Dota 2

Souhrn vyřazovací části Sazka eLEAGUE Dota 2: Hippomaniacs a eSuba se střetnou v grand finále

Souhrn vyřazovací části Sazka eLEAGUE Dota 2: Hippomaniacs a eSuba se střetnou v grand finále
11. 10. 2021
  |  

Dva nejlepší týmy skupinové části podzimního splitu Sazka eLEAGUE potvrdily svou formu a postoupily do grand finále, které se odehraje 24. října na devátém ročníku veletrhu videoher a interaktivní zábavy FOR GAMES. Po roce se tak zopakuje finálové klání Sazka eLEAGUE Dota 2 Podzim 2020, které tehdy ovládl tým eSuba.

Sobotní vyřazovací boje začaly velkým překvapením. Vítěz skupiny tým eSuba podlehl týmu Young 0:2 a putoval do dolní části vyřazovacího pavouka. Obě dvě hry trvaly něco málo přes 40 minut a hráči eSuba vypadali skoro až zaskočení tím, jak se jim nedaří. Výtečně hrající carry Young, Arin, si za obě hry připsal pouze pět smrtí a obzvláště jeho Luna ve druhé hře byla zahrána takřka dokonale. Team Young se posunul do finále horní části pavouka a čekal, který z dvojice týmů Hippomaniacs a Lutea bude jeho soupeřem.

Tým Hippomaniacs skončil ve skupině na druhém místě pouze kvůli horšímu vzájemnému zápasu proti týmu eSuba. Hráči Lutea sice ve skupině předvedli hlavně ve druhé polovině ligy opravdu solidní tažení, které jim vyneslo třetí místo tabulky, proti Hippomaniacs ale nenašli recept ve skupině a ani ve vyřazovacích bojích. První hru ovládl šampion jarního splitu za 32 minut, když hráči z týmu Lutea nedokázali najít recept na Broodmother. Druhá hra už byla o dost vyrovnanější, trvala 52 minut a herní skóre 43-43 mluví za vše. Při pohledu na K/D hrdinů by leckdo tipoval, že hráči Lutea na tom byli ve hře lépe, nicméně Hippomaniacs vytáhli Broodmother i podruhé a společně s Terrorbladem a Invokerem byla jejich schopnost pushovat až příliš.

V dolní části vyřazovacího pavouka tak vznikly dva úplně odlišné zápasy. Tým eSuba se díky lepšímu postavení v tabulce uchýlil do boje proti nováčkovi ligy, MINDCAT ESPORT, který se do vyřazovací části dostal skoro zázrakem. Dvě rychlé třicetiminutovky potvrdily, že tým jako eSuba je nad jeho síly.

Naopak souboj týmů Lutea a Sazka.INAE Rozbíječi sliboval vyrovnanou podívanou, která by mohla být šlágrem dne. Rozbíječi se v jarním splitu dostali až do finále, před podzimní částí byli tipováni jako jeden z adeptů na vítěze. Předpovědi se ale nenaplnily. Ve skupině se Rozbíječi umístili na pátém místě, ve vyřazovací části pak skončili hned v prvním klání. Hráči Lutea neměli s týmem Sazka.INAE Rozbíječi slitování a díky lepším draftům i konzistentnějším herním výkonům smetli Rozbíječe 2:0.
Pavouk Sazka eLEAGUE Dota 2 2021 Split 2 | Zdroj: Sociální sítě Sazka eLEAGUE
V neděli se pokračovalo druhým kolem dolní části vyřazovacího pavouka. Týmy eSuba a Lutea přinesly hned na úvod naprosto skvělou podívanou, když se hráči z Lutea dostali do průběžného vedení, aby následně tým eSuba za vyrovnaných a nervy drásajících 55 minut dokázal vyrovnat. Fenomenální výkon screama, který v této hře zahrál hrdinu Puck na midu, patřil k tomu nejlepšímu, co dosavadní podzimní split Sazka eLEAGUE Dota 2 mohl nabídnout. Zároveň tato hra de facto zlomila mentální sílu hráčů Lutea, protože za necelých 30 minut rozhodující hry mohl slavit tým eSuba vítězství a postup do finále dolní části vyřazovacího pavouka.

Soupeř pro eSubu vzniknul střetem týmů Young a Hippomaniacs. Na jaře byl Team Young jediným týmem skupinové části, který dokázal na Hippomaniacs najít recept. Navíc jejich překvapivé, ale dominantní vítězství z předchozího dne proti týmu eSuba, naznačovalo, že hráči Hippomaniacs nemusí být až takoví favorité, což se potvrdilo hned v prvních dvou hrách. Obě trvaly přes 50 minut a jednalo se o dvě krásné bitvy, kdy si výhry oba týmy rozdělily. Za stavu 1:1 oba týmy vytáhly zábavné drafty, ale nedostatečná damage v early game do ultimátní schopnosti hrdiny Faceless Void ze strany Team Young a vynikající výkon Tipka na Doomovi ze strany Hippomaniacs rozhodli o tom, že prvním finalistou podzimního splitu Sazka eLEAGUE Dota 2 se stal tým Hippomaniacs. Zacementoval tak postavení nejúspěšnějšího týmu na tuzemské scéně, když se do finále Sazka eLEAGUE probojoval potřetí za sebou.

Poslední utkáním nedělního klání tak byl střet Team Young s eSubou. Hráči Young věděli, že je nečeká podobně jednoduchý zápas jako v sobotu, i přes to dokázali hráčům eSuba znovu zavařit. Za stavu 1:1 však hráčům Young nevyšel pick offlane Vipera a Arin nedokázal zopakovat svůj výborný výkon na Luně. Byla to až smutná podívaná, protože po jejich skvělých výkonech ve vyřazovacích bojích se tým Young musel se Sazka eLEAGUE pro tento rok rozloučit. Oproti jarní části však došli o zase krok dál a kdoví, možná z toho v příštím splitu bude konečně finále. Tým eSuba se podobně jako Hippomaniacs objeví ve třech finále z možných čtyř, přičemž to podzimní loňské dokázali proti stejnému soupeři ovládnout.

I přes srdnatý výkon Team Young ve vyřazovací části je jisté, že se ve finále znovu objeví momentálně dva nejsilnější tuzemské týmy. Nezbývá než se těšit na neděli 24. října, kdy se týmy utkají v rámci veletrhu videoher FOR GAMES v Best of Five grand finále.

Sobota 9. 10. 2021:

  • eSuba 0:2 Team Young
  • Hippomaniasc 2:0 Lutea
  • Lutea 2:0 Sazka.INAE Rozbíječi
  • eSuba 2:0 MINDCAT ESPORTS

Neděle 10. 10. 2021: 

  • Lutea 1:2 eSuba
  • Team Young 1:2 Hippomaniacs - Finále Upper Bracketu
  • Team Young 1:2 eSuba - Finále Lower Bracketu
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.