League of Legends

5 důvodů triumfu G2 v LEC. Kde je strop aktuální sestavy?

5 důvodů triumfu G2 v LEC. Kde je strop aktuální sestavy?
13. 4. 2022
  |  

Dva nováčci v sestavě, odchod Wundera a Rekklese, nekonzistentní Caps a Jankos, dva nové supertýmy v LEC. Předsezónní predikce se k G2 nenakláněly, jak tedy Ocelotův tým dokráčel až k rekordnímu devátému titulu v nejvyšší evropské lize?

Po dlouhých letech G2 Esports nebyli favority na zisk evropského titulu a postup na MSI. V konkurenci nových supertýmů neměli mít šanci, přesto však i po úvodní prohrané sérii ovládli 12 map po sobě a opět se vrátili na evropský trůn. Proč?

Caps je zpět

Mezinárodně nejúspěšnější evropský midař měl na své poměry až překvapivě slabé poslední dva splity. Nyní byl navíc postaven do pozice primárního lídra, základního kamene celé pětice. Na druhé straně z něj ale byl sejmut tlak obrovského očekávání od G2 supertýmu, který měl být postaven k výhře Worlds. 

Capsovi tato pozice sedla perfektně. V základní části nevyčníval, ale byla opět vidět jeho chuť a herní pohoda. Hra skrz topside mu vyhovovala, opět se statistikami vracel k 25% průměru damage jeho týmu, pracoval pro tým v rámci třetí nejvyšší kill participace mezi LEC midaři a v kontrolovaném playstylu si šestkrát připsal solokill, ani jednou nezemřel v 1v1 duelu a neodevzdal jediný first blood. 

V playoff pak dánský fenomén zářil, druhé nejlepší KDA za Larssenem, nejlepší průměr killů, asistencí, nejaktivněji roamující midař k tomu navíc na Ahri či Sylasovi předváděl neskutečné hry, ve kterých dokázal vzít svůj tým na ramena a tahat G2 skrz losers bracket. 

Pohled na Capse ve finální fázi LEC velmi připomínal jeho nejzářivější období a pokud si formu přenese na MSI, jeho případný duel s Fakerem může být highlightem jarní sezóny. 

Flakked a Targamas

Největší překvapení sezóny. Targamas ovládl EU Masters dvakrát za sebou a stejně jako další kolegové ze skvělé sestavy Karmine Corp zamířil na největší evropskou stage. A ihned obstál. Společně s Flakkedem vytvořili duo, se kterým se nejen musí počítat. 

V playoff už platilo, že je třeba se botlane G2 obávat. Kouč Dylan Falco to dokázal skvěle přečíst a těžiště hry G2 se postupem základní části víc a víc chýlilo právě ke španělskému marksmanovi, který zdroje dokázal využívat k dostatečnému vlivu na mapě. Ve vyřazovací části pak byli Flakked s Targamasem dominantní. Ta hlavní show přišla při střetu s Fnatic. Dominanci potvrzují neskutečné statistiky. Teď už nebudu nudit čísly, prostě jsou ve všech relevantních statistikách na špici. 

Ok, přisadím Flakkedovo a Targamasovo KDA, 8,2 a 5,8, třetí Upset 5,1. Jistě, jsou to jen statistiky, ale obraz snad dokreslují dostatečně. G2 botlane zaskočila všechny a nebudu se divit, pokud by byli kompetitivní i na světové stage.

Supertýmy nebyly zase tak super

Vychválil jsem celou sestavu G2, dodal statistiky a herní výkony, celá pětice zahrála výborný split. Občas to ale nestačí, protože papírově silnější týmy prostě zahrají dle očekávání a ve finále Fnatic poráží Vitality 3:2, Humanoid zvedá nad hlavu třetí titul LEC v řadě a Perkz říká, že je sice mrzí prohra ve finále, ale úkolem týmu je vyhrát Worlds a ten úkol mají v plánu splnit. 

