký mezinárodní turnaj a "mini Worlds" pro EU organizace v tier 2 ligách. 

Letošní ročník slibuje nejzajímavější podívanou vůbec. Riot Games před začátkem sezóny upravil pravidla pro Evropské regionální ligy, dal jim lepší strukturu a řád, čímž vnesl mnohem větší profesionalitu. To přilákalo řadu velkých jmen, příkladem za všechny je mnohonásobný LEC šampion a vicemistr Worlds Rekkles. Švédská superstar přijala nabídku francouzských Karmine Corp - ještě před pár lety nemyslitelná situace.

Není to však jenom o Rekklesovi. Z ERL scény se stala líheň talentů, mladí hráči sbírají cenné zkušenosti v kompetitivním prostředí a do LEC přichází o to více připraveni. Také proto se vyplatí EU Masters sledovat, fanoušci mají možnost vidět několik hráčů, kteří se stanou budoucími hvězdami. Čerstvý šampion LEC Targamas dvakrát za sebou právě s Karmine Corp na EU Masters zvítězil. 

Pokud ERL scénu tolik nesledujete, nemusíte zoufat. Připravili jsme pro vás seznam 5 hráčů (a jednoho navíc), které na mezinárodním evropském turnaji sledovat.

Top: Oscarinin, Fnatic TQ, LVP (18 let)

Oscarinin (třetí zleva) slaví triumf v LVP 2022 I Zdroj: Twitter Fnatic TQ
Stále teprve 18letý talent, který se už nyní může pochlubit výbornou reputací a jménem. Oscarinin je jedním z nejvíce hot prospektů na nadcházejícím EU Masters a podle mnohých brzký kandidát na angažmá v LEC. Toplaner byl velmi důležitou součástí skvělého splitu Fnatic TQ, s organizací dominoval základní části a také následnému play-off. Za své výborné výkony byl oceněn jako MVP celého Španělska - zaslouženě.

Oscarinin na toplane v nabité LVP nemá konkurenci. V několika statistikách je jasně první – po 10 minutách se může pyšnit například 13,9 CS leadem, což v play-off navýšil ještě na 17,9. Osamocen na vrcholu tabulky je také v Gold nebo XP difference po 10 minutách, udělené DMG za minutu nebo KDA. Ukázková toplane kingdom.

Jeho champion pool je rozmanitý. Nemá problém zahrát skvěle na více utility draftech typu Gnar, ale také být hlavním carry na Jaycovi, Camille či Akali. Zejména jeho Jayce byl smrtící ve finále proti BISONS, ve dvou posledních hrách vyšvihl skóre 14/7/24 a byl jedním z klíčových hráčů triumfu.

I jako 18letý za sebou má už celkem bohatou kariéru. V LVP se poprvé objevil už v šestnácti a v barvách S2V Esports dokonce nastupoval společně s čerstvým LEC šampionem Flakkedem. Dva roky poté hájil barvy G2 Arctic, se kterými dokráčel na druhé místo v létě 2020. O něco zkušenější Oscarinin pak vše zužitkoval letos, kdy byl MVP celého Španělska a získal svou první trofej do sbírky.

Co mu zatím chybí je větší mezinárodní úspěch. Na EUM se představí už potřetí, nicméně poprvé neprošel přes play-in fázi a naposledy skončil už ve skupinové fázi. Nyní na turnaj jede v mnohem silnější pozici, mezi analytiky převládá názor, že Fnatic TQ jsou jedním z největších favoritů na celou výhru. Velká očekávání jsou také od Oscarinina, zajisté bude pod drobnohledem LEC týmů a pokud bude nadále dominovat, angažmá v nejlepší evropské lize ho zcela jistě nemine - ať už letos či příští rok.

Fnatic TQ byli vylosování do skupiny smrti. Soupeři v podobě Team BDS Academy, Team ESCA Gaming a Bifrost rozhodně nejsou lehké sousto. Oscarinin projde pořádnou zkouškou, zejména duely proti topařovi Agresivoo z Team BDS Academy budou jedním z nejzajímavějších matchupů celého EUM. Právě polský hráč je také jedním z prospektů, o kterém se hovoří jako o budoucím LEC materiálu.

