League of Legends

Entropiq je porazitelný a SINNERS stále tápou, co ukázal Summer Cup?

Entropiq je porazitelný a SINNERS stále tápou, co ukázal Summer Cup?
6. 7. 2022
  |  

Další vydání našlapaného letního turnaje od eLeague přineslo spoustu zajímavých poznatků o momentálním stavu české špičky, ale také udrželo staré pořádky. Jak blízko bylo Dynamo Eclot titulu a blíží se bouře na vrcholu scény?

Díky turnajům mimo naši nejvyšší soutěž Hitpoint Masters, která dle pravidel ERLs v základní části nabízí bo1 duely, máme v současné době hody zajímavých bo5 sérií nejlepších českých týmů, o kterých jsem si v předchozích letech mohli nechat jen zdát. Po Summer Cupu jsme dostali další informace a srovnání nejlepší domácí čtyřky, na změnu ale čekáme dál.

Již před čtvrtfinále oceňme slovenskou univerzitní Estubu, která se do hlavní fáze probojovala na úkor prvoligových Dark Tigers, druholigového lídra Ikiseq a srdnatým výkonem oponovala týmu Entropiq. Zvýraznila tak velmi slabou formu Dark Tigers, kteří jako jediný tým Masters chyběli v nejlepší osmičce.

Čtvrtfinále samotné pak už naznačilo problémy, se kterými se SINNERS potýkají a nebylo daleko od pohromy, kterou mohli způsobit Inside Games s obměněnou sestavou. Ačkoliv papírový favorit postoupil po čtyřech mapách, tři urval po vyrovnané bitvě a prohra byla poměrně jasná. Těžko odhadovat, jak by série vypadala, pokud by před ní měl nový roster ING více než týden času k sehrání. Esuba bez ztráty přejela BRUTE, Cryptova Dynamu vzala hru a los semifinále opakoval vzor Prague Champs.

A v semifinále eSuba poprvé od Winter Cupu ukázala, že se Entropiqu dokáže vyrovnat. Za stavu 0:2 se probudila síla Danyho a Sajatora, kteří dokázali doručit výkon hodný vyzyvatele nejlepšího domácího týmu. Ve čtvrté mapě už modrá krev prohrávala dokonce o osm tisíc a série vypadala u konce, tentokrát to zase byl skvělý Welcom, kdo vystoupil do popředí. 

Jakmile se se eSuba nebála vybírat fighty kolem powerspiků a odchytů na jediné DPS, Jinx od Khantose, neměli Entropiq žádný záložní plán. V páté hře však opět EIQ nastoupili s drtivou early game, kontrolou objectives a draftem, který skrz Sennu, Swaina a Seraphine ovládal každou potyčku. Oblivion Orb jako jediný antiheal na Ahri eSubě nikdy nemohl stačit a akcelerační gameplay Entropiqu dostal domácího šampiona do finále.

Zdroj: Hitpoint

SINNERS v top4 již neuhráli jediný zápas. Série proti DNE v určitých momentech šla do bláznivých a vyrovnaných momentů, vždy to však byl stále neporažený celek domácího ERL, který se v chaosu dokázal lépe zorientovat. V duelu o třetí místo i s novým toplanerem napsali SIN stejně smutný příběh. A ačkoliv se v průběhu série naskytly momenty, ve kterých mohl STRODE na hypercarry naklonit vývoj na stranu svého týmu, Dany byl nakonec tím výraznějším marksmanem. Esuba tak končí opět třetí a SINNERS bez medailového umístění.

Finále pak opět nabídlo pět her a nejpozitivnějším faktorem je to, že atraktivita série byla strhující. Rozhodl faktor modré strany, která se dle pravidel Summer Cupu střídala po každé hře bez závislosti na jejím výherci. Na modré začínali Entropiq a měla 5/5 výher bo5. Favorit se v první hře viditelně bavil, Erenova Akali fungovala perfektně a draft DNE s Varusem neměl jasnou winkondici, která by ho i při vyscalování vrátila do hry. 

Od druhé mapy začalo ruské duo koučů DNE opět úřadovat v draftech. Velmi netradiční kompozice a picky jako Karthus mid, Cassiopea bot či Draven, se kterým Reedfoo umí tlačit skrz celou hru, dotáhli sérii do rozhodující čtvrté hry i přes časté chyby, které Dynamo občasně vytvářelo při brzkých rotacích či ve výběru střetů. 

Poslední pátá hra díky modré straně přinesla Entropiqu prioritní pick na Gankplanka, který jim napříč turnajem fungoval perfektně, Lee Sina pro Ramese a především Corkiho pro Erena. DNE museli vzít Swaina pryč od Erena a poslat ho na top, naděje ležely hlavně na Saverovi a jeho Viegovi, toho si však EIQ pohlídali a navíc nedovolili žádný snowball či tlak Jackiskovi na Ahri. Ačkoliv Smarty vymyslel geniální iniciaci v prvním větším fightu a dal DNE výhodu, bohužel ji jeho tým nedokázal zužitkovat a chybami podtrhl vlastní židli. Entropiq ukázali především obrovské zkušenosti a jistotu v důležitých chvílích, díky kterým zůstávají na domácím trůnu.

Je to ale poprvé, co museli o titul bojovat v plné bo5 sérii, tu navíc museli zvládnout už v semifinále. Nůžky mezi týmy se tak stále uzavírají a Summer Cup ukázal důležité indicie a mezery ve hře Entropiq. Minimum chyb v earlygame, čistá laning fáze, scalující kompozice a solidní draft dokáží absorbovat tlak v early EIQ a přinášet vyrovnané partie. Další bo5 přijdou v playoff nejvyšší ligy, týmy mají měsíc na přípravu.


Zdroj úvodní fotografie: eLeague
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč