CS:GO

Zero v rozsáhlém rozhovoru o aktuální formě, kombinaci VŠ a kariéry v CS:GO i přístupu obecně

Zero v rozsáhlém rozhovoru o aktuální formě, kombinaci VŠ a kariéry v CS:GO i přístupu obecně
9. 11. 2021
  |  

Slovenský hráč Patrik "Zero" Žúdel je prověřený několika mezinárodními celky. Největší díru do světa udělal slovenský talent v HellRaisers, to stejné se nyní snaží dokázat v sestavě GamerLegion.

Třiadvacetiletý Slovák dlouhodobě dokazuje, že patří mezi nejlepší hráče, které tuzemská scéna vyprodukovala a poslala do světa. V rozhovoru pro Sazka Esport prozradil detaily o kombinaci studia a profesionálního hraní, podpory okolí, aktuální formě a přípravě týmu GamerLegion i tom, čemu by se rád věnoval v budoucnosti.

Kombinace školy a CS:GO, začátky a podpora rodiny

Zero, jsi aktuálně hráčem mezinárodního celku GamerLegion. Znamená to pro Tebe být profesionálním hráčem na full-time a do toho stále věnuješ škole? Pokud si pamatuju správně, studoval jsi na Fakultě elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, že?

Áno, stále študujem! Keď mám povedať pravdu znamená to obe. CS je pre mňa jednoznačne full-time, ale nedá sa povedať, že škola by tiež nezaberala dosť času.

Dá se škola skloubit s hraním v mezinárodním celku? Máš individuální plán nebo standardní výuku?

Mám štandardnú výuku, ale keďže FEI momentálne ide cez dištančné štúdium kvôli pandémii, tak je to jednoduchšie. Je to náročné, ide hlavne o to, že veľa strán má na vás ako človeka očakávania, a niekedy sa jednoducho nedá uspokojiť každý, či už z profesorov zo školy alebo žiadosti teamu. Človek si v športe prechádza svojou dávkou stresu, a nie je ideálne keď má v živote viac takýchto zdrojov stresu, ako napr. školu, takže sa už neviem dočkať, keď ju dokončím.




Takže se nabízí otázka, čemu by ses rád věnoval po škole, až na to přijde? 

Ťažká otázka, ktorú všetci dostávame už od detstva. (smích) Úprimne neviem, na túto otázku vždy odpovedám nasledovne: Budem robiť to, čo ma v ten moment bude najviac zaujímať a napĺňať, osobne som človek ktorý má mnoho záujmov takže raz za čas preskočím a tak si spestrujem život. Ale napríklad onlyfans kariéru zatiaľ neplánujem. (smích)

Musel jsi něco obětovat dříve? Koníčky, kamarády,... Aby jsi se dostal na tu nejvyšší úroveň?

Určite áno, takáto práca siaha oveľa hlbšie ako do klasických 8 hodín, a ešte keď k tomu mám školu tak nie je viac menej čas na nič iné.

Chceli by sa dostať do playoff DreamHack Open. Hlavne ukázať pekné CS.

Prošel jsi toho dost už během střední školy. Jak rodina nebo tvé okolí poprvé reagovalo na to, když jsi oznámil, že jedeš na nějaký (velký) mezinárodní turnaj? A v kolika letech to v tvém případě bylo? 

Asi niekde na prelome medzi 16-17 rokov. Rodina, a keď mám pravdu povedať ani ja som si veľmi neuvedomoval, že čo sa to deje. V takéto momenty sa to všetko odohráva tak rýchlo, že veľmi nemáme priestor pozastaviť sa nad tým, že kam sme sa to vlastne dostali. Pamätám si len, že mi veľa ľudí gratulovalo, predsa už to je dobrých 5 rokov.

A jak reagovalo, když jsi řekl, že budeš full-time profesionálním hráčem? 

Rodina mi gratulovala a boli na mňa pyšní. Každý mal veľa otázok, že ako to vlastne funguje a podobne.

Myslíš si, že právě podpora okolí je pro růst hráče, ať už skillově ve hře, tak jako samotné osobnosti, je nedílnou součástí?

Jednoznačne áno, takáto kariéra vyžaduje veľmi veľa sebavedomia, a pre mladých hráčov je podpora určite motivujúca. Ale najviac je to o podpore v tíme, tá hráčov ovplyvňuje najviac.

Aktuální forma a příprava

Když se dostaneme k samotné hře, před pár dny jste se utkali se SINNERS v ESEA Premier, který jste po těsném boji prohráli. Jaký to byl z tvého pohledu zápas? 

Mali sme to potiahnuť na tretiu mapu, VETO sme jednoznačne vyhrali a keby vyhráme vertigo tak hráme ich instaban, takže si myslím, že tam overtime na vertigu rozhodol celé bo3.

V aktuálním ročníku ESEA Premier chcete bojovat o play-off nebo se chcete držet při zemi a především klíčovou je nesestoupit?

Chceme bojovať o play-off, nechceme ďalšiu sezónu kde sa ledva vyhneme relegačným zápasom. 