Jungle: D4nKa, GamerLegion, Prime (20 let)

Gamer Legion s D4nkA (čtvrtý zleva) slaví s týmem historický triumf I Twitter GamerLegion
Na EU Masters dorazí mnoho zajímavých junglerů, vybrali jsme však D4nKa z německé Prime League. Dvacetiletý hráč má za sebou výborný split, s GamerLegion ovládl domácí soutěž – na prvním místě skončil jak v základní části, tak i play-off. Ve druhém kole sice spadli do Loser’s Bracketu, ale Eintracht Spandau ve finále porážku vrátili a perfektním skóre oslavili svou první trofej.

Premiérový triumf to byl také pro D4nKa, který naplno ukázal svůj potenciál a má za sebou breakthrough sezónu. Doposud totiž nikdy neudělal žádný deeprun v play-off, a to ani v Polsku, kde strávil jeden split v roce 2019.

Nově složený roster pod barvami Gamer Legion mu však sedl. Byl jedním z klíčů úspěchů organizace, jako jungler byl přitomný po celé mapě a pomáhal linkám se nastartovat. Nejvíce mu sedí champové typu Jarvan, Lee Sin či Xin Zhao, tedy playmakeři, kteří jsou v současné metě potřeba. D4nKa měl v základní části 70,8% Kill Participation, v play-off narostla dokonce na 75 %. V obou případech nejvíce ze všech konkurenčních junglerů, zároveň se jednalo i top čísla v rámci všech pozic. 

D4nkA je jinde. Rozhodně budoucí LEC materiál, týmy by se o něj měly poprat - VeteranEU

Jeho efektivitu potvrzuje i fakt, že před play-off měl ze všech junglerů zároveň nejmenší podíl týmových goldů. I s malými zdroji umí být velmi efektivní.

Německé týmy vždy patří mezi velké favority celého EU Masters a Gamer Legion jakožto mistr obzvlášť. Ve skupině B je čeká zajímavý souboj s hvězdnými Karmine Corp nebo X7 Esports, kde zase nastupuje legendární support kaSing.

Mid: Random, BISONS ECLUB, LVP (20 let)

Random se představí na EU Masters už podruhé, poprvé byl ve skupinách s eSubou v roce 2020 I Zdroj: Twitter BISONS
Jediný český zástupce na EUM nemůže ve výčtu chybět. Random potvrzuje rostoucí tendenci své výkonnosti a v barvách BISONS na sebe rozhodně upoutal pozornost. Druhé celkové místo ve Španělsku v debutové sezóně organizace je rozhodně úspěch sám o sobě, tým navíc pravidelně soupeře překvapoval netradičními drafty a zajímavým herním stylem. Bohužel na výborně hrající Fnatic TQ to ve finále nestačilo, ale BISONS si alespoň mohou užít premiéru na EU Masters.

Random je právě z jedním nejvíce zmiňovaných hráčů týmu. Veřejnost zaujal tím, jak je versatilní. Během 18 zápasů základního splitu picknul 13 různých championů – od Viktora, Irelii, až po Nasuse či Iverna. Čech dokáže zahrát cokoliv v podobě tradičních midlanerů  i neokoukaných picků. Inspirace bývalým koučem C9 LS je zřejmá, nejedná se však o solo jednorázové nápady Randoma. Kouč BISONS Marhoder v v rozhovoru pro FullEsports.com řekl, že i když jejich picky mohou vypadat náhodně, vše mají důkladně spočítané a nejedná se o "cheese" strategii.

Co zajímavého si tentokrát BISONS a Random připraví na EUM?

ADC: Harpoon, Team ESCA Gaming, Ultraliga (16 let)

16 let a už MVP - Harpoon ovládl Polsko I Zdroj: Twitter Team ESCA Gaming
Teprve 16letý talent chystající se na své první EU Masters? Ano, prosím. Velmi nadějný polský ADC hráč Harpoon je na scéně už dva roky. První záznamy na něj jsou z roku 2020, kdy jako čtrnáctiletý nastupoval ve druhé polské lize. Loni půlroku strávil v německé Prime League a s Austrian Force dokázal zachránit účast v soutěži.

Po návratu do Team ESCA Gaming byl však jako vyměnený. Z mladého a safe weakside ADC se stal hlavní carry hráč, který v 16 letech dominoval kvalitní Ultraligu. V základní části se může pochlubit nejlepším rozdílem CS po 10 minutách (6,2), Gold Difference (411), DMG za minutu, počtem killů nebo druhým nejlepším KDA. V play-off přišly těžší zápasy a statistiky se více vyrovnaly, ale stále má například druhé nejlepší KDA. Výsledek? MVP za celý split.

I díky jeho skvělým výkonům se Team ESCA Gaming poprvé dostal do finále, kde nestačil na velmi dobře hrající favority AGO Rogue. Pro nenápadnou polskou organizaci úspěch, protože jejich nejlepší umístění bylo doposud čtvrté místo z jara 2021.

Harpoon poměrně obměnil champion pool, začal se více věnovat hard carry postavám typu Jinx, Aphelios či Caitlyn, což koreluje se současnou ADC metou. Za 18 zápasů v základní části odehral 7 různých champů, specialitou byla Samira a hodně se věnuje také Kai’se, na které má i s play-off 100% win-rate za 4 zápasy.

Polský tým čeká obrovská zkouška, protože jsou také součástí skupiny C, tedy skupiny smrti. Duely s Bifrost, Fnatic TQ a Team BDS Academy budou velmi zajímavé. Harpoon nastoupí proti zkušeným ADC jako Bean či Crownshot.

Support: Erdote, Team BDS Academy, LFL (22 let)

Jedna polovina nejlepší botlinky LFL za jaro 2022 I Zdroj: Twitter Erdote
Polský support za sebou má velmi bohatou ERL kariéru. Je mistrem Polska, Španělska a nyní čerstvě vicemistr velmi nabité Francie. Utvořil výbornou dvojku s bývalým LEC ADC Crownshotem a společně se oba dostali do výběru LFL za celý split. Akcie obou vyrostly hodně nahoru a všichni jsou zvědaví, jak se jim bude dařit na mezinárodním poli očekávaného EU Masters.

V současné metě se na supportu pohybují picky hlavně jako Leona, Nautilus nebo Thresh. Všechny champy Erdote zvládá a v případě potřeby umí přihodit i například Zileana nebo Lulu. Jeho engage se ukazují jako klíčové, má 74,1% Kill Participation a tým na něj rozhodně spoléhá.

Také on se představí ve skupině smrti. Svede souboje na botlane proti Beanovi či již chválenému Harpoonovi. Pokud s Team BDS Academy uspěje, rozhodně to zvýší jeho naděje na přesun do LEC.

Speciální zmínka: Wondro, Crvena Zvezda, EBL

Tradiční fotbalové dresy a Wondro (první zleva) s trofejí za mistra Balkánu I Zdroj: Twitter Crvena Zvezda
Jediné slovenské želízko v ohni. Wondro má za sebou angažmá v dobře známých týmech typu eSuba, Repre Gold nebo AS Trenčín. Od ledna 2021 působí v zahraničí, po krátkých anabázích v GG Esports Valiance či HEET zakotvil v Crvene zvezde, kde pravděpodobně našel místo zaslíbené.

V prvním splitu v balkánské lize ihned ovládl celý split a esport divizi slavného fotbalového klubu pomohl k domácimu triumfu po 3 letech – naposledy totiž slavili v létě 2019.

Osobně se mu také velmi dařilo. V základní části byl nejlepším lanerem, měl nejlepší CS a Gold Diff po 10 minutách, stejně tak nejlepší KDA nebo druhou největší Kill Participaci. V dnešní toplane metě je občas těžké zapojit se do hry, změna teleport summoner spellu ještě více osamostatnila topaře a často se stává, že pořádně ani nejsou ve hře. To neplatí pro Wondra, Crvena zvezda na něj spoléhá a i v play-off měl 68,3% podíl na killech. Druhý nejlepší toplaner měl 56,9 %.

Champion pool má poměrně standardní pro současnou metu, jeho výhodou je velká versatilita. Zvládne odehrát jako více utility Gnar či Gragas, ale umí také hry potahat na champech jako Jayce, Tryndamere nebo Gangplank. V play-off navíc prohráli jedinou hru, a to měl zrovna Gravese. Jinak Wondro předvádí dominantní výkony a na Balkáně rozhodně patří mezi nejlepší toplanery.

Díky nasazení je Crvena zvezda rovnou ve skupinách a nemusela procházet play-inem. Los jim přisoudil skupinu A, kde je čeká AGO Rogue, Eintraicht Spandau a Vitality.Bee. Tři silné celky z nejlepších evropských lig.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.