Dota 2

Odchod Slaweho se dal čekat. Nejsem náhrada, přináším něco jiného, říká hEmy ze Sazka.INAE

Odchod Slaweho se dal čekat. Nejsem náhrada, přináším něco jiného, říká hEmy ze Sazka.INAE
26. 8. 2021
  |  

Sazka.INAE Rozbíječi se v jarním splitu dokázali probojovat až do finále, kde nakonec ve vyrovnaném klání podlehli Hippomaniacs. Tým se pravidelně umisťuje na předních příčkách celé ligy a podobné ambice má jistě i ve druhém splitu letošního roku.

Před startem podzimní části byla částečně pozměněna soupiska, nejvýraznější změna proběhla na pozici číslo jedna, safelane carry. Slovenská naděje Martin "SlaweE" Chamuty odešel do konkurenčních Hippomaniacs, jeho místo zaujal zkušenější Čech Pavel "hEmy" Absolín. A právě s hEmym vám přinášíme exkluzivní rozhovor.

Začněme změnou na soupisce týmu Sazka.INAE Rozbíječi. Hráči týmu spolu měli dlouholeté zkušenosti, před podzimním splitem jste se ale do týmu dostal na pozici carry hráče. Nahradil jste talentovaného SlaweEho, který s Rozbíječi prošel všemi dosavadními splity. To jistě nemůže být nic jednoduchého. Jak se s novou rolí srovnáváte?

Myslím si, že odchod Slaweho z Rozbíječů se dal očekávat. Nevím o jiném cz/sk carry hráči (vyjma Skitera), který by v současnosti Dotě věnoval tolik času a úsilí jako tento mladý talent a jak už to na naší scéně bývá, tak tyto "hvězdy" své role se postupně dostanou do toho ultimátního powerstacku, jímž jsou právě dlouhodobě Hippos.

Sám sebe nevnímám jako jeho náhradu, myslím že oba přinášíme do týmu něco jiného. Faktem je, že jsem s Rozbíječi s přestávkami hrával déle než on, takže to vnímám spíše jako takový návrat ke kořenům.

Je Vám 28 let, můžete fanouškům přiblížit, jak dlouho hrajete Dotu 2 a Vaše předchozí zkušenosti s pro scénou?

S Dotou jsem začínal v době, kdy tam ještě nebyl Puck a KOTL měl jako účko vyvolání Wispy, která měla globální teleport (podobně jako dnes). Také si pamatuji historky o Rikim s Death Wardou na účku. V té době ještě žádná PRO scéna neexistovala, byly to krásné časy bez MMR, kdy se hrálo jen pro dobrý pocit z výhry, případně o čest.

Vím, že jednou z prvních Dota akcí, na kterých jsem byl, byly „meziherňáky“, na kterých jsem hrál s místními Dota kamarády, tam jsem asi poprvé "přičuchl" ke competitive hraní. Od té doby dávám přednost týmovému hraní a mám-li tým, snažím se hrát každý tuzemský turnaj či ligu. Co se týče evropské/světové scény, tam je zapotřebí hrát Dotu opravdu full-time, což jsem nikdy nezkoušel.

Máte s hráči Sazka.INAE Rozbíječi předchozí herní zkušenosti nebo se jedná o zbrusu novou souhru?

S Rozbíječi jsem toho odehrál spoustu, několikrát jsme spolu byli na Y-games (po těch posledních přišel disband smích), v Ohrozimi, z online turnajů/lig si namátkově vzpomenu na Joindota ligu (když ještě existovala), párkrát jsme se i kvalifikovali na nějaký pochybný turnaj (tuším WCG a IESF?) v Řecku a Jižní Koreji, kterých jsem se nakonec z časových důvodů nemohl zúčastnit.

Ve druhém splitu roku 2021 patříte podle fanoušků i bookmakerů k favoritům na celkové vítězství. Panuje uvnitř týmu podobný pohled i po provedených změnách na soupise?

Myslím si, že skillově na to určitě máme, problémem je, že jsme toho spolu na novém patchi ještě moc neodehráli, sešli jsme se v pěti vlastně až na sobotní hry Sazka ligy. Jinak atmosféra v týmu je pohodová, ani prohra všech 3 linek nás nerozhodí.

Máte za sebou první kolo druhého splitu Sazka eLEAGUE. Hned v prvním zápase proti L2P jste se blýskl fenomenálním výkonem na Phantom Lancerovi. Skóre 18-1-9, největší damage ze hry, zasloužené vítězství. Vskutku snová premiéra. Jak moc Vám tento výkon pomohl ze sebe shodit tlak?

Jakmile jsem zabil prvního ranged creepa, tak jsem věděl, že jsme vyhráli. Navíc mi PaloKy výjimečně nefarmil linku Illuminatem, takže jsem nemohl být spokojenější.  

Druhý zápas prvního hracího dne nabídl opáčko jarního finále. Hippomaniacs rovněž prošli několika změnami, ztratili kapitána sehnyho. Na pozici carry se proti vám postavil SlaweE, který dříve hájil barvy právě Sazka.INAE Rozbíječi. Znamenalo to pro Váš tým ještě větší motivaci zvítězit?

V těchto zápasech, kdy proti sobě hrají bývalí spoluhráči, vždy panuje určitá rivalita, takže motivace byla bezesporu vyšší. Kromě Slaweho a Filminyho (ex Rozb) byl v této hře také můj, PaloKyho a oliho bývalý spoluhráč Tipek (ex Brute). To je hold ten náš malý český rybníček.
Zápas jste nakonec po 45 minutách prohráli, hrál jste carry Magnuse. Při draftu mě napadlo, zda bude tato postava stačit, přeci jen to není tradiční carry. Měl jsem obavy, aby Templar Assasin nemusel celou hru odtahat sám, což se nakonec potvrdilo. Sám jste měl nejmenší damage z celé hry. Proč tento herní plán nevyšel?

Náš draft byl podle mě vydařený, s tím, že TA bude to hlavní carry se v této hře počítalo, proto jsme ji také lastpickovali. Mým úkolem bylo dávat dobré RP na důležité targety, což se mi v midgamu celkem i dařilo, ale v lategamu jsem udělal pár hloupých chyb, které nás potom stály hru. Další nedostatek jsme identifikovali v itembuildu Phoenixe, kvůli kterému několikrát nestihl použít egg.

Hrací den jste nakonec ukončili se třemi body po jedné výhře a jedné prohře. Máte za sebou však jednoho z nejtěžších soupeřů, vítěze jarního splitu Hippomaniacs, kteří první hrací den neprohráli a mají 6 bodů. Jak probíhají na české Dota 2 pro scéně scrimmy? Zahrajete si např. i právě proti Hippomaniacs?

Pokud vím, tak většina týmů raději scrimuje se zahraničními týmy. Pokud by scrimovali týmy mezi sebou, tak by buďto ukázali svůj gameplay a strategie for free, nebo by ty scrimy nebrali vážně a scrimovat by pak postrádalo smysl. Je ale pravda, že teď po odehraném zápasu s Hippos, když jsme stále ještě na začátku ligy, bychom se s nimi na nějakém scrimu dohodnout mohli.

Jak náročné bylo se pár dní před startem ligy adaptovat na nově vydaný patch 7.30? Museli jste zásadně upravovat připravené drafty a taktiky?

Řekl bych, že tak polovina hrdinů v našich draftech byly staré, ověřené picky a polovina nový theorycraft, který jsme ovšem neměli čas otestovat. (smích)

Závěrem, jste si uvnitř týmu vědomi tzv. "runner-up věštby" Sazka eLEAGUE Dota 2? Prohraný finalista posledního splitu vždy vyhrál ten následující. Berete tuto skutečnost v potaz nebo na sebe netvoříte nadbytečný tlak?

O věštbě samozřejmě víme, primárně ale chceme zahrát kvalitní Dotu, vše ostatní je bonus.
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.