Jenže Vitality začínají sezónu 0-3 a tým po celý ročník vypadá překvapivě nestabilně. Fnatic ale hrají velmi dobrý split, vypadá to, že si sestava sedá rychle. Rogue jsou fantastičtí, až do neskutečné prohry s Astralis dominuji Evropě. Misfits díky Vetheovi a Neonovi hrají bo1 v základním splitu taky skvěle. EXCEL POSTUPUJE DO PLAYOFF. Vyřazovací část začíná a G2 prohrávají s Fnatic, což vede k pádu do losers bracket. Pátrají v paměti a ví, že tohle už se stalo mockrát, že Fnatic v těch klíčových bo5 sériích prostě poráží. Vitality jsou pak pro G2 jen zákuskem a končí, čeká je spoustu práce. Výhra nad Misfits 3:0 je ještě lehčím úkolem, ten tým prostě není dobrý v bo5 formátu. 

V semifinále čekají Fnatic, kteří jsou favoritem, ale prohráli tři hry v řadě a promarnili tři matchpointy. Do první hry jdou pak s draftem, který jim nefunguje. G2 drží neskutečné momentum a poráží favority 3:0, Flakked s Targamasem ničí Upseta s Hilyssangem. Ve finále čekají Rogue, jenže ti jsou v klíčových sériích prokletí. 13-3. 12 výher v řadě z losers bracket, čtyři čisté bo5 série. 

Supertýmy nebyly super. G2 Esports s nimi pokažde zametli 3:0.

Nenahraditelný Jankos

Ačkoliv G2 Esports zahájili svoji trofejemi ověnčenou cestu evropským League of Legends s korejským junglerem Trickem, přesto že největší historickou hvězdou může být Perkz, pro mě je nejvýraznější postavou organizace navždy Jankos. Ten je nyní služebně nejstarším hráčem týmu a v této sezóně ukázal, jak důležitý pro tým je. 

Nevyčníval v žádných ofenzivních statistikách, nepředváděl každou hru playe do sestřihů. Hrál metu a poctivě pracoval pro svůj tým. V playoff pak dokázal vyrůst i napříč čísly, u first bloodu svého týmu byl v 56%, nejčastěji ze všech junglerů top5, před ním byl pouze Markoon (60%), který ale ve vyřazovací fázi odehrál jen 5 her. Téměř každou hru urval klíčovou první výhodu pro svůj tým, na objectivech byl prakticky neomylný a nyní je zpět na světovém pódiu.

Skvělý BrokenBlade

Německý toplaner s tureckými kořeny má zkušenosti z TSM a dlouhá léta platí za obrovský talent. Když se ale v minulém splitu trápil v zanikající esport sekci krachujícího fotbalového Schalke04, ani on sám si určitě nepředstavoval, jaký obrat v jeho kariéře nastane na jaře 2022. 

Nahradit Wundera je nelehký úkol, ale i nastavení celého rosteru G2, který jen měl systematicky získávat zkušenosti a koordinaci pro klíčový letní split, dalo mechanicky nadanému hráči volnost a klid v kompetetivních zápasech. Navíc měl důvěru pro svoje picky, dostával zdroje a s Akshanem, Akali, Yonem a Tryndamerem dokázal dominovat většinu evropských toplanerů. V základní části měl lepší čísla jen Odoamne, v playoff už BB kraloval. Nejlepší KDA (5), nejlepší průměr killů na zápas (4,1), drtivá většina dalších relevantních statistik. A především, dokázal se perfektně přizpůsobit měnícím se potřebám týmu, když v playoff G2 hráli převážně do botu. 

I weakside úkoly s Gnarem či Ornnem (4 hry, 100% WR, 12,1 KDA) plnil výborně. Potvrdil, že tradice silných sololinek G2 pokračuje dál.

Potenciál této sestavy ale nemusí být stále ani zčásti naplněný. Mnohem víc napoví mezinárodní srovnání na MSI. G2 bude usilovat o třetí účast ve finále turnaje a druhý titul.

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč