League of Legends

4 věci, které jsme se dozvěděli po pěti týdnech letního splitu LCS

4 věci, které jsme se dozvěděli po pěti týdnech letního splitu LCS
8. 7. 2021
  |  

LCS se dostala do své druhé poloviny a je tak dostatek informací na to vyvodit nějaké závěry. Co jsme se zatím dozvěděli?


100 Thieves si nekompromisně jdou pro výhru

O potenciálu rosteru 100 Thieves se mluvilo už na jaře, ovšem v tvrdé konkurenci Cloud9, Team Liquid či TSM, kteří je nakonec vyřadili z play-off, neobstáli. Pouhé čtvrté celkové místo vyvolalo v táboře organizace nepokoje a uchýlilo se ke dvěma razantním změnám. Právě zásah do realizačního týmu i samotného rosteru se nakonec (zatím) ukazuje jako top tah během offseason, protože 100 Thieves dominují a zaslouženě jim patří první místo tabulky.

Provázejícím problémem na jaře byla pozice midlanera, na které se protočili ry0ma a Damonte. Ani jeden na své lince nepůsobil příliš jistě a tak se management 100 Thieves rozhodl pořídit Němce Abbedaggeho. Ten působil v Schalke 04, organizaci, která dopředu oznámila konec v LEC a nedávno prodala svůj slot za €30 milionů. Hráči tudíž byli více otevřeni přestupům, čehož severoamerický tým využil. Akvizice evropského midlanera zatím přináší samé benefity. Má druhé nejlepší KDA ze všech midlanerů, největší počet assistů a druhý nejmenší počet smrtí. Abbedagge válí a také díky němu si nyní 100 Thieves mohou užívat první místo v tabulce, kam se jim podařilo vyšplhat ze čtvrtého místa.
Líbat ruce musí také novému koučovi Reaperedovi. Toho povolali z pomyslného důchodu a vrátili do centra dění. Korejský trenér působil přes 4 roky v Cloud9, se kterými se pravidelně dostával na Worlds a dvakrát získal trofej pro vítěze LCS. Reapered navíc spojil síly s českým asistentem Freezem, ti společně za oponou vytvořili prozatimní nejlepší tým letního splitu a rozjetý roster bude těžké zastavit.
Vzhledem k předváděným výkonům patří mezi favority na vítězství v play-off, v probíhající půlsezoně mají rekord 13-2, což je jasně nejlepší výsledek v LCS. Díky skvělému runu se jim podařilo i dohnat deficit z jara. Momentálně mají 8 výher v řadě, proti přímým konkurentům neztratili jediný zápas a bude těžké najít někoho, kdo je zastaví. Pokud nepoleví, základní část bude patřit jim – otázkou je, zda dokáží formu přenést i do BO5 sérií, které jsou specifické.
 

Cloud9 a Team Liquid? Oproti jaru poloviční

Co se to děje s jarními finalisty? Ve spring splitu by se těžko pohledaly lepší týmy. Jak Cloud9, tak i Team Liquid působily velmi silně. První jmenovaný tým zvítězil v celém LCS a podíval se na MSI na Island, druhý zase v předsezónním turnaji zvaném Lock In. Obě organizace do svých řad získaly obrovské posily – Perkz i Alphari patřili v Evropě k nejlepším hráčům a dalo se čekat, že ročník 2021 bude patřit jim.

Stalo se tak ale jenom zhruba do poloviny roku. Letní část ani jednomu z týmů nevychází vůbec podle představ a mají shodné nepovedené skóre 8-7. Nebýt propojení výsledků spring a summer splitu, patřilo by jim momentálně 4. až 6. dělené místo společně s Immortals. Dobrý rekord z jara je prozatím zachraňuje, ale stále je to velmi varovný signál. Již teď mají více porážek než za celé jaro, a to stále zbývá několik zápasů před nimi.

Jenomže teď jsme zhruba v polovině letního splitu a vše je jinak. Cloud9 a ani Team Liquid nebudí hrůzu, prohrávají důležité zápasy a ztrácí i ty papírově lehké. Na rosterech se zřejmě projevily velké personální změny. Cloud9 posadili ADC Zvena, který se po čase nakonec vrátil. Návrat topaře Alphariho je v nedohlednu, jeho místo stále patří Jenkinsovi. Jungli musel opustit kvůli zdravotním problémům Santorin a poroučel se také kouč Jatt, který sám na vlastní žádost ze své pozice odešel.

Detaily samozřejmě nejsou známé, spekuluje se o interních problémech mezi některými členy. A například posazení Zvena mohlo velmi zamávat s psychikou Perkze, jelikož jsou tito dva Evropané velcí kamarádi, kteří se znají ještě z působení v G2.

Sezóna však není zdaleka u konce a pokud se podaří doručit dobrý výsledek v play-off, bude špatná základní část prominuta. Prozatimní vývoj ovšem nenasvědčuje tomu, že si ve vyřazovací části povedou dobře, navíc mohou kvůli současným špatným výsledkům přijít i o dobré postavení.

Spojení výsledků z jara a léta spustilo lavinu roster změn

LCS poprvé pro rok 2021 spustilo nový formát – spring a summer split se sčítá dohromady. Důvodem změny bylo to, že na jaře nebyl zas tolik důvod se snažit, protože o účasti na Worlds rozhodovaly výsledky až v létě. Nyní však jakýkoliv vyhraný zápas může rozhodnout o konečném nasazení do vyřazovací části.

Možná právě tato změna rozpohybovala organizace k velkým změnám a to i přesto, že transfery mezi jarem a létem nebývají příliš časté. V LCS jsou momentálně ovšem jenom dva týmy, které neprošly žádnou změnou – TSM a CLG. Spojení výsledků totiž dává celkům určitou jistotu, například Cloud9 se odhodlali k velkému kroku benchnutí Zvena, do podobného experimentu by se možná za normálních okolností nepustili. Nyní i přes 7 prohraných utkání stále okupují třetí místo, což není žádná katastrofa.

Velké změny potkaly téměř každý tým. Naposledy přestoupil Licorice z FlyQuest do Golden Guardians, kteří také do hry vpustí celou svou akademii. Nové ADC mají Evil Geniuses, Dignitas vyhodili Dardocha, Immortals testovali v jednom zápase Prettyho… Je toho mnoho. Stabilita rosteru je také jeden z možných důvodů, proč jsou TSM momentálně druhý nejlepší letní tým.  
 

O Worlds může zabojovat 5 týmů

Vývoj letního splitu a informace z jara ucelují obrázek o tom, kdo se vydá reprezentovat LCS na Worlds. Severní Amerika do hry vyšle 3 zástupce, přičemž dva mají místo jisté a třetí organizace se musí ještě prokousat kvalifikací. Vzhledem k prozatimním výkonům i výsledkům lze odhadnout, že se o cenná místa poperou zejména čtyři organizace, ta pátá za dobré konstelace může ještě překvapit.

Řeč je o čtyřce 100 Thieves, Cloud9, Team Liquid a TSM. Právě tyto organizace jsou v roce 2021 nejsilnější a mají také nejlepší rostery. Pátý v řadě? Evil Geniuses. Ambiciózní organizace se po pomalejším startu rozjela a vyhrála 5 utkání v řadě. Dobré výkony předvádí ADC Danny, který se do týmu posunul z akademie. Samozřejmě že je nelze favorizovat na vítězství ve splitu či v play-off, ovšem pokud jejich rostoucí tendence bude pokračovat, mohou překvapit i větší favority.
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.