CS2

Zemětřesení v SINNERS! Po více než čtyřech letech končí CEO Straube i COO Euler

Zemětřesení v SINNERS! Po více než čtyřech letech končí CEO Straube i COO Euler
26. 6. 2024
  |  

Po vleklých změnách v Counter-Strike sekci se SINNERS odvážili k dalšímu obrovskému kroku. Po dlouhých čtyřech letech v organizaci končí dosavadní CEO a spoluzakladatel Moritz Straube, spolu s ním palubu opouští i německý Co-Founder a COO Max Euler. Straubeho příspěvek na sociální síti X napovídá, že vedení organizace by měla převzít dvojice Tomáš "efron" Pechman a Milan "m1LDex" Hýbl, která v SINNERS dříve působila na pozicích CGO a Business Development Manager.

Jména beastik, CaNNiE, ZEDKO, SHOCK a NEOFRAG zůstanou navždy těmi prvními, která reprezentovala barvy organizace SINNERS. Jejich kariéry by ale byly úplně jiné, nebýt dvojice Moritz "Askadar" Straube a Max "Eukos" Euler. Tento tandem dříve působil v Německu, kde se věnoval práci ve finančním sektoru, do Česka však přišel se snem vybudovat něco velkého - tak započal éra SINNERS. 

Následující text je přepis z rozlučkového videa, které organizace zveřejnila na svých sociálních sítích. Video je k mání i pod tímto článkem, v jehož druhé části naleznete exkluzivní rozhovor plný vzpomínek na takřka pětileté působení v čele organizace SINNERS.

„Před 5 lety jsem společně s mým business partnerem Maxem (Eulerem) přišel do Česka s misí tady něco vybudovat a dělat něco, co nás baví. Před 5 lety jsme byli v nějaké fázi plánování a o půl později roku jsme oznámili, že SINNERS budou součástí zdejší scény,“ vzpomíná Straube na začátek úspěšné cesty.

„No a o 4 a půlroku později jsme tu po mnoha opakovaných změnách v našich sestavách i spoustě různých esportů, ve kterých jsme působili. A teď po těch posledních změnách a nějakých zkoušeních hráčů, které probíhají, se děje změna sestavy taky ve vedení,“ naznačuje v rozlučkovém videu spoluzakladatel SINNERS svůj konec. „A abych to možná trochu urychlil, tohle všechno říkám, protože se vzdávám mojí pozice výkonného ředitele SINNERS Esports,“ dodává záhy.

Za téměř pět let na scéně toho SINNERS vyhráli opravdu hodně, kromě tří titulů z MČR několikrát ovládli i Sazka eLEAGUE nebo COOL Ligu. I Zdroj: SINNERS
„Možná je to pro vás překvapení, možná ne, nevím. Ale tohle rozhodnutí přichází z vícero různých důvodů. Ty největší jsou pro mě v osobní rovině. Za posledních 5 let jsme měl míň a míň času na rodinu, přátele, teď na moji přítelkyni a bylo to těžký. Před pár lety se mi taky narodila první neteř a i druhá zatímco jsem pracoval v SINNERS. Bydlí sice všichni v Praze, ale vidím je tak jednou za měsíc, když mám štěstí. Rozhodl jsem se, že bude pro mě lepší se trochu víc soustředit na můj osobní život. Dávat zase pozornost lidem, kteří jsou mi blízcí, protože si všímám, že se mi trochu vzdalují. Je pro mě důležité se s nimi znovu spojit a možná se nesoustředit 24/7 jen na práci, protože upřímně cítím ,že jsem z toho trochu unavenej a trochu vyčepanej, protože to nejsou jen SINNERS, na kterých pracuju,“ komentuje Straube hlavní hnací motor ke konci na pozici CEO.

„Většina z vás to asi neví, ale je tu pár dalších firem, které taky máme, ve kterých pracujeme a já jsem v nich taky hodně zapojený čím dál víc. A protože je v těch firmách víc a víc práce, prostě začínám cítit, že nejsem schopný dávat SINNERS ten čas, který si zaslouží. Ten čas, který jsem byl schopný dávat na začátku,“  reflektuje Askadar změnu pracovního tempa.

„Jsou to vlastně všechny tyhle faktory, kvůli kterým jsem učinil tohle rozhodnutí předat otěže a dát tuhle zodpovědnost někomu jinému. Myslím si, že by nebyl žádný lepší čas, než teď s těmi zmíněnými změnami v sestavě, kdy se snažíme přinést do SINNERS trochu "čerstvého vzduchu" s mladými talenty. Je to přirozené a připadá mi to správné. Už nějakou dobu jsme tuhle změnu plánovali, začali jsme o tom mluvit už zhruba před rokem, ale tehdy ještě nebyl správný čas. Je čas, aby jiní lidé dostali SINNERS, na další level,“ doufá Straube. Na esport ale nezanevře.

„Samozřejmě budu dál zapojený, pořád mě sem a tam uvidíte na akcích a LANkách, protože firma mi pořád částečně patří. Je to pořád moje firma, ale už prostě nebudu nadále v exekutivě. Pořád tam budu jako takový poradce klukům, kteří to po mně přebírají, ale už to nebude na denní bázi,“ upřesňuje svůj nynější vztah k SINNERS.

„Je to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem musel udělat, ale pro mě je to rozhodně správné. Když nic jiného, tak rodina a přátelé jsou vždy na prvním místě a ti moji byli rozhodně upozaděni,“ přiznává.

„Esport je opravdu to, kde je moje srdce a co miluju a věc, ve které bych chtěl být zapojený i v budoucnu a to i budu skrz ostatní firmy, jen ne na "hříšné straně" tak moc, jako jsem byl do teď. Ta nejdůležitější věc, kterou mi zbývá ještě říct je díky vám všem za podporu nejen pro náš tým, ale i pro mě jako velmi specifickou osobnost nikoliv jen na X, ale obecně. Každý, kdo mě zná, ví jaký jsem a kdo jsem. Díky za  vaši podporu, přijetí nás jako SINNERS a přivítání nás do komunity, které jsme se stali součástí. Díky za všechnu tu zábavu, protože jestli nic jiného, tak to bylo hodně zábavy se vším, co jsme udělali. Získal jsem přátele na život a poznal úžasné kolegy. Dík patří i všem haterůma prosím, přijďte zas! Protože jestli nic jinýho, tak mě můžete pořád spamovat se svými hate komentáři, to je vždycky sranda to číst. A v neposlední řadě i naše rčení: Jednou hříšník, navždy hříšník!“ říká s úsměvem na závěr rozlučkového videa.
Náš tým je jeden z obrovských důvodů, proč je český esport tam, kde je.
Moritz Straube
Končící CEO SINNERS
Straube se SINNERS ušel dlouhou cestu. Od vítězství ve Švýcarsku se organizace dostala na trůn České republiky, zahrála si ESL Pro League a byla i blízko Majoru. Krátce po oznámení svého konce na pozici CEO nám Askadar věnoval pár minut, díky kterým mohl vzniknout následující rozhovor sumarizující jeho bezmála pětileté působení.

S jakou nejveselejší vzpomínkou končíš na pozici CEO?

Na tuto otázku mám hned dvě odpovědi. Jedna z nich je naše úplně první trofej ze Švýcarska, protože nás to extrémně nakoplo, řekli jsme si, že je krásný vidět, že to, s čím jsme sem vyrazili, se začíná už takhle brzo plnit. Je to krásná vzpomínka, protože jsme s klukama bydleli v krásném baráčku a bylo to tam takový rodinný. V tom duchu jsme se vždy snažili SINNERS vést, že jsme rodina, která drží pospolu.

Další věc je naše první kvalifikace na ESL Pro League. To jsem byl u kámoše doma a skoro jsem nedokázal uvěřit tomu, že v té kvalifikaci vůbec jsme. Tehdy jsme vyhráli proti AGO a kvalifikovali se. To byl jeden z největších momentů mého života, kvalifikovat se s vlastním týmem na obrovský T1 turnaj. To byl pocit, který skoro nedokážu popsat. Spolu s tím je spojená i naše watch party na Květnici, kam přišli i naši fanoušci. Vyhrálo se proti G2, bylo to zkrátka perfektní.

Na co jsi nejvíce pyšný?

Na jednu stranu je to naše spolupráce s Kauflandem, ale taky to, co jsme tady dokázali postavit. Myslím si, že náš tým je jeden z obrovských důvodů, proč je český esport tam, kde je. Na to budu vždycky pyšnej. Stejně tak budu pyšnej i na náš zlatý hattrick MČR. Je tam toho ale daleko víc.

Co byl naopak ten nejsmutnější okamžik?

Ten je asi úplně jasnej. První je určitě naše prohra proti Bad News Eagles v kvalifikaci o Major, na to do dneška nerad vzpomínám. Je to extrémně těžký, ale na konci dne si myslím, že díky tý prohře jsme dokázali vstřebat jakýkoliv další prohry daleko lépe. Bylo to těžký hlavně psychicky a motivačně to pak bylo taky náročný, prostě to nebylo hezký.

Druhej nejsmutnější okamžik bude asi ten dnešní. Chci, aby do SINNERS vál nějaký ten nový vítr a tím pádem to opouštím, abych se pustil do svýho osobního života, z čehož jsem nadšenej, ale na druhou stranu do určité míry opouštím takzvaně svoje miminko, a to je těžký.
Milan Hýbl s Tomášem Pechmanem mají mou důvěru.
Moritz Straube
Končící CEO SINNERS
Za tvého působení s organizací hned 2x podepsal kontrakt historický nejúspěšnější český hráč Counter-Striku oskar, jak vysoko stavíš tenhle počin, případně schopnost přivést někoho takového kalibru?

Myslím si, že v esportu i všude jinde v životě je strašně důležitý být sám sebou. Nijak se nepřetvařovat a být tím, čím jsme. A to, že jsme k nám do týmu dokázali vzít kalibry jako oskara, že jsme přivolali i nějaký velký sponzory, business partnery a fanoušky, je zkrátka z toho důvodu, že jsme sami sebou. To asi poradím každýmu, aby se nepřetvařoval jen proto, že to je vidět na internetu, aby byl vždycky tím člověkem, kterým je v osobním životě. To je tip od boomera takzvaně.

Na tvé místo nastupuje Tomáš "efron" Pechman a Milan "m1LDex" Hýbl, jak dlouho jsi přemýšlel nad svou náhradou?

Nad náhradou jsme dlouho nepřemýšleli. Bylo už dlouho jasný, že to chceme předat Milanovi a Tomášovi. Zhruba už nějakej rok. Byly tam ale různý faktory, proč to nešlo dřív. Taky si myslím, že na to kluci nebyli připravení, tak jsme se je po dobu posledních měsíců snažili připravit, aby mohli nastoupit do té role a mohli tomu dát vše, co mají. Teď musím prohlásit, že mají mou důvěru a věřím, že tomu dají všechno, stejně jako já.

 


Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.