Dota 2

Pohled na Hippomaniacs: Naváže nová sestava na úspěchy z předchozích ročníků?

Pohled na Hippomaniacs: Naváže nová sestava na úspěchy z předchozích ročníků?
17. 8. 2021
  |  

Blíží se start 2. splitu Sazka eLeague 2021. Šampioni z jarní části a jeden z nejúspěšnějších česko-slovenských týmů, Hippomaniacs, prošli před podzimním splitem značnou obměnou. Podaří se nové formaci navázat na výkony z předchozích let?

Esportová organizace Hippomaniacs byla založena už v roce 2016, první větší úspěchy a protlačení se do veřejného povědomí ale začaly přicházet v roce 2018, kdy tým kolem Digiho a Kozla dokázal zvítězit v tehdejší CZ-SK Dota 2 Samsung League. Hippomaniacs se ve finále podařilo porazit největšího favorita ligy, eEriness. A právě z eEriness se nedlouho po tomto výsledku poroučeli do Hippomaniacs hned tři klíčoví hráči: Muf, Supream^ a prominentní český kapitán sehny. V té době se jednalo o pravděpodobně největší přestup v historii československé scény Doty 2.
 
Fanoušci Hippomaniacs již moc dobře vědí, že tým následně doplnil SabeRLight-, který v organizaci působil dříve jako stand-in, a safelane carry CURRY. V této dnes již legendární sestavě se rok poté Hippomaniacs podařilo zaklepat na brány The International 9, když tým skončil ve finále spodní části vyřazovacího pavouka. Pro SabeRLighta– se Supreamem^ to znamenalo nové zahraniční angažmá, pro zbytek týmu snahu pokračovat v podobných výkonech i na domácí půdě.
 
Přes menší čachry se soupiskou na začátku roku 2020 se Hippomaniacs podařilo postoupit do finále podzimního splitu Sazka eLeague 2020. Staronová sestava vedená sehnym byla doplněna o stálice české scény: Mambose a Tipka. Hippomaniacs bez ztráty jediné hry ovládli základní část splitu a zdálo se, že v cestě za triumfem i ve vyřazovací části jim nic nestojí. Než přišla ve finále eSuba. Bývalí členové Hippomaniacs Digi a Hajadlo se společně se zbytkem týmu nezalekli skóre 1-2 a celé BO5 finále dokázali otočit ve svůj prospěch.

Hippomaniacs ve studiu Sazka eLEAGUE během podzimního splitu 2020
Hippomaniacs neskrývali zklamání a před začátkem prvního splitu Sazka eLeague 2021 vytyčili jasný cíl: tentokrát celý split vyhrát. V nezměněné sestavě hráči znovu dominovali základní části, se ztrátou pouze jedné hry. V horní části vyřazovacího pavouka se jim postavili Sazka.INAE Rozbíječi, kteří je poslali do spodní části pavouka, ale odtud si Hippomaniacs bez ztráty jediné hry dokráčeli až do finále splitu, kde zvítězili právě nad skvěle hrajícími Sazka.INAE Rozbíječi ve vyrovnané bitvě 3-2.
 
Pro Hippomaniacs však léto neznamenalo prázdniny. Na začátku července je znovu čekal vrchol DPC sezony, kvalifikace na The International 10. Po velkém úspěchu z před dvou let se od Hippomaniacs čekalo hodně. Tým však před startem kvalifikace prošel zásadní změnou. Sehny se z pozice pět odebral na pozici kouče, CURRY pak tým opustil úplně. Do Hippomaniacs se po dvouleté pauze vrátil slovenský carry hráč SlaweE, který přišel ze Sazka.INAE Rozbíječi, a pozici čtyři přišel z týmu eSuba zastávat Filminy.
 
Celá změna se udála velmi narychlo a nesehranost týmu byla dost znát. Hippomaniacs byli po uplynulé DPC sezoně nasazeni do spodní části vyřazovacího pavouka a každá chyba tak mohla být osudná. Bohužel se jich hned v prvním zápase Into the Breach stalo hned několik a Hippomaniacs byli za necelých 50 minut vyřazeni. Pro celou organizaci velký neúspěch pro novou soupisku však rána, ze které se mohou jen poučit.
Je evidentní, že Hippomaniacs před startem podzimního splitu Sazka eLeague 2021 nepůsobí tak dominantním dojmem jako před starty dvou posledních splitů. Obhájit titul z jara, či alespoň dorovnat finálové umístění z podzimu loňského roku, nebude pro pozměněnou sestavu nic jednoduchého.

Pozici kouče navíc opustil i sehny, který odešel do týmu Go Game Dogs zastávat pozici čtyři. Právě sehnyho drafty a jeho schopnost vést tým byly vždy něčím, o co se Hippomaniacs mohli opřít. Je nutné dodat, že i mechanicky se jednalo o lepší hráče, než kterým je jeho zástupce Filminy. Jádro týmu však stále tvoří Mambos, Tipek a Muf, o které se nováčci musí opřít. SlaweE je jedním z nejlepších carry hráčů na československé scéně, jeho výkony navíc s přibývající souhrou porostou.
 
Před Hippomaniacs nestojí lehký úkol. Napravit si reputaci po mizerné kvalifikaci na TI10 a zároveň navázat na úspěch z jarního splitu Sazka eLeague 2021, navíc v pozměněné sestavě? Měl tým dostatečný čas se sehrát? Budou zkušenosti a psychická odolnost jádra týmu znovu rozdílovým faktorem? Hippomaniacs jsou rozhodně tým, který se vyplatí v podzimní části Sazka eLeague bedlivě sledovat.
 

Program Hippomaniacs v Sazka eLeague:

  • 1. kolo:
    • 21. srpna v 16:30 vs Sazka.INAE Rozbíječi
    • 21. srpna v 17:45 vs Lutea
  • 2. kolo:
    • 28. srpna v 14:00 vs eSuba
    • 28. srpna v 15:15 vs MINDCAT ESPORT
  • 5. kolo:
    • 18. září v 14:00 vs Young
    • 18 září v 16:30 vs GO GAME Dogs
  • 7. kolo:
    • 2. října v 15:15 vs L2P
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.