Mnoho lidí obecně v mezinárodních sestavách zajímá komunikace. Jak je to u vás, pokud můžeš prozradit? Máte v týmu přeci jen 3 Švédy. Je komunikace celá v angličtině nebo je domluva, že může sklouznout do švédštiny, pokud jsou sami oni 3?

Všetko je vždy v angličtine, dokonca aj keď žijú len oni 3. Už som hral vo viac medzinárodných zostavách, a je jednoznačne výhoda, keď hráš s ľuďmi z krajiny ako Švédsko, kde je znalosť angličtiny bežná vec. Nemám pocit, že nás angličtina nejak limituje, maximálne možno v nejakých veľmi časovo tesných momentoch kde je náročnejšie v malom čase vysvetliť komplexnejšiu myšlienku.

Za několik dní vás čeká DreamHack Open November, kam jste se dostali přes uzavřenou kvalifikaci. S jakými ambicemi do turnaje vstupujete? 

Chceli by sa dostať do playoff. Hlavne ukázať pekné CS.

Probíhá na takový turnaj nějaká speciální příprava? Bootcamp nebo něco podobného?

Áno.

Prozradíš o bootcampu něco víc?

Máme 8 dňový bootcamp ako súčasť prípravy na DreamHack, a na to, aby sme ho tu odohrali a mali taký “boost” tímového ducha. Je jednoduchšie kecať o problémoch v hre keď sme tu vedľa seba, a netreba každého vždy volať individuálne na teamspeak.

Turnaj otevřete soubojem s BIG, co čekat od tohoto duelu?

Je to pre nás ideálny matchup. Nedá sa povedať, že by boli v ich najlepšej forme, takže určite máme potenciál na upset. Bol by to pre nás super začiatok turnaja, takže môžeme dúfať!

Sestava GamerLegion CS:GO | Zdroj úvodní fotografie: instagram @GamerLegion

Blíží se závěr roku 2021, je ještě nějaký turnaj, kromě DreamHacku, na který se chystáte? 

Neviem, že či môžem prezradiť, ale niečo určite. (smích)

Kdybys měl obyčejnému esport fanouškovi přiblížit svůj "běžný" den, ať již v případě přípravy na turnaj nebo obecně, jak vypadá? 

Všeobecne sa snažím cez pracovné dni zobudiť okolo 9, mať 2 hodiny individuálnej prípravy a potom od 11 do 19 hráme s tímom. Po tom čase sa buď učím alebo proste nejak snažím užiť si voľný čas. Víkendy väčšinou venujem škole, a hrám cez ne minimum. 

Závěr a věci okolo hraní

Na závěr bych rád trochu odbočil. Máš toho za sebou na profi CS:GO scéně spoustu. Je nějaký moment z minulosti ve tvé kariéře, kterého lituješ dodnes? 

Ani nie, to všetko je už v minulosti.

Které dosavadní angažmá považuješ za nejpovedenější a proč? 

Určite to v HR keď sme sa dostali do top 7 na svete. 

Co jsou vlastnosti člověka, které dokáží z průměrného CS:GO hráče udělat toho nejlepšího?

Hrať a študovať tú hru do čo najväčšej hĺbky, ako to ide, a čerpať z tých vedomostí sebavedomie. Takže tvrdá práca a sebavedomie. Pod tvrdou prácou nemyslím len nezmyselne behať a hrať MM alebo faceit, ale naozaj študovať demá a zamýšľať sa nad rozhodnutiami hráčov a tímov. Keď chcete byť v dnešnej dobe najlepší, tak každý hráč v tíme musí hre rozumieť tak, ako v minulosti rozumel len IGL. 

Měli jsme možnost se setkat online při natáčení Sazka Fantasy podcastu, jak se vůbec díváš na takovýto doplněk ať již pro fanoušky, tak pro Tebe v rámci nějaké mediální prezentace?

Je to super. Ja sa vždy rád rozprávam o všeličom takže pre mňa byť súčasťou je určite vždy príjemné, a o to lepšie keď sa dá rozprávať so super ľuďmi, ako na Sazka podcaste.

A zároveň po podcastech s Tebou přišly pozitivní reakce na tvé přemýšlení nad hrou, reakce na updaty apod. Přemýšlel jsi, že by ses vydal na dráhu trenéra nebo content creatora nějakého edukativního obsahu? 

Tréner určite nie, na to aby ma hra zaujímala potrebujem, aby mala nejakú mechanickú stránku, a tú by som si v CS neužil ako tréner. Content creator budem asi vždy, či už s ešportom alebo s niečím iným, je to jedna z vecí ktorá ma naozaj napĺňa a robí mi radosť. 

Kdybys měl jedno přání nebo zprávu pro tuzemskou komunitu a fanoušky, co bys vzkázal?

Vďaka za podporu! Držte nám palce proti BIG.

GamerLegion čeká už ve středu německý celek BIG v rámci úvodního zápasu turnaje DreamHack Open November 2021. Preview turnaje a přehled informací najdete v článku - DreamHack Open November klepe na dveře. Podaří se MOUZ s frozenem uspět? .

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.