Dota 2

Jarní split Sazka eLEAGUE Dota 2 startuje. Uspějí v prvním kole dvakrát DGG Esports? A co nováčci?

Jarní split Sazka eLEAGUE Dota 2 startuje. Uspějí v prvním kole dvakrát DGG Esports? A co nováčci?
8. 4. 2022
  |  

Několikaměsíční čekání je u konce. Zatímco celosvětově probíhá Dota Pro Circuit o cenné body, které zajistí účast na stockholmském Majoru, mohou se fanoušci české a slovenské scény radovat, protože první letošní split Sazka eLEAGUE 2022 jim nabídne ty nejlepší tuzemské zápasy v Dotě 2!

Podzimního splitu se zúčastní celkem 8 týmů, oproti minulému ročníku nastává hned několik změn. Mezi ty nejvýraznější patří absence dnes již legendárních týmů eSuba a Hippomaniacs, kteří Sazka eLEAGUE nejednou ovládly.

Osmička týmů se v jarním splitu utká tradičně o prize pool 89 tisíc korun a také získá fondy za marketingová plnění s náklady na cestování na kola ve studiu. Celkově nás čeká sedm kol, které se odehrají každý týden vždy v sobotu. Dohromady to čítá 28 zápasů BO1 v základní části turnaje. Hned šest nejlepších týmů postoupí do play-off. První čtveřice základní části se posune rovnou do horní části vyřazovacího pavouka, páté a šesté místo pak zaujme místo v části dolní. 

Poslední dva týmy sestupují. Celý minulý rok se nesl ve znamení týmu Hippomaniacs, když jeho hráči dokázali vyhrát oba splity. Základní část pokaždé ovládla čtveřice týmů: Hippomaniacs, eSuba, Team Young a Sazka.INAE Rozbíječi. Dva z těchto týmů momentálně do Sazka eLEAGUE nenastoupí. To však neznamená, že by liga měla být méně atraktivní, jelikož spousta hráčů pouze změnila barvy. Začínáme již v sobotu 9. 4., tak nezapomeňte být u toho!

DGG Esports vs. Sazka.INAE Rozbíječi

Tip autora na vítěze: DGG ESPORTS

Začneme rovnou největší šlágrem prvního kola. Sazka.INAE Rozbíječi patřili na jaře 2021 mezi nejlepší týmy tuzemské scény, což potvrdili druhým místem splitu, když ve finále nestačili na tým Hippomaniacs. Podzimní část se jim příliš nepovedla, skončili hned první den play-off, ale do nadcházejícího splitu vstupují jako jeden z nejsilnějších týmů a ambice budou vysoké. 

Proti nim se postaví nováček ligy, česká organizace DDG ESPORTS, která má svých řadách hned dva bývalé hráče týmu Hippomaniacs – Tipka a filminyho. Společně s nimi také proti Rozbíječům nastoupí také Tsuky, jejich bývalý hráč, který s týmem prožil skvělý rok 2021. Na obou stranách se tedy střetnou dvě velmi zkušené soupisky, rozhodovat tak o vítězi je nelehký úkol, i když bookmakeři mají ohledně DGG ESPORTS jasno. Rozhodně nás hned na začátek čeká skvělé střetnutí.

MINDCAT vs. DGG Esports

Tip autora na vítěze: DGG ESPORTS

Druhý sobotní zápas má favorita jednoznačnějšího. Tým MINDCAT ESPORT se do Sazka eLEAGUE poprvé podíval minulý podzim a dlouhou dobu to vypadalo, že se v lize příliš neohřeje. Trvalo dlouhých šest týdnů, než hráči dokázali ukořistit první vítězství a díky lepším vzájemným zápasům to nakonec stačilo na šesté místo. 

Tým MINDCAT ESPORT skončil v play-off hned první den, mnohem důležitější však bylo, že se v Sazka eLEAGUE hráči dokázali udržet. Tým kolem Saymona do letošního ročníku udělal hned několik změn, na kvalitní borce z DGG ESPORTS to ale stačit nebude. Hráči DGG by tak mohli následovat trend Hippomaniacs z předchozích let a v prvním kole si připsat rovnou dvě vítězství.

Sazka.INAE Rozbíječi vs. Slovakia Rejects

Tip autora na vítěze: Sazka.INAE Rozbíječi

Dalším nováčkem ligy je pak nově postavený tým Slovakia Rejects. Hráči jako Lukyno, Mawox nebo Fazuliak jsou fanouškům jistě dobře známi, v Sazka eLEAGUE se prezentovali např. za tým Lutea. Dle bookmakerů se jedná o nejvyrovnanější zápas dne, váhy by se ale měly převážit spíše na stranu Rozbíječů. Jejich sestava spolu hraje déle a z minulého ročníku nasbírala spoustu zkušeností. 

Tým Slovakia Rejects rozhodně není radno podceňovat a zřejmě budou černým koněm celého splitu podobně jako býval tým Lutea, Rozbíječi však patří mezi favority celé jarní části a vzhledem k velmi těžkému prvnímu střetnutí s DGG ESPORTS, budou určitě z klání s hráči Slovakia Rejects chtít cenné vítězství do tabulky.

Slovakia Rejects vs. MINDCAT ESPORT

Tip autora na vítěze: Slovakia Rejects

„Slovenští odpadlíci“ podruhé, tentokrát proti týmu, kde by měli urvat jasné vítězství. Jak již bylo řečeno, Mawox a Lukyno v loňském podzimním splitu hráli za tým Lutea, se kterým si v základní části zasloužili cenné třetí místo. V prvním kole play-off v horní části vyřazovacího pavouka nestačili na Hippomaniacs, hned na to však v dolní části vyřadili silné Sazka.INAE Rozbíječi a museli čelit nejlépe hrajícímu týmu tehdejší základní části, týmu eSuba.

Proti tehdejšímu adeptovi na vítězství celého splitu čelili odvážně, avšak podlehli 1-2. Takový výsledek však naznačuje kvality hráčů, které si jistě přenesli i do týmu Slovakia Rejects. Hráči MINDCAT ESPORT tak nečeká vůbec jednoduchý den a zdá se, že jarní split Sazka eLEAGUE 2022 začnou stejně jako minule na podzim: dvěma porážkami.

Všechny zápasy prvního hracího dne je možné od sobotního poledne sledovat na


Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.